Veranderingen aan je huid (huidklachten)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDoor kanker of sommige medicijnen tegen kanker kun je huidklachten krijgen. Bestraling zorgt soms ook voor huidproblemen. Lees wat je kunt doen bij verschillende soorten huidproblemen.
Lees op deze pagina over:
- Huidklachten
- Huidklachten en je zelfbeeld
- Adviezen bij een droge huid
- Adviezen bij een huid die schilfert of aan het vervellen is
- Adviezen bij jeuk
- Huidklachten en zonlicht: waar kun je op letten?
- Praat over huidklachten met je arts of verpleegkundige
- Wat kan een huidtherapeut voor je doen?
Huidklachten
Sommige soorten kanker veroorzaken huidklachten. Ook sommige soorten medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je huid er anders uit gaat zien. Bestraling zorgt soms ook voor huidklachten.
Je huid kan bijvoorbeeld:
- rood en vlekkerig worden
- droog zijn
- gaan zwellen
- gaan schilferen
- gaan zweren
- gevoelig zijn
- jeuken
- pijn doen
Je kunt ook puistjes of pukkeltjes op je huid krijgen.
Huidklachten en je zelfbeeld
Huidklachten kunnen vervelend zijn. Als je dit soort klachten hebt, kan dat ook invloed hebben op wat je denkt en voelt over je lichaam en over jezelf.
Adviezen bij een droge huid
- Douche niet vaker dan 2 of 3 keer per week.
- Douche niet te lang (5 tot 10 minuten).
- Gebruik niet te warm water (maximaal 37 graden).
- Gebruik liever geen zeep. Wil je toch zeep gebruiken, kies dan voor zeep die niet schuimt, bijvoorbeeld een crèmezeep. Gebruik geen antibacteriële zeep.
- Gebruik liever geen huidverzorgingsproducten met parfum, kleurstoffen en/of alcohol. Die kunnen je huid irriteren of uitdrogen.
- Dep je huid na het baden of douchen droog met een handdoek, dus niet wrijven.
- Smeer je huid direct na het douchen en afdrogen in met een verzachtende en beschermende zalf of crème. Bijvoorbeeld met cetomacrogolcrème, lanettecrème, de vettere vaseline-cetomacrogolcrème of vaseline-lanettecrème. Vraag advies aan je arts of verpleegkundige.
Soms moet je verschillende producten uitproberen om uit te vinden welk product het beste bij jou werkt.
Adviezen bij een huid die schilfert of aan het vervellen is
- Smeer meerdere keren per dag de huid in met een crème of zalf die je fijn vindt. Liever vaker smeren met een fijn product dan 1 keer per dag met een product dat niet fijn aanvoelt.
- Verwijder droge schilfers met producten waar melkzuur of melkzuur en ureum in zit. Vraag je arts of verpleegkundige welke producten je kunt gebruiken.
Adviezen bij jeuk
Heb je last van jeuk, vertel dit aan je arts of verpleegkundige. Misschien is er een oorzaak voor. En kun je een behandeling krijgen tegen de jeuk.
Andere adviezen:
- Probeer niet te krabben. Krabben helpt maar even. Uiteindelijk wordt het er alleen maar erger door. Als het echt niet anders kan, krab dan met een laagje kleding ertussen.
- Zoek alternatieven voor krabben. Probeer krabben te vervangen door zachtjes op de huid te kloppen, met de vingertoppen te drukken of licht te knijpen, of te blazen.
- Zorg voor verkoeling van je huid. Maak je huid koeler met lauw water, koude doeken, een waaier of ventilator. Ook een gekoelde, vette zalf kan helpen. Bewaar je zalf in de koelkast.
- Komt de jeuk op een klein deel van je huid voor? Dan kun je ijspakkingen (coldpacks) gebruiken. Die zijn te koop bij de drogist en apotheek. Leg een coldpack nooit direct op de huid, maar doe er een (thee)doek of washandje om.
- Zoek afleiding. Probeer je aandacht op iets anders te richten. Iets doen waarbij je je handen gebruikt, kan soms helpen. Bijvoorbeeld muziek maken, knutselen of in anti-stressballetjes knijpen. Even naar buiten gaan geeft ook afleiding. Sommige mensen hebben baat bij ontspanningsoefeningen.
- Vermijd dingen die de jeuk erger maken, zoals droge lucht. Zorg dat je ’s winters een of meer luchtbevochtigers in huis hebt. Zorg ook dat je het niet te warm krijgt. Als je zweet, neemt de jeuk toe.
- Verzorg je huid goed. Voorkom dat je huid uitdroogt of geïrriteerd raakt. Daarmee voorkom je dat de jeuk erger wordt.
- Beperk beschadiging van je huid. Zorg voor schone, gladde en kortgeknipte nagels. Bedek je huid, door kleding of verband. Zodat je niet op je blote huid krabt. Draag ’s nachts katoenen handschoenen. Die zijn te koop bij de apotheek.
- Let extra op de kleding die je draagt:
- Draag loszittende, comfortabele, ademende kleding. Katoenen kleding is het beste.
- Draag geen wol.
- Was je kleding met de hand? Spoel je kleding na het wassen goed uit. Zodat er geen zeepresten achterblijven die kunnen irriteren.
- Was je kleren met een mild wasmiddel.
- Gebruik geen wasverzachter, dit geeft sneller irritatie.
Huidklachten en zonlicht: waar kun je op letten?
Je huid is gevoeliger voor zonlicht tijdens chemotherapie. Voorkom langdurig zonnen tot 6 à 8 weken na de chemotherapie. Ga niet onder de zonnebank en n bescherm je huid tegen de zon. Volg de adviezen op van het Huidfonds.
Ook tijdens de periode van bestraling en in de maanden daarna is je huid vaak extra gevoelig voor verbranding door de zon. Daarom is het belangrijk om de bestraalde huid goed tegen de zon te beschermen.
Adviezen voor het eerste jaar na bestraling
- Bedek de bestraalde huid zodra je in de zon komt. Voor de rest van je huid: volg de adviezen op van het Huidfonds.
- Ga niet onder de zonnebank.
- Kun je de zon niet vermijden? Gebruik een zonnebrandmiddel met factor 30 of hoger, zodra je in de zon naar buiten gaat. Breng de zonnebrandcrème elke 2 uur of na zwemmen opnieuw aan.
Praat over huidklachten met je arts of verpleegkundige
Huidklachten kunnen vervelend zijn en je onzeker maken. Praat over je klachten met je arts of verpleegkundige. Vaak is er iets aan te doen, waardoor je er minder last van hebt.
Wat kan een huidtherapeut voor je doen?
Als je huidklachten hebt, kun je contact opnemen met een huidtherapeut. Deze kan met je meedenken en je gerichte adviezen geven.
Tip: zoek iemand die mensen met kanker begeleidt. Kijk daarvoor in onze gids Hulp bij kanker.
De adviezen op deze pagina zijn algemene adviezen. In jouw situatie kunnen andere adviezen gelden. Bespreek dit met je arts of verpleegkundige. Neem bij twijfel ook altijd contact op met je zorgverlener.