To the rescue

Ik had een actief dagje. Ben al een paar dagen aan het hakken op het trapje naar het boetje. Zeventien jaar geleden dat trapje gemaakt en het beton is inmiddels meer dan uitgehard. Zeg maar gewoon kneiterhard uitgehard. Buurman die verwarmingsinstallateur is heeft een buiten model boorhamer. Eentje die het werk doet. Je moet hem alleen wel zelf tillen. Ik met mijn kippekracht kan de koffer met gereedschap ternauwernood tillen. 

Al hakkend ontwaart mijn oog een bruine worm met pootjes. Vier pootjes, geen duizend. Dat verschil kan ik nog wel zien. Geen idee wat het is, maar het leeft, is geen insect en mag van mij niet dood door vallend puin. Met gevaar voor eigen leven heb ik de beestjes verzameld in een hondevoerbakje en binnen in het boetje neergezet, totdat de sloopwerkzaamheden gedaan waren. Ik denk dat het salamanders zijn, hoewel erg klein. Babysalamanders dan? Ze waren niet groter dan pakweg 4, 5 cm.

Na beëindiging van de werkzaamheden een klein holletje gegraven in de tuin tegen de gevel aan. Bijna op dezelfde plek als waar ik ze gered had en de bovenkant afgedekt met losse grond en blaadjes.

Nu zouden het ook misschien ook wel vuurspuwende draken jongen kunnen zijn, dus ik weet niet wat ik mij met deze reddingsactie op de hals gehaald heb.

24 reacties

De kleine watersalamander

Het meest voorkomende amfibie in de Benelux na de pad (Bufo Bufo) en de bruine kikker (Rana temporaria) is de Kleine Watersalamander (Lissotriton vulgaris)Ondanks de misleidende naam brengt deze soort het grootste deel van zijn leven op het land door en vinden we ze enkel tijdens de paartijd in het water, deze soort voelt zich ook thuis in tuinvijvers. De soort wordt gemiddeld 11 cm groot.

Laatst bewerkt: 02/02/2023 - 08:30

Altijd goed, nieuw leven in de buurt. Bij sommige soorten groeit de staart na amputatie vanzelf weer aan. Een mutatie met een staartje zullen we maar zeggen. Bij sommigen onder ons zou dat goed werken denk ik. Sterkte met de klus en je weet het, alles op z'n tijd Groetjes, Ab

Laatst bewerkt: 02/02/2023 - 09:51
2 februari 2023 om 12.51

Wat moet ik toch weer lachen om jouw heerlijke verhaal Zweef. Ik als dierenliefhebber ben toch ook wel een tikkeltje jaloers  dat dat allemaal bij jou zomaar in de tuin logeert. Ik vind de natuur op dit soort momenten toch iets magisch hebben, ik verwonder me iedere keer weer om die schoonheid. 

Wel weer een goede rede voor een tompouce zou ik zeggen. Geen beschuit met muisjes ivm de jonge kroost, maar gewoon zo’n overheerlijke tompouce om het te vieren.

gr Bianca

Laatst bewerkt: 02/02/2023 - 12:51

Hi Zweef.
Je weet dat ik in dat boekje een heel aantal limericks nodig heb . Die schrijf ik zelf . Kan niet alles aan Marc overlaten.
Vraagt wel wat oefening , maar het begint toch aardig te lukken ,niet ? 

Achter Zweef's boetje , 
hij schrok zich een hoedje
daar lagen een hoop salamanders
das helemaal iets anders
dan een Tompouce als toetje

Laatst bewerkt: 02/02/2023 - 14:31