Dikke custard vla
Mijn moeder had een gele pudddingvorm in de vorm van een vis. Daarin maakte ze dikke custardvla en dan kiepte ze hem om op een platte schaal in de hoop dat die stijf genoeg was. Als jochie mocht ik vaak helpen in de keuken met pudding koken. Ik moest dan het custardpapje blijven roeren en de klontjes fijndrukken tegen de rand van het schaaltje. En op tijd waarschuwen als de melk bijna kookte. Dan nam mijn moeder het schaaltje over en wist onder zorgvuldig roeren een klontvrije custardvla te maken. En ik mocht dan helpen de pan uit te likken. Die pudddingvorm is denk ik ondertussen al minstens 60 jaar oud en hoewel ze hem nadat de kinderen groter werden niet meer heeft gebruikt, is hij altijd bewaard gebleven. Waar de onderschaal gebleven is, dat weet ik niet. Ik kan mij van die schaal ook geen voorstelling meer maken, wel dat die ovaal was.
Na het overlijden van mijn moeder heb ik de visvorm meegenomen en nu staat die in haar vitrinekast. Eigenlijk zou ik hem nog wel een keer willen gebruiken met kerst als mijn dochter en de kleinkinderen komen, maar ik ben veels te benauwd dat de schaal na al die jaren sneuvelt door de hete vla.
Vandaag de dag redelijk doorgekomen tot vanavond, even voor zevenen. Vanmorgen nog wat gerommeld in huis, om een uur of drie naar mijn werk en half zes weer thuis. En om zeven uur, terwijl ik samen met mevrouw Zweef genoot van de avondzon voor kasteel Andijk, overviel mij een intense moeheid. Van het ene op het andere moment kon ik het ongegeneerd gapen niet meer tegenhouden. In navolging van mijn intelligente rabarber wist ik waar mijn prioriteiten lagen, namelijk, de gang naar mijn bed. Daar vleide ik mij neder en nam de vorm aan van een hele dikke custardvla pudding. Een deuk in het matras en ik vloeide nog net niet uit. Een puddingstijfheid waar mijn moeder trots op zou zijn geweest. Alles in diepe totale rust, al het niet noodzakelijke afgeschakeld. Ik hoorde mijn ademhaling, de geluiden van buiten leken extra hard binnen te komen, maar het lijf deed even niet meer mee. Niet geslapen, maar besef van tijd ontbrak. En na anderhalf uur was ik er weer. Kon ik nog net de laatste zonnestralen bij mevrouw Zweef voor kasteel Andijk meepakken voordat de zon achter de dijk in het IJsselmeer zakte.
Het was weer een goede dag.
14 reacties
Custardvla is heerlijk, maar ruim 1,5 uur "pitten" is nog heerlijker. Ik doe niks anders. Mijn slaap bestaat uit blokjes van 2 uur. Nu net ook weer. Met dank aan de sleeptimer.
Tja, die klontjes ... overigens wel heerlijk. Zelf gemaakte custardvla. Doet me idd aan vroeger denken. Heerlijk!
Ik maak het nog steeds af en toe. Alleen die klontjes.... En dan zeg ik tegen mevrouw Zweef: Niet nemen hoor! Maar in dit geval luistert ze nooit.
Ken je "jreumelevlaam?" Zit custard bij in.
Dat je als kleine jongen in fe keuken mocht ( moest ) helpen was misschien niet altijd leuk , maar dat je dan de potten mocht uitlikken maakte veel goed.
Tenminste toch als het geen rabarbermoes was.
Het is altijd een buitengewone dag geweest als je de zon in de zee kunt zien zakken. Mijn vader maakte overigens griesmeelpudding met eigen gemaakte bessensap. Feest!! Fijne dag allemaal en zo niet dan toch wel morgen. Ab
Ah zweef das jeugdsentiment ,custardvla alleen ik lust het niet ,elke zondag was vroeger in mijn jeugd toetje dag warme vla met het vel er nog op ik ril nog bij de gedachte maar die vorm zou ik idd ook goed bewaren ,heerlijk een dutje en een mooie avond zo ik lees fijn weekend voor jou en mevr zweef liefs hes xxx
Oh, dat vel ... dat was ik helemaal vergeten. Krijg al kippenvel alleen bij de herinnering.
Wat kunnen jullie toch zeuren over het vel van pastoor. Ik snap hem tot nu toe nog niet waarom dat bij de grootouders van Marion zo heette.
Mijn vader lag eens naast een zeurpatient in het ziekenhuis, die bij de warme melk uitdeling altijd riep: " zuster..... er zit een velletje op m'n melk". Wat is nu lekkerder dan een custurdvel of chocomelvel. Juist... twee vellen. 😎😂😎😂
Ik hoor jullie al vragen: Zonnesteek Hannes?
Hannes vellen zijn gewoon smerig ,alhoewel in mijn jeugd kampeerde we bij de boer op het land en kregen verse melk ja wel met het vel er nog op ,we zaten dan in het gras het was ook nog lauw trouwens ,dan dronk mijn anderhalf jarige broertje met twee knuistjes zn melk op ,dan keek ik gauw of mn ouders in de buurt waren en pakte ik zijn lege beker af en voor ie ging janken gaf ik m de mijne die was ook zo in zn mondje verdwenen hoppa klaar ,maar ja hij is 1,85 geworden en de knuistjes zijn knuisten en ik ben klein gebleven hihihihiihihihih
Waar zo'n vel al niet goed voor is, heerlijk!
Mijn vader hield van aangebrande pap, lekker "zangerig" vond hij dat.
Hoeven we niet te vragen , dat weten we zl .:)
🤬🤬🤬🤬
Wat leuk die vis puddingvorm. Wij hadden hem ook in het groen en mijn moeder kookte griesmeelpudding en die ging erin met in cognac gedrenkte bitterkoekjes. Ik denk dat een van mijn zusjes hem nu heeft. Een leuk verhaal is dat mijn moeder een extra stevige griesmeel kookte als er een een nieuw vriendje van mij of mijn twee zussen voor het eerst mee at bij ons. Wij noemden dat de griesmeelproef 😂