Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Moet ik overgaan op carboplatin?

Hallo,

momenteel ben ik onder behandeling voor baarmoederhalskanker stadium 1B3. Ik heb inmiddels 11 bestralingen gehad en 2 x cisplatin chemo. Nu zou ik gisteren de derde chemo krijgen maar door een onafgebroken extreme piep in mn linkeroor gaven ze aan dat ik beter kon stoppen met cisplatin om blijvende schade (tinnitus) te voorkomen.  Mijn behandeling bestaat nu dus nog uit 14 bestralingen en 2 x brachy therapie op 16 en 23 januari 2023.

Nu kwam de verpleegkundige met de tip om me te verdiepen in carboplatin als mogelijk alternatief. Ik twijfel daaraan en zou graag uw professionele mening daarover willen horen. Van mede lotgenoten heb ik ook begrepen dat zij zelfs met uitzaaiingen en enkel de bestraling en de brachy therapie uiteindelijk schoon verklaard zijn. Wat zou u mij adviseren in dit geval?

Tevens ben ik benieuwd hoe het zit met het HPV virus.  Moet ik daar nog voor getest worden? Raak je dat kwijt als je behandeld wordt of moet ik daarvoor nog ingeent worden? Zo ja wanneer is daarvoor dan het beste moment? En welke raadt u aan? Ik heb gebeld met de ggd en deze raden net als mijn gynaecoloog gardacil 9 aan. 

Antwoord

Beste Marmarh,

Wat vervelend voor je dat je zoveel bijwerkingen hebt van de chemotherapie.

Je schrijft dat de verpleegkundige carboplatin suggereerde? Het lijkt mij in jouw geval het beste om dit met je eigen internist oncoloog te bespreken. Die kent jouw dossier het beste en kan daarin samen met jou een plan maken.

Wat betreft HPV. Daar word je niet meer op getest na de behandeling. Uiteraard krijg je wel regelmatige controles waarbij er goed gekeken en gevoeld wordt. En zo nodig wordt dan bij afwijkingen een biopt afgenomen.

Naar HPV vaccinatie na behandeling wordt veel onderzoek gedaan (met name na lisexcisie voor een voorstadium). Daar is nog geen standaard advies voor. Tot die resultaten bekend zijn leg ik altijd aan patiënten uit die er naar vragen dat het niet bewezen effectief is maar dat er in studies wel aanwijzingen zijn dat het kan werken, dat je het daarom zelf moet betalen (2 prikken a ca 150,-), en dat het een vaccin veilig is.

Welk vaccin (er zijn er 3) je dan wil kan je afwegen met de volgende informatie;

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/hpv-vaccinatie

Heel veel succes met de loeizware behandeling. En ondanks alles een fijne jaarwisseling gewenst.

TEAM GYNAECOLOGIE

 

 

Laatst bewerkt: 30/12/2022 - 07:53