Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Sereuze borderline tumor

Beste heer De Kroon,

Korte achtergrondinfo: 2015/2016 4 ronden icsi/pgd ivm draagsterschap spierziekte van becker, zonder resultaat. 2017 spontane zwangerschap, na 8 weken hartje gestopt en gecuretteerd. 2018 opnieuw spontane zwangerschap, voldragen, gezond kind.

In 2020 pijn in onderbuik en onderrug en plas niet op kunnen houden. Via huisarts  urineonderzoek en echo onderbuik. Uit urineonderzoek kwam stapylococ en klebsiella besmetting, uit echo bleek kleine uitstulping in baarmoederwand en cyste rechter eierstok. Antibiotica voor de bacterieen en bezoek aan gynaecoloog: klein intramuraal myoom zonder betekenis en ovariele cyste van 2,6 cm met kleine echodensiteit aan de rand. Herhaalbezoek na 4 mnd. Tijdens de herhaalecho kon de vervangend arts de eierstok niet vinden (zou tussen de darmen zitten) en concludeerde zodoende dat de cyste niet meer aanwezig was. Scan onderrug begin 2021 wees uit dat de cyste er nog zat. Rugpijn waarschijnlijk veroorzaakt door hernia. 2021 en 2022 toenemende buikpijn rechts en lange en vervelende menstruaties. November 2022 opnieuw gynaecologische echo en niche in baarmoeder geconstateerd, alsmede voor teratoom verdachte cyste rechts. Eind november rechter eierstok met cyste laporascopisch verwijderd. Hierbij is ook het litteken van de keizersnede weer open gemaakt, omdat het zakje scheurde bij het naar buiten trekken door navel.

Uitslag: Rechter adnex met een typisch sereus borderline tumor. Max diameter tumor: 6,6 cm. Kapsel rechter ovarium: tumordoorgroei door kapsel /oppervlak; rechter tuba: tumorvrij. 

De uitslag is mij vorige week summier telefonisch medegedeeld. U heeft een boderline tumor, een grensgeval tussen goed- en kwaadaardig, maar wel met aanzienlijk risico op teruggroei in de linker eierstok. Bespreking in het artsenoverleg gaf een tweedeling: op korte termijn linker eierstok verwijderen en buikholte inspectie of 3 maandelijkse echo van de linker eierstok door oncologisch gynaecoloog. In februari de eerste afspraak voor controle echo. Tot die tijd loop ik rond met heel veel vragen die niemand kan beantwoorden. Hopelijk kunt u e.e.a. iets verduidelijken...

Is het correct dat een sereus borderline tumor uitsluitend ontstaat in de eierstokken, dus dat als de linker eierstok verwijderd wordt, het gevaar op het ontstaan van nieuwe borderline tumoren in principe geweken is?

De tumor zou een zeer gering risico op uitzaaiingen met zich meebrengen, maar kan deze wel aan omliggende organen 'plakken' en daar schade aan toebrengen? Zo ja, is het risico dat dit ook gebeurd is groter omdat de tumor door het kapsel was gegroeid? Daarnaast is het zakje met de eierstok en tumor gescheurd bij het naar buiten trekken door de navel en is uiteindelijk door de opnieuw geopende keizersnede naar buiten gekomen. Er bestaat een kans dat de inhoud dus in mijn buikholte terecht gekomen is en ik vraag me af of dit nog gevolgen kan hebben.

Tot slot geef ik zelf de voorkeur aan het preventief verwijderen van de linker eierstok om herhaling te voorkomen. Wellicht kan dan meteen de buikholte goed nagekeken worden. Heb ik hier als patient zelf inbreng in, of ligt deze beslissing volledig bij de arts? Ik begrijp dat ik dan meteen in de overgang ga, maar gezien mijn leeftijd zie ik dit niet als een groot probleem.

Ik dank u bij voorbaat voor uw tijd en moeite! 

Hartelijke groet,

CocoAnn

 

 

Antwoord

Beste CocoAnn,

Om te beginnen met je laatste vraag: het lijkt me wel dat je als patiënt iets te zeggen hebt, dat je als patiënt inbreng hebt in hoe nu verder. Geen idee waarom je daar over twijfelt, maar het lijkt me niet meer dan logisch dat je als patiënt meedenkt en meebeslist als je dat wilt.

Dat geldt nog eens extra als er geen heel duidelijk 'beste oplossing' is: er is namelijk wat voor te zeggen om de andere eierstok te verwijderen (geen controles, minder onzekerheid) maar er zijn ook argumenten de andere eierstok te laten zitten zo lang er geen cyste ontstaat (hormonen, geen operatie). Kortom goed om met je behandelaar de argumenten die voor jouw t zwaarst wegen af te wegen en dan samen een besluit te maken.

Tot slot: wat mij betreft is een borderline geen kanker. Voor mij is een belangrijke eigenschap van kanker dat het ingroeit in ander weefsel en metastasen kan veroorzaken door zich via de lymfe of het bloed te verspreiden. Een borderline doet dat niet. Een borderline kan wel terugkomen als de cyste niet helemaal is verwijderd (maar dat is bij jou niet het geval) en er is ook een risico dat er en andere borderline ontstaat in de andere eierstok. 

Hoop dat dit je helpt,

met vriendelijke groet

TEAM GYNAECOLOGIE

Laatst bewerkt: 24/12/2022 - 21:47