Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Onzekerheid

11 januari 2023 om 16.43
420 x gelezen

Hi,

Afgelopen juni heb ik mijn uitnodiging gehad voor een uitstrijkje vanwege mijn 30e verjaardag in 2022. Deze kon ik bij de huisarts laten doen, maar werd iets naar achteren geschoven vanwege drukte bij de huisarts. Tijdens het uitstrijkje werd mij op het hart gedrukt dat er eigenlijk bijna nooit echt iets aan de hand was, vooral omdat ik zelf nogal schrok van het bloeden. Na 2 weken werd ik gebeld door de huisarts dat ik doorverwezen zou worden naar de gynaecoloog, maar nogmaals werd het afgedaan als mogelijk een ontsteking. Had zelf ook geen klachten, dus ging hier eigenlijk ook maar vanuit dat het niet iets ergs zou kunnen zijn.

Tijdens de afspraak in het ZH bleek dat er toch daadwerkelijk ernstig afwijkende cellen aanwezig waren, en er werden meteen biopten gemaakt om te kijken of er meer afwijkends was. De uiteindelijke uitslag volgde; Cin 3, PAP 3b - een conisatie zou binnen 3 weken plaatsvinden. 

Conisatie verliep oke, en was wel behoorlijk in de war van de medicatie. Maar na 1 rustweek nam het bloeden aardig af, en leek het weer oke te gaan. Juist 2 weken na de operatie ontstond er een heftige bloeding die zeker anderhalfuur heeft aangehouden inclusief stollingen. Ondertussen probeerde ik contact te krijgen met het ziekenhuis of ik moest komen, aangezien dit duidelijk veel heftiger was dan een menstruatie. Iedereen die ik aan de telefoon had, vroeg of ik zwanger was. Tot op de dag van vandaag vraag ik me af of ik destijds een miskraam heb gehad, maar dit zal waarschijnlijk nu niet meer te achterhalen (inmiddels een halfjaar na de operatie). 

In de uitslag na de operatie stond ook vermeldt dat er AIS was gevonden, maar dit is nergens besproken. Is dit naast de CIN 3 en PAP3b nog een ander soort cel? In april mag ik op controle (dacht zelf eerst dat het na 6 maanden van operatie was, bleek nu toch 6 maanden na controle van operatie te zijn). Voor mijn gevoel wordt er nu weer wat naar achtergeschoven en gemakkelijk gedaan over de uitslag/ernst. Vooral gezien mijn nog jonge leeftijd. Voor de operatie voelde ik me top fit zonder klachten, maar sinds de operatie heb ik mijn energie nog niet terug en blijf ik iedere dag buikpijn hebben. Moet ik toch kijken of ik eerder terug kan bij het ZH of huisarts?

Antwoord

Beste Guus,

Jeetje wat een onrustige tijden heb je achter de rug. Als ik het zo lees gaat nu alles een beetje landen en ben je een en ander op een rijtje aan het zetten. Wat goed van je.

Het lijkt me een goed plan om even een belafspraak met je eigen gynaecoloog te maken om je vragen even door te nemen. Wat je soms ziet is dat door alle onderzoeken die elkaar opvolgen er eigenlijk geen goed moment is geweest voor een rustig gesprek.

Je kan vragen of er een gynaecoloog met aandachtsgebied oncologie is in jouw ziekenhuis, als het goed is kan diegene je erg goed helpen hiermee.

Ik kan je nog wat algemene informatie geven over een AIS, misschien dat dat helpt.

AIS is net zoiets als CIN3, alleen bij AIS gaan de afwijkende cellen uit van de binnenbekleding van je baarmoederhals. Dus het is goed dat je een conisatie hebt gehad, want dat is een goede behandeling voor AIS. 

Je zal in ieder geval 2 jaar onder controle blijven bij de gynaecoloog, met inderdaad meestal na 6, 12 en 24 maanden een uitstrijkje.

Een bloeding ongeveer 2 weken na de ingreep zien we vaker. Wat er dan gebeurd is dat het ''korstje'' wat op de baarmoedermond zit er dan af valt (spontaan, of door bijv iets te snel weer gaan sporten). Dan kan er een behoorlijke bloeding optreden, omdat het weefsel er onder nog niet helemaal genezen is. Je lichaam gaat dan stolsels maken om de bloeding te stoppen. Dat kan heftig verlopen maar als het na een dag weer vanzelf gestopt is en je verder geen buikpijn hebt gehad dan zou ik denken dat je dit hebt gehad, en geen miskraam.

Veel succes

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 13/01/2023 - 07:57