Alvleesklierkanker! De waarde van statistieken en uitslagen.

Eerder in dit blog heb ik al eens geschreven over de beperkte waarde van statistische gegevens voor een individuele patiënt. Voor artsen en andere behandelaars zijn statische gegevens wel waardevol omdat deze gegevens informatie kunnen verschaffen over de effectiviteit van een behandeling. Zo geven de data van ’n patiënt een waardevolle bijdrage aan de statistieken zonder dat de patiënt daar zelf wat aan te heeft. Ik zal proberen dit uit te leggen.

Stel een patiënt krijgt te horen dat de kanker bij hem is uitgezaaid en hij wil weten wat zijn opties zijn en wat hem dat oplevert. De arts legt uit dat hij drie opties heeft: A. Niets doen B. Een ‘lichte’ chemokuur C. Een zware chemokuur

Bij A is statistisch gezien de verwachte levensduur nog zes maanden, bij B nog 12 maanden en bij C nog 18 maanden. Maar als je de statistieken goed gaat bekijken dan blijkt bijvoorbeeld dat er mensen zijn die voor A kiezen en die na 4 jaar nog in leven zijn terwijl een ander die voor C heeft gekozen al na twee maanden komt te overlijden. Omdat niemand weet hoe het bij jou gaat lopen heb je eigenlijk niet zo heel veel aan statistische gegevens. Overigens lijkt er een verband te bestaan dat mensen die eenmaal hebben gehoord wat hun levensverwachting is omstreeks die datum ook komen te overlijden. Zo maakt de voorspelling zichzelf waar en wordt gedacht dat de statistiek betrouwbaar is!!
Hoe zit het dan met een scan? Zijn die resultaten dan wel relevant? Op het eerste gezicht zou je denken dat dit inderdaad het geval is. Immers we dit gaat over jou en niemand anders. Maar ook hier geldt dat de resultaten voor de behandelend arts van waarde zijn. Aan de hand van de resultaten zal de arts voorstellen om door te gaan met de behandeling, deze te wijzigen of te stoppen met behandelen. Maar wat is het belang van de scan voor de patiënt zelf? Als deze zich goed voelt maar de scan geeft aan dat het slechter gaat ben je dan geholpen met de uitslag? En andersom je voelt je slecht maar de scan geeft aan dat het beter gaat betekent dat dan dat er niets hoeft te gebeuren?
Zelf neig ik ernaar om de uitslag van de scan aan de arts te laten en of het goed of slecht met je gaat veel meer van je eigen gevoel af te laten hangen. Zeker zolang je je goed voelt zou ik ervoor willen pleiten om de stress van een slechte uitslag te vermijden.

1 reactie

Hoi Rob,
prachtig stukje waar ik mij helemaal in kan vinden
mijn chirurg zei tegen mij toen ik verder geen CT's wilde dat hij mij helemaal gelijk gaf
wat Kanker is geen exacte wetenschap...daar voeg ik graag aan toe ga inderdaad uit van je gevoel...en zoek je grenzen op
Gerrit
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28