Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Bevorderen kansen op verzekering

Beste Christine,

Mijn echtgenoot en ik willen graag een huis kopen. Bij mijn echtgenoot is vorig jaar een indolent nier carcinoom verwijderd. De kans op terugkeer is door de aard van de tumor (indolent) zeer klein.  We hebben een aantal manieren bedacht om de kans op een verzekering/hypotheek te vergroten en in het beste geval een hogere premie te voorkomen. We vragen ons af welke van deze manieren kans van slagen hebben en waar we aan moeten denken.

-De brief van de behandelend specialist waar de geringe kans op recidief in vermeld staat.

-Aantonen dat wij, indien nodig, een deel van een erfenis zouden kunnen opnemen indien nodig (we willen het liever niet werkelijk opnemen ivm hoge belastingtarief).

-Een familielid garant laten staan voor het deel van de hypotheek dat niet uit eigenmiddelen en mijn inkomen gefinancierd kan worden (ik begreep dat dit maximaal 25% van het hypotheekbedrag mag zijn.)

Alvast enorm bedankt voor uw tijd.

Antwoord

Beste Gratitude, 

Bedankt voor je vraag. Ik denk dat ik die het beste kan beantwoorden. 

Allereerst is het belangrijk dat een hypotheek en een levensverzekering twee aparte, losse zaken zijn. Bij de hypotheek worden geen gezondheidsvragen gesteld. Daar speelt de kanker dus geen rol. Er wordt alleen gekeken of je jij en je partner de hypotheeksom zouden kunnen betalen op grond van je inkomen, vermogen etcetera. 

Het kan natuurlijk wel verstandig zijn iets te regelen voor het geval jij of je partner onverhoopt komt te overlijden (tenzij je dan bereid bent te verhuizen naar een goedkopere woning). Een ORV kan daarin een oplossing zijn. Maar er zijn ook andere manieren om de financiële gevolgen van zo'n 'risico' op te vangen. De tweede en de derde optie die je noemt, zouden daarin opties kunnen zijn. Dat moeten wel 'duurzame' opties zijn - die dus niet alleen nu mogelijk zijn, maar ook over bijvoorbeeld tien jaar.   

Als je een hypotheek wilt gaan sluiten, zul je ook een hypotheekadviseur of financieel adviseur moeten raadplegen. Daarin zal  dit onderwerp (kunnen we de hypotheek blijven betalen als één van ons overlijdt?) ook zeker aan de orde komen. 

Tot slot: als je partner een ORV aanvraagt, kan het zeker behulpzaam zijn om informatie van de specialist mee te sturen. Bedenk wel dat de medisch adviseur van de verzekeraar op een andere manier naar iemans gezondheid en risico kijkt. Meer daarover lees je hier: https://www.verzekeraars.nl/publicaties/longreads/gezondheidsverklaring…;

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Succes met jullie zoektocht naar een huis!

met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 05/11/2024 - 21:05