DNA-onderzoek bij een hersentumor
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonHeb je een kwaadaardige hersentumor, dan laat de arts vaak het DNA van de tumor onderzoeken. Het onderzoek gebeurt in het laboratorium met een stukje weefsel van de tumor.
Lees op deze pagina over:
Waarom een onderzoek van tumor-DNA?
Je arts gebruikt de uitslag van het DNA-onderzoek van de tumor om de precieze diagnose te stellen. En om de meest geschikte behandeling te kiezen én de prognose te bepalen.
Wat houdt het DNA onderzoek in?
Bij DNA-onderzoek kijken artsen in het lab naar verschillende kenmerken van het DNA (genetische kenmerken) van de tumorcellen.
Voorbeelden van genetische kenmerken zijn:
IDH1- en IDH2 mutatie
IDH is een gen (stukje erfelijk materiaal). In dat gen kan een afwijking zitten. Dat heet een mutatie.
Of er een afwijking zit in het IDH-gen is belangrijk om te weten bij een glioom. Een glioom met een mutatie in het IDH-gen heeft een iets betere prognose dan een glioom zonder deze mutatie. Een glioom mèt de mutatie lijkt wat minder agressief te groeien.
Artsen gebruiken de term ‘IDH mutant’ voor een glioom met een IDH mutatie. Een glioom zonder IDH mutatie heet ‘IDH wildtype’.
De 1p/19q-codeletie
Uit DNA-onderzoek van de tumor kan blijken dat er iets mis is met chromosoom 1 en 19. Dit heet 1p/19q-codeletie.
Mensen met glioom en een 1p/19q-codeletie hebben betere vooruitzichten dan andere mensen met glioom. Behandelingen slaan vaak beter aan, vooral chemotherapie.
MGMT-methylatie
Uit het DNA-onderzoek kan blijken dat het MGMT-gen uitgeschakeld is. Dit heet MGMT-methylatie.
Het eiwit MGMT speelt een rol bij het herstellen van het DNA. Is het MGMT-gen uitgeschakeld, dan worden foutjes in het tumor-DNA niet hersteld.
Blijkt uit DNA-onderzoek dat het MGMT-gen niet uitgeschakeld is, dan is de tumor (het glioom) gevoeliger voor chemotherapie.
Heb je een glioblastoom en ben je ouder dan 70 jaar? Dan gebruikt de arts de uitslag van het onderzoek naar MGMT om in te schatten of chemotherapie met temozolomide een geschikte behandeling voor je is.
De uitslag van het DNA-onderzoek
Je arts bespreekt met je welke kenmerken in jouw situatie van belang zijn.
Wil je meer lezen over DNA onderzoek? Bekijk de afbeelding ‘Zo gaat DNA-onderzoek’.