Wensenboekje

Het voordeel van een eindfase ten opzichte van een plotselinge dood is dat je de tijd nog hebt om terug te kijken en toch ook nog een stukje vooruit te kijken. Ik kreeg daarvoor een handig hulpmiddel toegestuurd: een wensenboekje. 

Dat wensboekje is een soort checklist die je naar believen kan invullen. Je kunt noteren wat je kwijt wil, maar dat staat je uiteraard helemaal vrij. Bijvoorbeeld: over wie je bent, wat je belangrijk vindt, wat je typeert, waar je trots of bent of misschien juist niet, wat je wil achterlaten, hoe je de eindfase ziet, hoe je behandeld wil worden, wat je nog wil doen of zeggen, wat je nog wil regelen,  tot en met welke muziek er al of niet gespeeld wordt bij je begrafenis of crematie. Het is alles bij elkaar nog een heel werk! Het wensenboekje is hier te downloaden.

Ik was al begonnen met terugkijken en ga daar mee door met behulp van dit boekje. Eigenlijk hoef je niet te wachten om eens over dit soort zaken na te denken totdat je ongeneeslijk ziek bent. Het zou goed zijn om vaker eens stil te staan bij de kernvragen. In de eindfase zijn we alleen extra bewust, en extra onzeker, maar we weten dat we er allemaal mee te maken krijgen dus kun je net zo goed eerder extra bewust zijn. We plannen wel vanalles en stellen steeds doelen, maar het hele leven is onzeker en loopt al te vaak anders dan gepland of gehoopt. Het gaat er vooral om daarmee goed om te gaan. Dat ervaren we nu trouwens allemaal met de pandemie die alles op zijn kop zet (ongeacht wat je vindt van de manier waarop de regering handelt).

Bij het terugkijken vind ik het leuk om dat met anderen te doen. Met mijn partner loop ik het hele wensenboekje door. Wat ik opschrijf bespreek ik ook weer met verschillende betrokkenen. Anderen hebben ook toevoegingen voor mij. Als voorbeeld daarvan tot slot een anekdote die ik ontving van een fijne oud-collega uit mijn tijd bij de Belastingdienst. Hij herinnerde zich het volgende:

Ben laat zich niet voor het karretje spannen

Ben wordt voor advies uitgenodigd door het top-management. De vraag die speelt is wat er gedaan moet worden met een conflict tussen een top fiscalist en de hooggewaardeerd teamleider. De leiding legt twee opties voor. Ofwel de teamleider wordt vervangen ofwel de top fiscalist krijgt een andere plaats in de organisatie.

“Wat zou jij doen als je in mijn positie was?’’.

Ben repliceert: “Ik zou een beslissing nemen!”

1 reactie