5 jaar kankervrij en symposium Slokdarmdag

14 februari 2024 (op Valentijnsdag), had ik mijn  afsluitend gesprek met de chirurg in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Het was nl. vijf jaar  geleden van mijn operatie. En het gaat nog steeds goed. Een  gedenkwaardige dag, volgens de chirurg, en daar had hij natuurlijk helemaal gelijk in. Hij gaf aan dat ik na 5 jaar toch echt weer naar de toekomst kon kijken en dat is natuurlijk een fijn bericht. Natuurlijk denk je bij ieder kuchje pijntje of kortademigheid, o jee het zal toch niet......Maar Gelukkig is het dan ook niets. Ik had nog wat bonbons voor hem meegenomen die hij in dank aanvaarde en op de poli uitdeelde. We namen afscheid, maar ik zei: "we zien elkaar morgen weer, want dan ben ik gastspreker bij een slokdarm symposium in het ziekenhuis," georganiseerd door de verpleegkundigen MDL/GE.

Toen  ik de uitnodiging kreeg voelde ik me zeer vereerd.  Niet alleen de chirurgen, oncologen, MDL artsen en radio therapeuten hebben ervoor gezorgd dat ik nog leef, maar zeker ook de verpleging, waar zij dan ook werken. Dat kan op de poli zijn, op de endoscopie, radiotherapie IC of de afdeling. Het leuke was dat van al die afdelingen er verpleegkundigen waren. Een aantal (her)kende ik nog.  Er waren sprekers die inhoudelijke uitleg gaven, met sterftecijfers, filmpjes van de operatie (heel interessant), alternatieve behandelingen, protonen bestraling enz. Na het diner kwam ik aan de beurt. Ik begon met de verpleegkundigen een groot compliment te geven "Jullie zijn toppers" en terecht!! Ik vertelde met veel humor en geen enkel wetenschappelijk feit hoe het leven met een buismaag gaat en vergat ook de rol van mijn vrouw niet, die heeft uiteindelijk mijn leven gered, toen zij zag dat ik raar, met moeite iets doorslikte. (Zij is niet voor niets een doorgewinterder dokters assistente). Aan het eind zei ik "dankzij jullie sta ik hier nog" en toen sloegen de emoties bij mij toch een beetje toe.

Wat ik ook vertelde was dat ik Buddy geworden ben. Het ziekenhuis had mij gevraagd en waardeert dat ook zeer. Ik vind dat heel belangrijk. Toen ik de diagnose slokdarmkanker kreeg ging ik ook op zoek naar positieve verhalen, de horrorstories liet ik graag links liggen. Ik weet uit ervaring wat een positief verhaal kan doen met de moeilijke beslissing, laat ik me opereren of niet.

Ik ben dan ook blij dat ik zo mensen die het hele traject voor zich hebben een beetje op weg kan helpen.