Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vragen nav afwijkend uitstrijkje pap 4

Beste,

Met veel interesse heb ik reeds eerdere vragen en antwoorden op dit forum gelezen. Het geeft mij als patiënt meer duidelijkheid dan ik vaak tijdens een kort bezoek bij een arts kan stellen. Heel prettig. 
 

Mijn situatie is als volgt;

In juni 2021 heb ik een uitstrijkje laten maken bij een Duitse gynaecoloog. (Ik woon vlak bij de grens). Hieruit kwam een pap I. 
Tijdens mijn zwangerschap (2022) trad er regelmatig licht bloedverlies op, ook na het eerste trimester. De “diagnose” luidde ectropion. 
In augustus 22 ben ik bevallen. Om bovengenoemde reden ben ik nogmaals naar de gynaecoloog (in dld) gegaan voor een uitstrijkje op eigen initiatief. (Dec 22) 
Hier was de uitslag minder positief. Ik heb met deze Duitse gynaecoloog over de resultaten gesproken, maar de taalbarriere speelt natuurlijk een rol. Ik heb na het gesprek nog meer vragen dan ervoor.
Ik kan pas over 2 weken terecht in het ziekenhuis in Nederland. Ik hoop dat u mij op weg wilt helpen. Ik maak me erg ongerust. 

Er is nav het uitstrijkje sprake van een pap IVa-p. Dit betekent dat de afwijkende cellen (enkel?) de plaveiselcellen betreft? Betekent dit ook dat er geen sprake is van AIS. Of kan deze diagnose AIS nóóit gesteld worden enkel op basis van een uitstrijkje en wordt dit pas na een kolposcopie bekend? 

Naast het uitstrijkje heeft de gynaecoloog in Dld gelijktijdig een (soort?) kolposcopie uitgevoerd. Hij heeft in elk heeft uitgebreid gekeken met een extra lamp en een inwendige echo gemaakt. Er is geen biopt genomen. Hierop heeft hij tijdens het onderzoek aangegeven dat er niets meer van het ectropion in de zwangerschap te zien was. En het er “rustig” uitzag. Heel vreemd lijkt mij achteraf met deze pap 4a diagnose.. 

De diagnose van het uitstrijkje luidt; zoals gezegd een pap 4a-p, een “hooggradige Dysplasie passend bij een CIN 3” staat er geschreven. 
Ook hier heb een bij nader inzien meer specifieke vragen over;

- er werd geen biopt genomen. Hoe kan de diagnose CIN 3 dan gesteld worden? Of geeft een pap 4a-p altijd automatisch een CIN 3? 
 - betekent hooggradige dysplasie hetzelfde als “Karizom in situ”? Dit laatste staat niet op mijn resultaten vermeld namelijk, maar ik lees hier online wel over bij een pap 4a- p.
Kunt u mij het verschil uitleggen? 
Als hierop een verdacht bestond (Karzinom in situ) zou dit dan al met het uitstrijkje bepaald kunnen worden en dus altijd vermeld staan? 
- wat wordt er (medisch) bedoeld met “ dysplastische Plattenepithelen tiefer daneben mittler Schieben”? 

- Ik heb sinds 2020 een nieuwe relatie. Kan het zijn dat ik besmet ben met hgHPV in deze relatie en na ongeveer 2 jaar celveranderingen al optreden passend bij een pap 4a? Of zouden deze celveranderingen pas na verwachting na langere tijd moeten optreden. 
- komt het vaker voor dat in een periode van 1,5 jaar een pap I zich ontwikkelt tot een pap 4? Ik dacht dat dit een veel langduriger proces zou zijn? 
- Als er geen behandeling zou worden gedaan, in welk tijdsbestek ligt de verwachting dat deze pap 4a zich zou kunnen ontwikkelen tot de diagnose kanker? 

- In Duitsland wordt in tegenstelling tot Nederland niet (eerst) getest op HPV. Er vanuitgaande dat ik nog besmet ben met de infectie. Welke behandelmethode (LETZ of de crème) biedt de beste kans om deze HPV te elimineren? 
- In Duitsland wordt bij een diagnose pap 4 ook vaker een groter (kegelvormig) stukje van de baarmoedermond verwijderd. Zou u deze ingreep in mijn geval prefereren boven de crème of de LETZ? (Ik heb geen kinderwens meer). Of is dit met name het geval als het om een AIS gaat en met een LETZ of crème moeilijker kan worden bepaald of alles is weggenomen aan de “binnenkant”?  
- Sluit de diagnose pap 4a-p kanker uit? In hoeveel procent van de gevallen wordt er bij deze bevinding alsnog kanker gevonden in bijv de LETZ?

- mijn voorkeur gaat er nu naar uit mij te laten behandelen via een LETZ. Ik weet dat dit bij dit ziekenhuis direct (kan) worden uitgevoerd. Is dit raadzaam als er nog geen biopten zijn genomen? Wordt de afwijking dus altijd duidelijk zichtbaar? Ik neem niet aan dat er bij een pap 4a sprake kan zijn van overbehandeling? Aangezien deze pap/cin altijd behandeld wordt toch?  

- Tot slot; Nederland en Duitsland kennen beiden de PAP classificatie. Is deze 1 op 1 vergelijkbaar? Met andere woorden; wat zou een pap 4a-p in Nederland zijn? 
- in Nederlandse resultaten lees ik herhaaldelijk over de KOPAC. In mijn Duitse resultaten wordt deze niet vermeld. Wel zie ik een “proliferationsgrad 3-4”.  Kunt u mij uitleggen wat dit betekent? 

Ik begrijp dat het veel vragen zijn. Ik hoop dat u mij verder kunt helpen. Alvast veel dank. 
 

groetjes,

anoniem 

Antwoord

Beste Anoniem,

Sorry het lukt me niet om al deze vragen te beantwoorden. Ik probeer het belangrijkste samen te vatten

Wat een onrust voor je. Hoop dat je hier het weekend mee in kan;

Misschien is er een (zelfstandige) gynaecologische kliniek waar je eerder terecht kan? Of kun je even volgende week wat van je vragen met de huisarts bespreken?

Pap 4 is een reden om colposcopie te doen op korte termijn, ik denk dat je die afspraak over 2w hebt?

Meestal kan (afh van hoe het er uit ziet) bij zo’n uitslag direct een lisexcisie gedaan worden, de kans op overbehandeling is inderdaad laag. Maar in sommige gevallen  is eerst biopten afnemen beter, zodat er een goed behandelplan gemaakt kan worden afh van de biopt uitslag.

Je kan inderdaad niet over CIN spreken als er geen biopt is afgenomen. Maar als de gynaecoloog in duitsland gekeken heeft en geen tumor zag, dan zou ik daar voor nu op vertrouwen dat je er op tijd bij bent en het een voorstadium is.

Carcinoma in situ en CIN3 is hetzelfde. Dat is een voorstadium van kanker en gaat uit van de plaveiselcellen.

AIS gaat uit van de cillindercellen (binnenbekleding baarmoederhals) en daar doe je idd een conisatie voor. Of verwijdering van de baarmoeder.

Ik kan niet veel melden over de details duitse uitslagen, excuses.

Van pap 1 naar 4 is snel in een half jaar, daar zal iets niet helemaal kloppen, zie ook eerdere vragen hierover. Uitstrijkje is nooit 100% betrouwbaar. Soms moeilijk te interpreteren bij de patholoog, soms verstoord door infectie, soms moeilijkheden met de afname. 

Je komt er meestal niet achter hoe lang en via wie je de hpv infectie hebt. Iedereen komt er mee in aanraking. Zoek even bij de gestelde vragen, daar staat veel over.

Op de gynaecoloog.nl, thuisarts, rivm en onze site kun je nog wat meer informatie vinden. 

We zijn druk bezig om een “veelgestelde vragen” rubriek hier te maken. Dan is het makkelijker om zelf te zoeken, maar dat duurt nog even.

Veel succes,

TEAM GYNAECOLOGIE


 

 

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 13/01/2023 - 20:19