Memory Lane (1)

Een huis met een slaapkamer en badkamer beneden en een garage, of een plek waar dat te maken is, dat zocht ik bijna achtien jaar geleden. En zo kwam er een huisje op mijn pad waar alle mogelijkheden waren. De slaapkamer en badkamer moesten worden gemaakt (en ook de woonkamer, keuken en toilet) en voldoende grond voor een garage of schuur van aangename afmetingen. 

Ik heb mij de beginselen van autocad aangeleerd, want er moest een tekening komen voor de bouwvergunning. In het bestemmingsplan stond dat ik tot 4 meter aan de gevel mocht bouwen en aan de zijkant tot aan het water, daar waar nu de serre staat. En ook dat de omgeving "Beeldbepalend en Karakteristiek" was. Ik zou dus mogen bouwen tegen karakteristieke beeldbepalende gevels. Afgezien dat ik dat zelf niet wilde, vond ik het ook kolder. Ik mocht een garage bouwen aan de waterkant, zodat ik daar vanuit de kamer ruim zicht op zou hebben en dan de halve tuin asfalteren voor een pad daar naar toe.

Dat vond de gemeente gelukkig ook idioterie en ze wilden meewerken aan een uitzondering op het bestemmingsplan. Maar echte lichten waren het niet daar in dat gemeentehuis in dat dorp. Men had de landelijke politiek iets horen roepen van "Planschade". Dat is voor als er een flat van 15 verdiepingen aan de overkant van je straat wordt gebouwd. Maar niet voor een garage van nog geen 5 meter hoogte. Desalniettemin diende er een planschaderisicoanalyse te worden uitgevoerd op mijn kosten. Ondanks dat ik getekende verklaringen van geen bezwaar van de buren had die mogelijk waardevermindering van hun object zouden ervaren, hield de gemeente voet bij stuk. Gelukkig is er na geruime tijd toch een ambtenaar geweest met ruimere inzichten, zodat ik kon volstaan met een vrijwaring van de gemeente dat ik hen niet aansprakelijk zou stellen, mocht er ooit iemand opstaan om de waardevermindering van zijn huis door de bouw van mijn garage bij de gemeente te claimen. Hoe moeilijk kun je het maken?

De welstand deed ook nog moeilijk en wenste een zadeldak, want dat is gebruikelijk in Nederland. Behalve in Andijk dan, want er zijn weinig dorpen met zoveel mansardedaken. Een bezwaar onderbouwd met tientallen foto's en een impressietekening door een kunstenaar "waar het toekomstig verval" treffend was weergegeven, volgens de welstandscommissie, was voldoende om ook daar toestemming te krijgen. Ik kon bouwen!

8 reacties

Van gemeentelijke regels kan je de muren oplopen.
'n Vriend van mij, helaas al een hele tijd overleden ging een terras aanbouwen.
Daar heb je een bouwtoelating voor nodig. 
Maar hij woonde in een sociale wijk, een gesloten bebouwing, geen mens die daar iets van ziet . Dus een vergunning aanvragen, pfff.....
Alleen, dat was in zo'n wijk waar de ene het licht niet gunde in de ander z'n ogen , dus op een gegeven moment, zijn terras was bijna af ,  had daar  toch iemand  van de buren klacht ingediend en kreeg hij controle.
Nu die ambtenaar was heel inschikkelijk. Gewoon  zo snel mogelijk een dossiertje maken met wat foto's, en dan was goedkeuring maar een formaliteit.
Maar dat moesten dan wel foto's zijn van vóór de bouwwerken.
Nou had ie geluk. Zo'n sociale wijk, dat zijn identieke huizen. Dus is ie gaan aanbellen bij een bevriende overbuur en daar wat foto's genomen. 
Probleem opgelost.

Laatst bewerkt: 14/11/2023 - 13:10

Amtenaren😏 kan er wel een boek over schrijven en die is dan niet erg positief, als je een garage wilt bouwen met een plat dat, komen ze met de eis dat het een puntdak moet worden en als je komt met een puntdak moet het een pmat dak worden, een punthoofd krijg je van dat volk. 

Heb jaren geleden mijn vorige woning wit geverfd en ben toen (ik was aan de achterkant al begonnen) op dringend verzoek van mijn ega toch even bij bouw en woningtoezicht van de gemeente geweest om te vragen of ik daarvoor nog een vergunning moest hebben, het werdt een spelletje ja/nee misschien wel of toch niet, na 3 kwartier was ik er zo flauw van dat op kwade toon vroeg wel of geen vergunning en anders kunnen jullie de boom in en gan ik mijn gang, het antwoord was simpel nee ik had daarvoor geen vergunning nodig, zelfs nog niet de meldingsplicht, wel vonden ze wit wel erg wit ( bijna de halve straat was met witte steen opgetrokken) en wilden ze graag dat ik het iets donkerder zou maken iets van creme , heb ze toen de keuze gelaten wit dan betaal ik de hypotheek en creme betalen zij de helft van de hypotheek mee, toen was wit prima 😂

Laatst bewerkt: 15/11/2023 - 17:55

Mooi wit is niet lelijk. En goed om verbouwingen te camoufleren. Maar toch, als je er eenmaal aan begint, dan blijft het terugkomen. En als het tegenzit, gaat het na verloop van tijd bladderen. En zelfs dan is stralen vaak geen optie, of slechts een kortdurende.

Maar als je nou tijdens het schilderen van de raampjes niet tussen de lijntjes bent gebleven...

Laatst bewerkt: 15/11/2023 - 18:04

Zeker mooi wit is niet lelijk en ik vind witte huizen zo wie zo mooier maar dat is persoonlijk hoor, de verf die ik heb gebruikt is een zeer goede coating van Sigma en die kun je zelfs schoonspuiten met een hogedrukreiniger zonder dat hij bladert. Na 15 jaar was hij bijna nog als nieuw afgezien van wat groene aanslag. Ons huidige optrekje is dan ook weer wit en dat heeft ook het nodige aan zweet bloed en tranen gekost. Een kleine impressie van het zweet bloed en tranen 😂

Laatst bewerkt: 16/11/2023 - 10:59

Nee niet allemaal zelf, ik denk ongeveer 45% zelf gedaan zoals al het sloopwerk,  installatie werk, schilderwerk en een deel bouwwerkzaamheden. De grote constructieve bouwwerkzaamheden, de 16 cm isolerende buitenmuur en het stucwerk is uitbesteed 

Laatst bewerkt: 17/11/2023 - 08:29