De ringtheorie- kankeretiquette
De diagnose kanker haalt je leven flink overhoop. Je bent hard bezig om je staande te houden. Kanker heeft echter niet alleen invloed op jou, maar ook op de mensen om je heen. Mensen leven met je mee, maar vragen zich ook af wat jouw ziekte voor hun betekent. Dat is heel normaal, maar dat kan tot rare situaties leiden. Daarom deel ik vandaag - op wereldkankerdag- een stukje “kanker-etiquette”.
Je hebt de diagnose kanker gekregen, bent uit het veld geslagen en ontzettend bang, maar opeens sta je een huilende buurvrouw te troosten. Een vriendin is ontroostbaar, omdat ze bang is dat ze jou moet missen. Je bezorgde collega vraagt zich af hoe het verder gaat met jullie lopende project… met het gevolg dat jij het gevoel hebt alsof je in de verkeerde film bent beland. Diep van binnen weet je dat hun angsten en zorgen terecht zijn, maar je kan er op dat moment niks mee en dat kan irritatie opleveren – aan beide kanten.
Om dit soort situaties te vermijden heeft een Amerikaanse ex-kankerpatiënte een schema ontwikkeld. De “ring theory” geeft houvast hoe je in tijden van crisis (ziekte, maar ook relatiebreuk, faillissement, …) het beste reageert.
Het werkt als volgt: Je begint met het tekenen van een kleine, eerste cirkel. Deze staat voor de betroffen persoon. Teken dan een volgende, iets grotere cirkel. In deze ring schrijf je de personen die naast de hoofdpersoon het meest met de crisis te maken hebben, bijvoorbeeld de partner. Teken steeds grotere ringen en in elke ring schrijf je personen die betrokken zijn. Denk aan gezinsleden, familieleden, vrienden, kennissen, sportmaatjes, buren, collega’s, … Hoe groter de cirkel, hoe minder de mensen dagelijks met de crisis te maken hebben. Aan het eind heb je iets wat lijkt op een grote ui met verschillende laagjes.
En dan geldt het volgende: liefde, steun en hulp gaat naar binnen; zorgen en problemen gaan naar buiten.
Krijgt iemand in je omgeving kanker? Denk dan eerst na met wie je hierover praat. Praat je met iemand die dichterbij het midden staat? Dan is een luisterend oor, hulp en steun gevraagd. Praat je met iemand die verder van het probleem afstaat dan jijzelf? Gebruik het moment en lucht je eigen hart.
2 reacties
Wat een mooi manier om inzicht te krijgen in hoe om te gaan met de verschillende soorten mensen in je omgeving als kankerpatiënt. Ik ga dit een keertje uitwerken. Dankjewel en liefs, Monique
Mooi dat je hier weer aandacht voor vraagt. Speciaal op deze dag! Een van de moderatoren heeft eerder verwezen nav publicatie van dit gedachtengoed in de Volkskrant (2020 nr5). Zijn post die gaat over dit artikel, met do’s en dont’s is via deze link te vinden op kanker.nl
https://www.kanker.nl/ervaringen-van-anderen/gespreksgroepen/naasten/ge…