DNA-onderzoek bij darmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij darmkanker kan de arts ook DNA-onderzoek voorstellen. De arts kijkt dan of er fouten in het DNA van de kankercellen zitten.
Lees op deze pagina over:
- Waarom krijg ik DNA-onderzoek bij darmkanker?
- Hoe gaat DNA-onderzoek bij darmkanker?
- De RAS-mutatie en darmkanker
- De BRAF-mutatie en darmkanker
Waarom krijg ik DNA-onderzoek bij darmkanker?
Er kunnen twee redenen zijn dat je arts het DNA wil onderzoeken. Het onderzoek kan nodig zijn om te bepalen wat een goede behandeling is. Ook kan de arts met DNA-onderzoek kijken of de darmkanker erfelijk is of niet. Dit onderzoek heet ook wel erfelijkheidsonderzoek.
Hoe gaat DNA-onderzoek bij darmkanker?
Voor het DNA-onderzoek kan de arts verschillend weefsel gebruiken:
- weefsel dat bij de biopsie weggehaald is tijdens het kijkonderzoek (de coloscopie)
- weefsel van een uitzaaiing, dat bij een punctie is weggehaald
- weefsel van de tumor, dat met een operatie is verwijderd
Soms gebruikt je arts ook bloed voor aanvullend DNA-onderzoek.
In het laboratorium onderzoekt de patholoog het stukje van de tumor en het bloed. Hij of zij kijkt of er fouten in het DNA van de kankercellen zitten. Een fout in het DNA heet een mutatie.
Sommige DNA-mutaties komen veel voor bij darmkanker. Dat zijn bijvoorbeeld de RAS-mutatie, de BRAF-mutatie en de APC-mutatie.
RAS-mutatie bij darmkanker
Bij uitgezaaide darmkanker onderzoekt de arts of de tumor een RAS-mutatie heeft. Of de tumor een RAS-mutatie heeft of niet, maakt uit voor de behandeling. Je arts legt hier meer over uit. Je kunt er ook zelf naar vragen.
Een RAS-mutatie betekent een fout in het RAS-gen. Bij ongeveer de helft van de mensen met darmkanker zit deze fout in de kankercellen.
In gezonde cellen zorgt het RAS-gen voor het delen en groeien van de cellen. Zit er een fout in het RAS-gen, dan staat het RAS-eiwit altijd ‘aan’. Daardoor gaan de cellen ongecontroleerd groeien en delen. Zo kunnen de kankercellen blijven groeien.
Zit bij jou de RAS-mutatie in de kankercellen, dan werkt bepaalde doelgerichte therapie niet. Het gaat om de medicijnen die EGF-remmers heten. Lees meer informatie over doelgerichte therapie bij darmkanker.
BRAF-mutatie bij darmkanker
Bij uitgezaaide darmkanker onderzoekt de arts of de tumor een BRAF-mutatie heeft. Of de tumor een BRAF-mutatie heeft of niet, maakt uit voor de behandeling. Je arts legt hier meer over uit. Je kunt er ook zelf naar vragen.
Ongeveer 8% van de darmkankertumoren heeft een fout in het BRAF-gen.
In gezonde cellen zorgt het BRAF-gen ervoor dat cellen delen en groeien. Zit er een fout in het BRAF-gen, dan gaan de cellen ongecontroleerd delen en groeien. Zo kunnen de kankercellen blijven groeien en ontstaat er een tumor.
Als de tumor deze BRAF-mutatie heeft, kun je een bepaald soort doelgerichte therapie krijgen. Het gaat om de medicijnen die BRAF-remmers en EGF-remmers heten. Lees meer informatie over doelgerichte therapie bij darmkanker.