Epilepsie bij een hersentumor

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een hersentumor kan epilepsie veroorzaken. Dat geldt ook voor de behandelingen. Je kunt dan medicijnen krijgen. Je kunt ook hulp krijgen bij omgaan met epilepsie.

Lees op deze pagina over:

Wat is epilepsie?

Bij epilepsie krijg je regelmatig aanvallen. Die worden veroorzaakt door veranderingen in de elektrische activiteit van de hersenen.

Of je epilepsie krijgt als je een hersentumor hebt, hangt af van de plaats van de tumor in de hersenen. Een tumor in of bij de hersenschors veroorzaakt vaker epilepsie dan tumoren die dieper in de hersenen liggen. De hersenschors is de buitenste laag van de grote hersenen.

Hoe vaak komt epilepsie voor bij mensen met een hersentumor?

Epileptische aanvallen komen regelmatig voor bij mensen met een hersentumor.. Aanvallen komen voor bij goedaardige en bij kwaadaardige tumoren.

Oorzaken van epilepsie bij een hersentumor

Een tumor die groeit, neemt steeds meer ruimte in. Daardoor ontstaat druk op het hersenweefsel. Hierdoor kun je epileptische aanvallen krijgen.

Een tumor kan ook delen van de hersenen beschadigen of irriteren. Daardoor werken de hersencellen minder goed. In dat hersendeel ontstaat dan ‘kortsluiting’. Gevolg: een epileptische aanval.

Epilepsie kan ook een bijwerking zijn van bestraling van een hersentumor.

Soorten epileptische aanvallen

Er bestaan verschillende soorten epileptische aanvallen. De verschijnselen hangen af van de hersengebieden die betrokken zijn bij de aanval.

Soms blijft een aanval beperkt tot schokjes in een hand. Of tot een korte ‘afwezigheid’. Maar je kunt ook plotseling vallen en bewusteloos raken bij een aanval. En onmiddellijk daarna heftig schokken met gestrekte armen en benen. Vaak laat je ook je plas lopen.

Meestal gaat een epileptische aanval na enkele minuten vanzelf over. Daarna kun je nog verward en moe zijn.

Medicijnen tegen epilepsie: anti-epileptica

Anti-epileptica zijn geneesmiddelen tegen epileptische aanvallen. Welk middel je krijgt en in welke hoeveelheid verschilt per persoon.

Bij de meeste mensen met een hersentumor werken de medicijnen goed. Ze krijgen geen aanvallen meer. Anderen houden nog wel last van aanvallen, maar hebben minder aanvallen. Of de aanvallen zijn minder ernstig. Het komt soms ook voor dat de medicijnen niet of nauwelijks werken.

Blijf je aanvallen houden, ondanks de medicijnen? Of krijg je na een tijd opnieuw een aanval? Dan betekent dat niet altijd dat de tumor groeit.

Zwangerschap en anti-epileptica

Heb je als vrouw een kinderwens en gebruik je anti-epileptica? Bespreek dit dan met je arts. Sommige anti-epileptica kunnen namelijk het risico op aangeboren afwijkingen vergroten. Ook verminderen sommige anti-epileptica de werking van de anticonceptiepil. Wees daar ook extra voorzichtig mee.

Omgaan met epilepsie

Met je neuroloog of verpleegkundig specialist kun je de gevolgen van de epilepsie in je dagelijks leven bespreken. Wat betekent het bijvoorbeeld voor je studie of werk, voor autorijden, sport of voor je relatie?

Je kunt ook je ervaringen delen met andere mensen met een hersentumor. En die daardoor ook last hebben van epilepsie.

Lotgenoten vind je bijvoorbeeld via:

Adviezen bij epilepsie

Op de website van de Hersenstichting lees je adviezen. Er staan ook adviezen voor je naasten en voor omstanders.

Tip: wijs de mensen om je heen op deze pagina.

Meer informatie over epilepsie

Op deze websites vind je betrouwbare informatie over epilepsie en leven met epilepsie:

Meer weten?

Lees verder op andere websites (3)

Colofon

Met medewerking van:

illustratie arts vrouw

Dr. Merel Luitse

Neuroloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie arts vrouw

Drs. An Claes

Radiotherapeut, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die een hersentumor hebben (gehad)

Logo Stichting Hersentumor.nl

Stichting Hersentumor.nl

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2024