Uitzaaiingen bij darmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Darmkanker kan uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. Naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor of naar andere plekken in het lichaam, bijvoorbeeld naar de lever.

Uitzaaiingen zijn kankercellen die zijn losgekomen van de tumor en ergens anders in het lichaam terechtgekomen zijn. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

Vaak komen uitzaaiingen van darmkanker eerst in de lymfeklieren terecht. Later kunnen ook uitzaaiingen in andere organen ontstaan, bijvoorbeeld in de lever, longen of op het buikvlies.

Lees op deze pagina over:

Uitzaaiingen van darmkanker in de lymfeklieren

Bij ongeveer 1 op de 4 mensen met darmkanker zijn er uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de tumor (en geen uitzaaiingen in andere organen) bij de diagnose. Deze uitzaaiingen heten ‘regionale uitzaaiingen’ omdat ze in de regio van de tumor zitten. Als het mogelijk is, verwijdert de chirurg deze uitzaaiingen tijdens de operatie van de darm en stelt de arts chemotherapie voor na de operatie.

Uitzaaiingen van darmkanker in de lever

Uitzaaiingen in de lever komen veel voor bij darmkanker. De meeste mensen met uitgezaaide darmkanker hebben uitzaaiingen in de lever. Zijn er uitzaaiingen in de lever, dan heb je geen leverkanker. Het zijn darmkankercellen in de lever.

Je arts vertelt welke behandeling je kunt krijgen bij uitzaaiingen in de lever. Dat ligt bijvoorbeeld aan hoeveel uitzaaiingen er zijn en hoe groot ze zijn.

Als er niet veel uitzaaiingen zijn, kun je soms ablatie, gerichte bestraling of een operatie van een uitzaaiing krijgen. Zijn er meer uitzaaiingen in de lever, dan kan de arts ze soms niet verwijderen. Je arts kan dan chemotherapie voorstellen om de ziekte te remmen. Soms is na chemotherapie alsnog een lokale behandeling zoals ablatie of operatie mogelijk.

Bij het maken van een beslissing over je behandeling, kun je met je arts de keuzehulp darmkanker gebruiken.

Uitzaaiingen van darmkanker op het buikvlies

Darmkanker kan ook uitzaaien naar het buikvlies. Het buikvlies zit om de organen in de buikholte heen.

Dit kan gebeuren als de tumor door de darmwand groeit en kankercellen loskomen en in de buikholte terechtkomen. De cellen kunnen op het buikvlies terechtkomen.

Door uitzaaiingen op het buikvlies ontstaat uiteindelijk vocht in de buik. Het vocht heet ook wel ascites. Door het vocht wordt de buik soms dik en kun je pijn krijgen. Ook kan je ontlasting veranderen.

Je arts vertelt welke behandeling je kunt krijgen bij uitzaaiingen op het buikvlies. Dat ligt bijvoorbeeld aan hoeveel uitzaaiingen er zijn en hoe groot ze zijn. Ook is het belangrijk hoe je conditie is. Een behandeling die soms mogelijk is bij buikvliesuitzaaiingen is de HIPEC-behandeling.

Bij het maken van een beslissing over je behandeling, kun je de keuzehulp darmkanker gebruiken.

Uitzaaiingen van darmkanker in de longen

Ook uitzaaiingen van darmkanker in de longen komen voor. Zijn er uitzaaiingen in de longen, dan heb je geen longkanker. Het zijn darmkankercellen die in één long of in beide longen terechtgekomen zijn.

Je arts vertelt welke behandeling je kunt krijgen bij uitzaaiingen in de longen. Dat ligt bijvoorbeeld aan hoeveel uitzaaiingen er zijn en hoe groot ze zijn.

Bij weinig uitzaaiingen kun je soms een operatie, ablatie of bestraling van een uitzaaiing krijgen. Zijn er meer uitzaaiingen in de longen, dan kan de arts ze meestal niet verwijderen. Je arts kan dan chemotherapie voorstellen om de ziekte te remmen.

Bij het maken van een beslissing over je behandeling, kun je de keuzehulp darmkanker gebruiken.

Uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam

Er kunnen ook uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam zijn. Lees de uitgebreide informatie over uitzaaiingen bij kanker.

Behandeling van uitgezaaide darmkanker

Heb je darmkanker met uitzaaiingen in andere organen, dan krijg je een andere behandeling dan als er geen uitzaaiingen zijn.

De behandeling bij uitgezaaide darmkanker is meestal bedoeld om de kanker te remmen en om de klachten tegen te gaan. Vaak is het niet mogelijk om de kanker helemaal weg te halen.

Welke behandeling je krijgt, ligt eraan hoeveel uitzaaiingen er zijn en waar ze in het lichaam zitten. De keuzehulp uitgezaaide darmkanker kan helpen bij het kiezen van een behandeling.

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

Foto Hans de Wilt

Prof. dr. Hans de Wilt

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Linkedin

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2022