Problemen met je ontlasting bij darmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonVeel mensen met darmkanker hebben problemen met de ontlasting. Bijvoorbeeld diarree of verstopping.
Hieronder lees je beknopte informatie over veelvoorkomende klachten. Via de links in de teksten vind je uitgebreidere informatie en tips op voedingenkankerinfo.nl.
Lees op deze pagina informatie over:
- Diarree
- Obstipatie (verstopping)
- Loze aandrang hebben
- Vaak naar de wc moeten
- Andere problemen met de voeding of ontlasting
- Vind hulp bij je klachten
Diarree
Vrij snel na de operatie kun je last krijgen van diarree of dunne ontlasting. Vaak gaat de diarree na een aantal weken vanzelf over. Je ontlasting kan wel dunner blijven dan voor de operatie.
Heb je veel last van de diarree of is het na een paar weken niet over? Bespreek het dan met je arts of diëtist. Misschien zijn medicijnen nodig of extra begeleiding bij het eten en drinken. Bekijk tips die kunnen helpen bij diarree.
Obstipatie (verstopping)
Verstopping komt vaak voor bij mensen met darmkanker. De ontlasting kan dan niet verder de darmen door. Verstopping kan door de tumor zelf komen, maar kan ook ontstaan als gevolg van een behandeling.
Na de operatie maakt de chirurg de stukken darm aan elkaar. Op de plek waar de naad zit, kan de ontlasting soms moeilijker verder. Dat kan komen door een vernauwing van het litteken op de plek van de naad. Of als het stukje darm minder goed kan samenknijpen.
Door de verstopping kun je pijn in je buik krijgen of misselijk worden. Of je moet ervan overgeven. Genoeg drinken is belangrijk om verstopping tegen te gaan. Drink minstens 1,5-2 liter per dag. Ook is het belangrijk om genoeg vezels te eten, bijvoorbeeld uit groenten en fruit en uit volkorenproducten, en te bewegen.
Als de verstopping hierdoor niet weggaat, kan meer begeleiding nodig zijn. Laat aan je arts of diëtist weten als je last hebt van verstopping. Zij kunnen je begeleiden en tips geven. Bekijk tips die kunnen helpen bij verstopping.
Loze aandrang hebben
Loze aandrang komt veel voor bij mensen met darmkanker. Het lijkt alsof je moet poepen, maar er komt niks. Het gevoel kan komen door de tumor zelf die je voelt. Of als ontlasting ergens in de darmen zorgt voor een opstopping.
Ook kan de tumor in de darm ervoor zorgen dat de ontlasting niet verder kan. Dat kan voelen alsof je naar de wc moet. Lees de uitgebreide informatie over ontlasting die niet verder door de darm kan.
Vaak naar de wc moeten
Veel mensen die darmkanker hebben of gehad hebben moeten vaker naar de wc dan voor de operatie. Misschien vraag je je ook af of het normaal is dat je vaak naar de wc moet. Je kunt hier blijvend last van houden.
Het is altijd goed deze vragen met je arts of diëtist te bespreken. Zij kunnen je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een bekkenbodemfysiotherapeut als dat nodig is.
Er kunnen veel oorzaken zijn voor vaak naar de wc moeten. Misschien heb je last van loze aandrang door de tumor. Of misschien is het lastig om te voelen of je een wind moet laten of echt moet poepen.
Andere problemen met de voeding of ontlasting
Heb je last van een van deze problemen, of heb je andere klachten? Over veel klachten kun je verder lezen op de website voedingenkankerinfo.nl. Je vindt daar ook algemene tips die kunnen helpen.
Vind hulp bij je klachten
Blijf niet te lang rondlopen met je klachten, maar bespreek ze met je arts of een diëtist. Zij kunnen meer uitleggen en inschatten of er een behandeling nodig is.
Het is belangrijk dat je diëtist ervaring heeft met mensen met kanker. Zo’n gespecialiseerde diëtist heet een oncologiediëtist. Via kanker.nl/vind-hulp kun je een diëtist vinden die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker.
Er zijn ook andere hulpverleners die kunnen helpen bij problemen met de ontlasting. Bijvoorbeeld een bekkenbodemtherapeut. Je kunt je arts om een verwijzing vragen. Bekijk hier wie je kan helpen.