'Go with the flow'

Robert

Een paar dagen na een zware bergtocht kreeg Robert (toen 51) de diagnose endeldarmkanker. Daarna volgde een heel andere ‘tocht’: een uitgebreide behandeling waar hij tot op de dag van vandaag nog de gevolgen van ervaart. Zijn ziekte heeft hem veranderd. “Ik heb een andere kijk op het leven gekregen.”

Tekst: redactie kanker.nl, januari 2023

De Nederlandse Robert woont in Zwitserland en is een fanatiek hardloper. In 2019 ging hij trainen voor de Eigertrail, een bergtocht van 101 kilometer. Tijdens de trainingen moest hij ineens vaak poepen, terwijl hij daar eerder nooit last van had. Er zat ook bloed bij zijn ontlasting. Uit bloedonderzoek bleek dat er parasieten en bacteriën in zijn darm zaten. Daar kreeg hij medicijnen voor. Die hielpen wel, maar de klachten bleven.

De trail zelf vond plaats in de zomer van 2019. Hoewel Robert goed getraind was, werd hij halverwege de bergtocht ontzettend ziek. Toch lukte het hem om ruim binnen de tijd te finishen. Maar hij wist wel: dit is niet goed; ik moet me verder laten onderzoeken.

Grote tumor in endeldarm

Enkele dagen later kreeg Robert een kijkonderzoek van zijn darmen in het ziekenhuis. Toen hij wakker werd van het onderzoek kreeg hij meteen slecht nieuws: “Meneer, er zit een grote tumor in uw endeldarm. Het is kanker.” Diezelfde dag nog kreeg Robert ook een scan. Na een paar onzekere weken volgde de uitslag: geen uitzaaiingen.  

Dikke mist

De diagnose voelde voor Robert alsof hij in een dikke mist op een besneeuwde berg stond. “Ik had geen grip meer. Wist niet wat er komen zou.” Toen realiseerde hij zich: het heeft geen zin om boos te worden, te vechten of te denken: waarom ik? Dat is verspilde energie. Hij besloot zich eraan over te geven, zodat alle energie naar zijn herstel zou gaan.

Behandeling

Roberts behandeling begon met 6 weken bestraling en chemo. Ongeveer twee maanden later volgde een operatie waarbij de tumor en de endeldarm verwijderd werden. Ook kreeg hij tijdelijk een stoma. Daarna stond hij voor de keuze: nogmaals chemotherapie of niet. “Een lastige keuze, waarbij je naar de dokter moet luisteren, maar ook naar je gevoel.” Uiteindelijk koos hij toch voor chemo om de kans op terugkeer van de kanker kleiner te maken.

LAR-syndroom

Robert doorstond de behandeling goed, maar kreeg wel last van het LAR-syndroom: een verzamelnaam voor je ontlasting niet kunnen ophouden, problemen rond aandrang, pijnklachten, heel vaak naar het toilet moeten en schade aan de huid door verlies van ontlasting. Het heeft veel invloed op zijn leven. “Ik heb een tijdlang zoveel klachten gehad, dat ik de deur niet meer uit kon.”

Ertussenuit

Half oktober van dit jaar had Robert een flinke dip. Zijn oncoloog adviseerde oncologische revalidatie, zijn vriendin stelde voor een paar maanden naar Brazilië te gaan. Het werd het laatste. Dat heeft hem goed gedaan. “Door het aangename klimaat, het rustige leven en andere voeding zijn mijn darmen een stuk rustiger geworden. Daardoor voel ik me ook geestelijk beter.

Aangepaste voeding heeft volgens Robert een gunstig effect op zijn darmen gehad. “Ik heb de afgelopen maanden alleen onbewerkt voedsel gegeten. Verder mijd ik alles wat mijn darmen teveel prikkelt, zoals koffie, gist en lactose. Ook eet ik glutenvrij en gebruik ik probiotica om mijn darmflora gezond te houden.”

'Als je niet denkt in beperkingen, dienen zich vanzelf weer nieuwe mogelijkheden aan.'
 

Andere kijk op leven en sterven

Voordat hij ziek werd, voelde Robert zich jarenlang aangetrokken door het boeddhisme, en later ook het hindoeïsme. Maar tijdens zijn ziekte heeft hij de kracht van het christelijk geloof ervaren. “Ik heb op drie moeilijke momenten in mijn ziekteproces een spirituele ervaring gehad; het licht gezien. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt. Daarna ben ik me gaan verdiepen in de Bijbel. Dit helpt me om het leven beter te begrijpen, te relativeren, en om geen angst te voelen voor de dood. Verder geeft het me vertrouwen en kracht.”

Natuurlijk heeft Robert ook moeilijke momenten. “Soms ben ik bang, verdrietig of somber. Of ben ik helemaal klaar ben met de pijn en andere ongemakken. Mijn oude leven krijg ik nooit meer terug. Maar als je niet denkt in beperkingen, dienen zich vanzelf weer nieuwe mogelijkheden aan.”

De tips van Robert:

  • Kanker krijgen is ingrijpend, maar niet het einde van de wereld. Je kunt het zelfs zien als een kans voor persoonlijke groei.
  • Wees open over je gevoelens. Praat met anderen over de dood. Juist door erover te praten word je minder bang.
  • Go with the flow. Verzet je niet tegen dingen die je niet kunt veranderen. Sta open voor nieuwe mogelijkheden.