Mondjeplog en schuifkaas
De familie van mevrouw Zweef komt uit Groningen. Daar komt ook de term "mondjeplog" vandaan. Mondjeplog is het plagen van de mond met een boterham met minimaal beleg. Nu is het zo, dat je het beleg van de boterham normaliter alleen ziet van bovenaf, voordat je een hap neemt. Zie je onder normale omstandigheden ook tijdens de eerste hap nog het beleg, dan is het raadzaam om voor die afwijking een oogarts te bezoeken.
Zweef zelf komt uit Westfriesland. Hoewel niet zelf aan den lijve ondervonden, wist mijn moeder van "schuifkaas". Schuifkaas is vergelijkbaar met mondjeplog, met dien verstande dat dat alleen met kaas toegepast kan worden. En juist bij schuifkaas is het uitermate belangrijk wel het miniscule plakje kaas in de gaten te houden, door langs je neus naar het dunbesmeerde plakje brood te kijken. De kunst van schuifkaas is om terwijl je je ogen richt op het plakje kaas, je terwijl je een hap neemt met je voortanden het plakje kaas opschuift naar de overkant van je boterham, zodat je met de laatste hap ook daadwerkelijk een boterham met kaas eet.
Hier in huize Zweef doen we niet aan mondjeplog of schuifkaas. Zweef gaat straks voor mevrouw Zweef een scrambled egg maken, zo groot, dat het broodje een reddingsboei toegeworpen moet worden.
9 reacties
Eet smakelijk jullie 👌
Twee nieuwe woorden geleerd. Ken jij ook de boterham met tevredenheid?
Hoi Hanneke, de uitdrukking ken ik niet, maar ik denk dat ik dat beleg al eens geproefd heb. Vertel!
Het was nog minder dan bij de twee varianten die jij noemt. Het was een boterham met niks. Ik ben er zelf niet mee opgegroeid, maar het was een anecdote uit de jeugd van mijn vader. Ze mochten twee boterhammen met beleg en dan een boterham met tevredenheid.
Ik moet zeggen, op dagen dat ik beroerd ben van de chemo eet ik wel eens een cracker met tevredenheid om toch iets binnen te krijgen.
Voor jou nog heel ver weg hopelijk, Zweef! Lekker roerei blijven bakken voor mevrouw Zweef. Eet smakelijk.
Liefs, Hanneke
Mijn vader, afkomstig uit Exloo in Drenthe leerde mij 'schoefspek'. Roggebrood met een minuscuul stukje spek. Ook uit zijn jeugd.
Er zijn meerdere varianten op schuif ham /kaas /beleg , zo dun gesneden dat je de krant er doorheen kan lezen, te weinig om van te leven ,teveel om dood te gaan, en in veel talen en dialecten.
Sterkte
Wij zouden nooit mondjeplog of schuifkaas kunnen 'spelen'. Bij ons bestaat een boterham uit 2 sneetjes brood, dus je ziet 'normaal' beleg helemaal niet liggen... :-)
Mijn ouders hadden het ook niet breed, alhoewel dat in mijn jonge jaren al een heel stuk beter was dan in dat van mijn 9 jaar oudere zus.
Ik noemde de boterham wel broodtram... mam dacht dat dit kindertaal was zoals ik ook soldaatjes tegen mijn sandalen zei. Ik heb dat ook maar zo gelaten...
Knufs van mij xxxx
Dat klinkt naar een boterham met tevredenheid. Gewoon twee plakken op elkaar met een beetje reuzel ertussen. Ze merkt toch niks 🤭
In Duitsland heet dat dan weer " Schiebewurst"