Alvleesklierkanker, de chemo.

Bij het ontslag uit het ziekenhuis hebben we het advies gekregen een aanvullende chemokuur te volgen. Deze kuur bestaat uit achttien keer naar het ziekenhuis voor het via een infuus toedienen van gemcitabine. Dit gaat in een cyclus van drie weken en daarna een week rust. Als we dit schema kunnen volgen dan zijn we begin december klaar. Het weekend aan het eind van de vrije week gaan we lekker een weekendje weg.

De procedure van het toedienen van gemcitabine of gemzar begint eigenlijk de dag er voor. Er wordt dan bloed geprikt om te kijken of de lever en andere organen het niet te zwaar te verduren krijgen. Met enige regelmaat wordt er dan ook gekeken wat de waarde van de tumor marker CA 19.9 is. Helaas zijn er ook andere aandoeningen die een verhoogd niveau van CA 19.9 te zien kunnen geven terwijl er alvleesklierkanker cellen zijn die geen hoger niveau van CA 19.9 te zien geven. Bij een waarde hoger dan 37 kU/L is er reden tot zorg. Begin juni bij het stellen van de diagnose was de waarde 530!

Op de dag zelf moet L. één uur voor de chemo gepland staat een medicijn tegen de misselijkheid innemen. Als we ons melden op de afdeling dagbehandeling hoort de chemo al klaar te liggen. L. wordt via een ader in de hand of pols aangesloten op het infuus. Vervolgens loopt er een paar minuten een zoutoplossing in zodat het duidelijk is dat het infuus goed zit. Daarna wordt er met de zoutoplossing gestopt en begint het inlopen van de chemo.

De plaats van het infuus, de hand of pols, is ingegeven door het feit dat chemo niet goed is voor de aderen. Zou het infuus in de elleboog worden geplaatst dan kan daar in de toekomst misschien geen bloed meer worden afgenomen voor onderzoek. Voor andere types chemo worden weer andere plaatsen van het lichaam gebruikt. Voor mensen die heel intensief chemo krijgen wordt ook wel een "definitief" infuus op de borst geplaatst. In de ruimte waar L. de chemo krijgt zijn nog zes á zeven mensen die chemo krijgen. Sommigen zijn er de hele dag mee bezig. De verpleegsters werken zich een slag in de rondte. Er gaan geen twee minuten voorbij of ergens gaat een infuus wel op alarm. De ene keer omdat er een nieuwe zak moet worden geplaatst een andere keer omdat de accu van het infuus uitgeput raakt.

Tijdens het inlopen van de chemo staat er ook regelmatig een gesprek met een arts gepland. De bloedwaarden worden besproken en hoe L. de kuur verdraagt. Tot nu toe is het niveau van CA 19.9 bij L. rond de zestien wat niet alles zegt maar beter dit dan een waarde boven de 37.

Nadat de chemo is ingelopen wordt er nog tien minuten nagespoeld met een zoutoplossing. Als alles meezit dan zijn we in iets meer dan een uur klaar.

De chemo die L. krijgt heeft gelukkig weinig bijwerkingen. Haar haar wordt wel wat dunner en doffer en af en toe is er sprake van misselijkheid. Als we thuiskomen gaat L. gelijk naar bed en slaapt een paar uur. Ook de volgende dag is een dag dat er veel geslapen wordt maar de energie komt al weer terug.

Naast de twee bezoeken aan het ziekenhuis, bloedprikken en de chemo, grijpt de chemo behoorlijk in op de dagelijkse dingen. Het toilet moet met een dichte klep tweemaal worden doorgetrokken en iedere dag worden schoongemaakt. Geen kleine kinderen oppakken en al helemaal niet een vinger in hun mond of aan hun speentje komen. Afspraken met een tandarts even opschuiven of in overleg met de oncologisch verpleegkundige.

In de keuken hangt een overzicht waarop te zien is waar we zijn in de kuur en hoe gewicht en bloeddruk zich ontwikkelen. Had L. voor de operatie een hoge bloeddruk waarvoor ze medicatie nam, nu is de bloeddruk (zonder medicatie) eerder aan de lage kant.