Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Alleen de aangetaste lymfeklieren bestralen of meer uitgebreid bestralen

juli 2009 prostaatectomie mbv DaVinci robot in Gronau 

Vanaf 2013 langzame stijging PSA. Maart 2020 PSA 0.33 PSMA Pet scan: geen aanwijzingen voor prostaatmaligniteit. Juni 2022 PSA 0.50 nieuwe PSMA scan wederom geen aanwijzing voor prostaatmaligniteit maar advies bestraling prostaat gebied. September 2022 28x bestraling prostaat gebied. Geen effect, PSA stijgt door.              Augustus 2024 PSA 1.0 Nieuwe PSMA scan. Twee lymfeklieren aangetast links in het bekken gebied. Advies Uroloog: bestraling lymfeklieren eventueel 2 jaar hormoontherapie. Bij het gesprek met de radioloog wordt er echter een andere behandeling voorgesteld nl.28x bestraling bekkengebied waarbij de lymfeklieren een extra dosis krijgen en twee jaar hormoon therapie. Bij deze behandeling zou er een grote kans zijn op volledige genezing omdat eventuele kankercellen die nog niet zichtbaar zijn stil gelegd worden. Sta nu in dubio, Wat is uw visie?

Antwoord

Beste mijnheer, dank voor uw mail. Ik begrijp dat u 15 jaar geleden geopereerd bent, en dat na uw prostaatbed bestraling de PSA nu 1.0 bedraagt. Ik ben uiteraard niet bekend met de details, maar in uw gegevens lijkt de tumor niet bijzonder aggressief te zijn, gezien de periodes van het beloop. Een bestraling van het gehele bekken overlapt ook de vorige bestraling. Dat kan betekenen dat het risico op een vervelende bijwerking aanzienelijk is. Daarom zou ik terughoudend zijn daarmee. Natuurlijk is de kans op genezing goter indien het hele gebied intens te bestraald wordt in combinatie met hormoontherapie. En is de optie om de twee enkele klieren te bestralen bedoeld om eventuele langdurige hormonale therapie verder weg te schuiven. Het is daarom belangrijk wat u verwacht van uw behandeling: mogelijk is een beperkte bestraling in uw situatie voldoende, en het meest veilig. Bespreek dit met uw behandelaars, en neem een besluit waar u achter staat. 

Ik hoop dat u dit helpt. Vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 15/11/2024 - 12:34

Ben niet helemaal duidelijk geweest. Er zou geen overlap zijn want de prostaatloge wordt niet meegenomen bij de nieuwe bestraling, alleen rechts en links van de urineblaas en boven de blaas. Omdat ik , door omstandigheden, voorlopig geen aaneen gesloten periode van 7 weken in Nederland kan zijn, is het voorstel nu om eerst aan te vangen met de hormoontherapie en in het volgend jaar de bestralingsbehandeling te ondergaan. Wat is uw mening?

Laatst bewerkt: 21/11/2024 - 14:34

Beste mijnheer, de gekozen behandeling lijkt mij acceptabel. Ik hoop dat u ook de optie besproken hebt om de hormoontherapie (testosteron-stop) uit te stellen tot er tekenen zijn van snelle groei. Daarmee stelt u ook de bijwerkingen uit. Het lijkt er evenwel op dat u een actievere behandeling wilt. Het geven van de radiotherapie over enkele maanden kan nog steeds bijwerkingen geven. Het is niet zo dat een bestraling ophoudt bij een grens, het is altijd een gebied met afnemende intensiviteit naar de randen toe. En die kan wel degelijk ook overlappen met de eerdere bestraling. 

Veel sterkte met uw behandeling, vriendelijke groeten, Chris Bangma

Laatst bewerkt: 22/11/2024 - 08:00