Kanker en andere ziektes hebben
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Kanker en andere ziektes hebben
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMisschien heb je naast kanker nog een andere ziekte. Of meerdere ziektes. Bijvoorbeeld diabetes, reuma, COPD of een hart- en vaatziekte. Of misschien ben je naaste van iemand die meerdere ziektes heeft. Waar kun je dan op letten?
Lees op deze pagina over:
- Nog een andere ziekte hebben. Wat betekent dat voor je kankerbehandeling?
- Overleg en afstemming nodig
- Rol van je huisarts
- Wat kun je zelf doen? (tips)
Kanker en een of meer andere ziektes
Meer ziektes hebben. Dat betekent vaak: meer klachten en beperkingen hebben. En ook meer medicijnen en zorg. Dit kan invloed hebben op je kwaliteit van leven.
Heb je meerdere ziektes en ben je al op oudere leeftijd, dan ben je nog kwetsbaarder. Je kunt minder aan, bent minder zelfstandig dan je misschien zou willen en meer afhankelijk van hulp van anderen.
Het is belangrijk dat je zorgverleners de zorg goed met elkaar afstemmen. Ga na of dat ook echt gebeurt. Of vraag je naasten om dat te doen.
Nog een andere ziekte hebben. Wat betekent dat voor je behandeling tegen kanker?
Heb je naast kanker een andere, chronische ziekte, dan kan dat gevolgen hebben voor je kankerbehandeling.
Een paar voorbeelden:
- Als je nieren, lever, longen of hart minder goed werken, zijn sommige medicijnen tegen kanker minder geschikt voor je. Bijvoorbeeld omdat de bijwerkingen dan ernstiger zijn. Of omdat de medicijnen niet goed samengaan met de andere medicijnen die je krijgt. Soms moet de arts de hoeveelheid (dosis) kankermedicijnen aanpassen. Of kiest de arts voor een ander, minder standaard middel.
- Misschien krijg je extra onderzoeken: om te kijken of je de kankerbehandeling wel aankunt. Bijvoorbeeld een hartfunctieonderzoek of een extra bloedonderzoek.
- Misschien ben je door je andere ziekte(s) niet fit genoeg voor een behandeling. Of geeft die behandeling extra risico’s voor je. Dan kijkt de arts naar alternatieven. Of naar mogelijkheden om je conditie te verbeteren voorafgaand aan de behandeling (prehabilitatie).
- Je moet misschien vaker op controle komen. Of je krijgt extra leefregels mee.
- Je moet misschien langer in het ziekenhuis blijven. Of je moet na je kankerbehandeling verder herstellen in een revalidatiecentrum.
Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je andere ziekte(s) betekenen voor je kankerbehandeling. Vertel ook wat jij belangrijk vindt in je leven. Met andere woorden: wat voor jou ‘kwaliteit van leven’ is. Dan kan de arts daar rekening mee houden in het behandelplan.
Geriater of arts ouderengeneeskunde
Ben je op hoge leeftijd? Dan kan het verstandig zijn om ook een geriater of een internist ouderengeneeskunde mee te laten denken over de zorg die je krijgt. Deze zorgverleners zijn gespecialiseerd in ingewikkelde ziekteproblemen bij oudere patiënten.
Informeer bij jouw hoofdbehandelaar of zo’n specialistische arts betrokken is. Je kunt ook vragen of je een gesprek kunt krijgen met zo’n arts.
Overleg en afstemming nodig
Heb je naast kanker ook nog een of meer andere ziektes? Dan is het belangrijk dat je behandelaar contact zoekt met de andere behandelaars en met je huisarts.
Met elkaar moeten ze overleggen wat voor jou veilige en goede zorg is. En daarbij houden ze rekening met jouw situatie en met jouw wensen.
Tip: vraag je behandelaar of zo’n overleg er geweest is. Ja? Wat is er afgesproken? Of kijk in je patiëntendossier. Kun je dat zelf niet, vraag dan aan een naaste om dat te doen.
Rol van je huisarts bij kanker naast andere ziektes
Je huisarts heeft als taak het overzicht te bewaren en stemt waar nodig af met je behandelaars in het ziekenhuis.
Tip: vraag bij je oncoloog of andere kankerspecialist in het ziekenhuis na of die je huisarts op de hoogte houdt van je ziekte en je behandelingen.
Praat regelmatig met je huisarts
Bespreek regelmatig met je huisarts of met de praktijkondersteuner van je huisarts hoe het met je gaat. Vertel welke kankerbehandeling je krijgt en of je last hebt van bijwerkingen of gevolgen. Heb je hulp of begeleiding nodig, geef dat dan aan. Je huisarts kan je een verwijzing geven naar gespecialiseerde hulpverleners.
Tip: maak een dubbele afspraak met je huisarts. Dan is er meer tijd om alles te bespreken. Is een bezoek aan je huisarts te belastend, vraag dan om een telefonische afspraak.
Wat kun je zelf doen als je kanker hebt en nog andere ziektes?
- Vraag iemand in je omgeving om je te helpen met bellen, mailen, afspraken maken. Die persoon kan ook een overzicht maken van je afspraken. De zorg organiseren die je nodig hebt, is niet altijd makkelijk. Ook kost het veel energie.
- Neem altijd iemand mee naar een gesprek in het ziekenhuis. Liefst iemand die weet wat voor ziektes je hebt, en wat voor behandelingen je daarvoor krijgt.
- Wees alert, bijvoorbeeld als je tegenstrijdige adviezen krijgt. Bespreek dit met je huisarts, of met je hoofdbehandelaar in het ziekenhuis.
- Zorg dat het overzicht van je medicijnen klopt. Controleer of alle medicijnen die je nu gebruikt op het overzicht staan. Zie je medicijnen staan die je niet meer gebruikt? Geef dat dan door aan je arts en apotheker.
- Geef je zorgverleners en de apotheek mondeling of schriftelijk toestemming om medische gegevens te delen. Zo kunnen zorgverleners de zorg beter afstemmen. Ook voorkom je daarmee dat je medicijnen krijgt die niet goed samen kunnen. Of die je niet kunt verdragen.
- Ga je op reis? Neem dan een medicijnpaspoort mee. Schrijf daarin ook de naam van je huisarts en apotheek.
Tips voor omgaan met meerdere ziektes
- Omgaan met kanker en andere ziekte(s) is niet makkelijk. Je kunt daar hulp bij krijgen. Bijvoorbeeld van een ergotherapeut, diëtist, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of psycholoog. Je huisarts of specialist kan je doorsturen.
- Bespreek met de oncologieverpleegkundige welke zorg of hulp je kunt krijgen. En hoe je die kunt aanvragen. De oncologieverpleegkundige kan eventueel met je huisarts overleggen.
- Leef zo gezond mogelijk. Vraag je huisarts of de praktijkondersteuner om adviezen en tips op maat.
- Als het lukt, blijf dan bewegen. Een fysiotherapeut kan je advies geven en je coachen.
- Probeer ook op gewicht te blijven. Heb je daar hulp of advies bij nodig, vraag dan gerust om een verwijzing naar een diëtist.
- Misschien vind je het fijn om je ervaringen te delen met andere mensen die in dezelfde situatie zitten. Misschien kun je iemand vinden via onze lotgenotenzoeker.
Ben je naaste van iemand met meerdere ziektes? Dan heeft dat ook invloed op jouw leven. Praat erover met je huisarts. Samen kunnen jullie kijken naar wat je nodig hebt.