'Met mijn ervaringen wil ik andere vrouwen graag helpen'

Cecilia

Cecilia (40) is in 2019 behandeld voor baarmoederhalskanker. Ze doorstond de behandeling goed, maar had wel moeite om de draad weer op te pakken. Met haar ervaringen wil Cecilia anderen graag helpen. “Zo doe ik nog iets positiefs met mijn ziekte.”

Tekst: redactie kanker.nl, september 2022

De diagnose baarmoederhalskanker kwam 3 jaar geleden niet helemaal onverwacht. Cecilia had al een aantal maanden last van hevig bloedverlies. Ze ging daarmee twee keer naar de huisarts, maar die schreef de oorzaak toe aan spanningsklachten. Op kanker.nl en andere medische websites las Cecilia informatie over baarmoederhalskanker. Ze herkende de symptomen en voelde dat het niet goed was. Daarna nam ze zelf de regie en belde het LUMC of ze langs kon komen voor onderzoek.

Baarmoedersparende operatie

Het bleek inderdaad baarmoederhalskanker te zijn. Omdat zij en haar vriend Coen nog graag een tweede kind wilden, koos ze in overleg met haar gynaecoloog-oncoloog voor een baarmoedersparende operatie. Deze operatie had ook als voordeel dat ze niet direct in de overgang zou komen. Haar eierstokken zouden namelijk ook gespaard blijven. Vóór de operatie kreeg ze eerst chemotherapie om de tumor kleiner te maken.

Cecilia

'Ik wil vrouwen graag tips geven, bijvoorbeeld hoe ze het gesprek met hun arts kunnen voorbereiden. Of hoe ze met hun partners over hun gevoelens kunnen praten.'
 

Ambassadeur van kanker.nl

Cecilia is ambassadeur van kanker.nl geworden omdat ze zelf veel aan kanker.nl heeft gehad. “Het was voor mij een basis waarop ik kon terugvallen. Ik vond er betrouwbare en begrijpelijke informatie over mijn ziekte. Ook kon ik er ervaringen delen met anderen.”

Met haar ervaringen wil Cecilia anderen graag helpen. “Ik wil vrouwen graag tips geven, bijvoorbeeld hoe ze het gesprek met hun arts kunnen voorbereiden. Of hoe ze met hun partners over hun gevoelens kunnen praten. Ook wil ik ze een luisterend oor bieden. Als je vanaf het begin hulp en steun van lotgenoten krijgt, voel je je minder eenzaam.”

Kinderwens

Bij de operatie is Cecilia’s baarmoederhals verwijderd, samen met het omringende steunweefsel, de top van de vagina en de lymfeklieren uit haar onderbuik/ bekken. Door deze operatie is het voor haar een stuk lastiger geworden om via de normale weg zwanger te worden. Daarom is ze een jaar na haar behandeling met een IVF-traject gestart. Ook heeft ze IUI in de natuurlijke cyclus geprobeerd.

Net voor de zomer bleek ze opeens zwanger te zijn. De eerste echo zag er goed uit. Op de tweede echo was geen hartje te zien. Een grote klap.

“In het begin voelde ik me erg verdrietig. Nu is het weer een beetje gezakt. Gelukkig genieten we elke dag intens van onze dochter Saar.”

Beter in balans

Na de behandeling was het voor Cecilia niet makkelijk de draad weer op te pakken. Iedereen was blij voor haar, maar zelf had ze helemaal geen blij gevoel. Ook duurde het herstel van de operatie langer dan verwacht. Een aantal gesprekken bij een psycholoog hielpen haar bij het verwerken van haar ervaringen. Ook ontmoette ze via het inloophuis in Leiden een lotgenoot, met wie ze haar gevoelens kon bespreken.

“Door mijn ziekte heb ik me gerealiseerd wat echt belangrijk voor mij is: mijn gezondheid en mijn gezin. Vroeger maakt ik lange dagen op mijn werk. Ik kon mezelf moeilijk stoppen. Nu maak ik meer tijd vrij om leuke dingen te doen met mijn man en dochter, en sport ik meer. Daardoor ben ik beter in balans.”

De tips van Cecilia:

  • Luister naar je gevoel/intuïtie. Heb je lichamelijke klachten en vertrouw je het niet? Vraag om een doorverwijzing naar een specialist.
  • Accepteer hulp van je omgeving en iedereen die je lief is en durf er ook om te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen.
  • Na de behandeling kan het psychisch heel zwaar zijn. Zoek op tijd professionele hulp.
  • Vergeet ook niet om op sommige momenten te genieten, hoe zwaar het soms ook kan zijn.

Maak ook kennis met de andere ambassadeurs op kanker.nl/ambassadeurs