Onderzoeken bij darmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je klachten die kunnen passen bij darmkanker, zoals bloed bij je ontlasting of vaak verstopping? Ga dan naar de huisarts.

De huisarts probeert de oorzaak van je klachten op te sporen. Vaak krijg je een onderzoek van de anus en het laatste deel van de darm. De huisarts bevoelt hierbij met een vinger de binnenkant van je darm, via je anus. Dit heet ook wel een rectaal toucher.

Ook kan de huisarts bloedonderzoek aanvragen. Door het bloedonderzoek wordt duidelijk of je bijvoorbeeld bloedarmoede hebt. Bloedarmoede komt regelmatig voor bij darmkanker. Als je bloedarmoede hebt, kan dat een reden zijn om verder onderzoek te doen.

Verwijzing naar het ziekenhuis

Als de huisarts denkt dat er misschien een tumor in je darmen zit, krijg je een verwijzing naar het ziekenhuis. Ook als de huisarts geen verklaring voor je klachten kan vinden, kun je doorgestuurd worden naar een MDL (maag- darm- en lever)-arts of een internist in het ziekenhuis.

Blijkt uit het bevolkingsonderzoek darmkanker dat er bloed in de ontlasting zit, dan krijg je ook een oproep voor een onderzoek in het ziekenhuis.

Lees op deze pagina over:

Coloscopie bij darmkanker

In het ziekenhuis onderzoekt de internist of de MDL-arts je verder. Je krijgt meestal eerst een coloscopie. Een coloscopie is een kijkonderzoek waarbij de arts binnen in de darmen kijkt via de anus.

Lees de uitgebreide uitleg over coloscopie bij darmkanker.

Onderzoek naar uitzaaiingen bij darmkanker

Als de diagnose darmkanker is, zijn aanvullende onderzoeken naar uitzaaiingen nodig. De onderzoeken zijn bedoeld om te kijken welk stadium darmkanker je hebt. Zo kan de arts een behandeling voorstellen.

Met een CT-scan kan de arts kijken of er uitzaaiingen zijn in de borstholte of buik. Soms is een echo of een MRI-scan nodig.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (1)

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

Foto Hans de Wilt

Prof. dr. Hans de Wilt

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Linkedin

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2022