Wat is darmkanker?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDarmkanker is kanker die in de darmen is ontstaan. Meestal zit darmkanker in de dikke darm. Het heet dan dikkedarmkanker of coloncarcinoom, maar mensen noemen het vaak darmkanker.
Bij darmkanker zit er een kwaadaardige tumor in de darmen. Een kwaadaardige tumor betekent kanker. De cellen in de darmwand zijn ongeremd gaan delen en er is een tumor ontstaan.
Lees op deze pagina over:
- Endeldarmkanker en dunnedarmkanker
- Vooruitzichten bij darmkanker
- Symptomen van darmkanker
- Oorzaken en risicofactoren van darmkanker
- Onderzoeken bij darmkanker
- Bevolkingsonderzoek darmkanker
- Behandelingen bij darmkanker
- Uitzaaiingen van darmkanker
Endeldarmkanker en dunnedarmkanker
Kanker in de darmen kan ook in andere delen van onze darmen ontstaan dan in de dikke darm. Bijvoorbeeld in de endeldarm of in de dunne darm.
Als er een tumor ontstaat in de endeldarm, het eind van de dikke darm, dan heet de kanker endeldarmkanker. Bekijk de uitgebreide informatie over endeldarmkanker.
Ontstaat de tumor in de dunne darm, dan heet de kanker dunnedarmkanker.
Bekijk de uitgebreide informatie over dunnedarmkanker.
Vooruitzichten bij darmkanker
De prognose van darmkanker verschilt per persoon. Het maakt ook uit hoe ernstig de ziekte is: hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Gemiddeld leven tien jaar na de diagnose dikkedarmkanker nog ongeveer 60 van de 100 mensen. Stel je vragen over je vooruitzichten aan je arts.
Bekijk de overlevingscijfers van darmkanker.
Symptomen van darmkanker
Als je een tumor in je darmen hebt, kan dat allerlei klachten geven. Een van de symptomen van darmkanker is bloed of slijm bij je ontlasting. Ook kun je last krijgen van verstopping door een tumor in de darm.
Soms heb je helemaal geen klachten, maar wordt darmkanker ontdekt door het bevolkingsonderzoek of een ander onderzoek.
De meest voorkomende klachten bij darmkanker:
- bloed en/of slijm in je ontlasting
- een verandering in je ontlasting die niet overgaat
- het gevoel dat je moet poepen, ook al moet je niet, of het gevoel dat de darm niet helemaal leeg is na het poepen
- afvallen zonder reden
- vermoeidheid die niet overgaat (vaak door bloedarmoede)
- minder zin in eten
- buikpijn of buikkramp
Herken je de symptomen? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Als je geen doorverwijzing krijgt, ga opnieuw naar je huisarts als de klachten aanhouden of terugkomen.
Ga ook naar de huisarts als er darmkanker in de familie zit. Je kunt met hem of haar bespreken of je een erfelijkheidstest kunt krijgen. Of dat het misschien nodig is dat je een darmonderzoek krijgt.
Let op: heb je bloed in je ontlasting? Dan is het altijd verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.
Bekijk de uitgebreide informatie over de symptomen van darmkanker.
Oorzaken en risicofactoren van darmkanker
Er is niet één oorzaak van darmkanker. Vaak ontstaat darmkanker uit een poliep in de darmwand. Wel zijn er factoren die de kans op darmkanker kunnen vergroten, zoals erfelijke aanleg voor darmkanker, chronische darmontsteking, veel darmpoliepen en/of een ongezonde leefstijl.
Bekijk de uitgebreide informatie over risicofactoren van darmkanker.
Onderzoeken bij darmkanker
Kom je met klachten bij de huisarts, dan zal hij of zij je lichamelijk onderzoeken. Meestal zal de huisarts ook de binnenkant van de endeldarm onderzoeken. Dat doet hij of zij met een vinger via de anus en heet een rectaal toucher.
Als het nodig is, krijg je een verwijzing naar het ziekenhuis. Je kunt hier ook zelf naar vragen als je klachten telkens terugkomen. Het eerste onderzoek is meestal een coloscopie: een kijkonderzoek van de darm.
Bekijk de uitgebreide informatie over onderzoeken naar darmkanker.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Personen tussen de 55 en 75 jaar krijgen een oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Je kunt dan ontlasting opsturen om te laten onderzoeken of hier bloed in zit.
Als er uit het bevolkingsonderzoek blijkt dat er bloed bij je ontlasting zat, kan dit door darmkanker komen. Je krijgt dan een oproep voor een kijkonderzoek in het ziekenhuis.
Het is goed om te weten dat bloed bij de ontlasting niet altijd door darmkanker komt. Meestal is er een andere oorzaak, zoals een goedaardige poliep of een aambei.
Bekijk uitgebreide informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Behandelingen bij darmkanker
Voor darmkanker zijn er verschillende behandelingen. De meeste mensen krijgen een operatie. Maar ook kan de arts chemotherapie voorstellen. Je krijgt soms meerdere behandelingen.
Welke behandeling voor jou het meest geschikt is, hoor je van je arts.
Bekijk de uitgebreide informatie over de behandeling van darmkanker.
Uitzaaiingen van darmkanker
Darmkanker kan uitzaaien. Er zijn dan kankercellen losgekomen van de tumor en in lymfeklieren of in andere organen terechtgekomen. Als darmkanker uitzaait, is dat vaak naar de lymfeklieren, de lever, longen of het buikvlies.
Bekijk de uitgebreide informatie over uitgezaaide darmkanker.
Meer weten?
-
Medische richtlijn dikkedarmkanker en endeldarmkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van dikkedarmkanker en endeldarmkanker.
-
Online magazine 'Voor elkaar' - Stichting Darmkanker
Een magazine vol herkenning en inspiratie. Je leest ervaringsverhalen en interviews maar ook artikelen, bijvoorbeeld over nieuw onderzoek. Gemaakt door de patiëntenvereniging Stichting Darmkanker.