Wat is maagkanker?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMaagkanker is kanker die in de maag ontstaat. De medische term hiervoor is maagcarcinoom. Maagkanker wordt meestal pas laat ontdekt.
Bij maagkanker zit er een kwaadaardige tumor in de maag. De maag zit links in de buik, vlak onder het middenrif.
Zit de tumor op of dicht bij het gebied waar de slokdarm overgaat in de maag, dan heet het cardiakanker.
Lees op deze pagina over:
- Vooruitzichten bij maagkanker
- Symptomen van maagkanker
- Oorzaken en risicofactoren van maagkanker
- Soorten maagkanker
- Uitzaaiingen van maagkanker
- Onderzoeken bij maagkanker
- Behandelingen bij maagkanker
- Gevolgen van maagkanker
Vooruitzichten bij maagkanker
Is de maagkanker niet uitgezaaid? Dan is er een kans op genezing. Zijn er wel uitzaaiingen, dan zijn de vooruitzichten meestal niet goed. Met je arts kun je bespreken wat jouw vooruitzichten zijn.
Bekijk ook de overlevingscijfers bij maagkanker.
Symptomen van maagkanker
In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
Lees verder over de symptomen van maagkanker.
Oorzaken en risicofactoren van maagkanker
De precieze oorzaak van maagkanker is niet bekend. Een langdurige infectie met de Helicobacter pylori bacterie maakt de kans op maagkanker groter. Verder speelt leefstijl een belangrijke rol: roken, lange tijd dagelijks alcohol drinken en veel rood of bewerkt vlees eten vergroten de kans op maagkanker. Lees verder over de risicofactoren van maagkanker.
Ongeveer 4 op de 100 mensen met maagkanker krijgt de ziekte door een erfelijke aanleg. Lees meer over erfelijkheid en maagkanker.
Soorten maagkanker
Er zijn verschillende soorten maagkanker. Bijna alle mensen met maagkanker hebben een adenocarcinoom. Deze tumor ontstaat uit de kliercellen van het slijmvlies aan de binnenkant van de maag.
Lees verder over soorten maagkanker.
Uitzaaiingen van maagkanker
De kankercellen kunnen zich verspreiden via de lymfe. Ze komen dan eerst terecht in de lymfeklieren rond de maag. Via de lymfebanen kunnen de kankercellen later ook andere lymfekliergebieden in het lichaam bereiken.
Kankercellen kunnen ook losraken van de tumor en zich in de buikholte verspreiden. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen op het buikvlies.
Ook via het bloed kunnen kankercellen zich verspreiden. Ze kunnen dan uitzaaien naar bijvoorbeeld de lever of de longen.
Lees verder over uitzaaiingen bij maagkanker.
Onderzoeken bij maagkanker
Als je klachten hebt die kunnen wijzen op maagkanker, verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier krijg je eerst een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie).
Gaat het om een tumor, dan neemt de arts ook wat weefsel uit de maag (biopsie). Met de uitslag van de biopsie kan de arts de diagnose stellen.
Lees verder over onderzoeken bij maagkanker.
Behandelingen bij maagkanker
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij maagkanker. Vaak stelt de arts een combinatie van behandelingen voor.
Welke behandeling de arts voorstelt, hangt onder andere af van de soort maagkanker en hoe uitgebreid de ziekte is: het stadium.
Lees verder over de behandeling van maagkanker.
Gevolgen van maagkanker
Na de behandeling kun je nog korte of lange tijd last hebben van vermoeidheid. En ook van problemen met eten en drinken, problemen met je ontlasting of neuropathie. Ook psychisch kun je het zwaar hebben.
Lees verder over de gevolgen van maagkanker en hoe je daarmee om kunt gaan.
Meer weten?
-
Ervaringsverhalen over maagkanker
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over maagkanker.
-
Medische richtlijn maagkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van maagkanker.