Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Zijn 6 chemobehandelingen noodzakelijk
Goedemorgen,
Ik heb clear cel carcinoom fase 1c en ben gendrager van het lynch syndroom.
Na de eerste buikoperatie waar mijn eierstokken en baarmoeder en het gezwel van 10cm zijn verwijderd kwam dit na 3 weken wachten uit het pathologisch onderzoek.
Hierna volgde een 2e operatie waarbij lymfen en mijn vetschort zijn verwijderd. Deze waren schoon echter in het buikspoelvocht is een celbeeld gevonden passend bij een metastase van een adenocarcinoom.
Hierop volgde het advies van 6 chemobehandelingen. Inmiddels heb ik er 3 gehad.Te weten carboplatin en paclitaxel. Laatste is na de 1e kuur gestopt ivm een medicijnallergische reactie.
Ik ben nu halverwege en ik krijg last van ontstekingen in de huid, mijn spataderen en rond darmen (pijn als ik erop druk) de ontlasting is nog goed. Ook heb ik last van mijn lymfen.
Mijn vraag is zijn 6 chemobehandelingen echt noodzakelijk gezien de bijwerkingen en het belang van het gezond houden van mijn organen. Mijn internist zei dat met 3-4 chemo's de rondzwevende cellen geen overlevingskans hebben. Zij stelde voor de laatste 2 dan af te bouwen. Hoe kijkt u ernaar en wat kan ik mezelf hierin afvragen?
Vriendelijke groet,
Antwoord
Beste Odette,
Wat naar voor je dat je na 2 operaties ook nog chemotherapie moest, en dat je daar nu een allergische reactie op hebt gehad.
Het is standaard beleid om 6 kuren chemotherapie te geven, het kan per ziekenhuis iets verschillen welke chemotherapie. Er zijn ook ziekenhuizen die dan alleen carboplatin geven.
Ik zou het nog eens rustig met je oncoloog of eigen gynaecoloog oncoloog bespreken. Zij kunnen (afh waar je nu behandeld wordt) ook evt overleggen met het academisch ziekenhuis waar ze mee samenwerken. Dan krijg je echt een advies van dokters die jouw persoonlijke dossier kennen. En kan je goed afwegen wat de aanvullende waarde is van paclitaxel in jouw geval.
Veel succes, en ondanks alles een fijne jaarwisseling,
TEAM GYNAECOLOGIE