Van overbemesten en Roundup

Ik loop al even met dit blog rond. Wat ik wil zeggen, wat mijn gedachtes zijn over nu en later. Nee, nee, niets zwaarmoedigs.

Ik zie mede prostaatkankerlijers ziek zijn, ons ontvallen en dan vraag ik mij af, waarom slaat een behandeling bij de één wel aan en bij de ander niet of veel minder. En nou heb ik een theorie ontwikkeld en die is gebaseerd op het moment van diagnose en  van meststoffen.

Prostaatkankers, daar zijn er meerdere van en de twee meest aggressieve worden tijdens biopten uit de prostaat bekeken. En dan vooral hoeveel die voorkomt in een biopt. Het eerste cijfer is de stoutste van de twee en als het biopt daar voor 60% mee vol zit, dan is dat het eerste cijfer, een 3. En dan de één na stoutste cellen soort, als die in 80% van het biopt wordt gezien, dan is het tweede cijfer een 4. En daaruit volgt de Gleasonscore 3+4=7. Dat is een eenmalige vaststelling en alleen maar bedoeld om de ernst van het moment vast te stellen en welke acties moeten worden genomen. De kans dat de kanker buiten de prostaat is gegroeid is in dit geval klein, maar niet onmogelijk. Protatectomie zal in dat geval te adviseren zijn.

Hogere Gleasonscores geven niet per definitie aan dat de kanker agressiever is, maar alleen dat er een grotere kans is op het uitgebreider zijn van de kanker, grotere kans op uitzaaiingen. En dat daar andere behandelingen bij passen.

Gleasonscores worden normaliter niet opnieuw bepaald, tenzij je een totaalscore had van minder dan 6 en je op actief volgen stond. 

Cellen delen zich om zich te vernieuwen in een vaste cyclus. Meer voedingsstoffen helpen niet om sneller te delen. Minder voedingsstoffen wel, want daarmee wordt de cel voedsel onthouden. En hiermee kom ik op mijn punt van wat ik met dit blog wil zeggen. 

Stel je nu eens een diagram voor. Op de horizontale as de leeftijd in jaren van zeg 40 tot 80 jaar. En de vertikale as de mate van prostaatkanker. En die begint met een vlakke lijn, gaat langzaam stijgen en wordt steiler over een periode van 15 jaar. Dat is de ontwikkeling van de kanker tot overlijden, als je niets zou doen. Getallen even fictief, hoor!

Ergens tussen je 40ste en 80ste begin je kanker te ontwikkelen. Bofferds onder ons pas bij 80, helaas bij sommigen al bij 40. En die periode duurt 15 jaar, als je tussentijds niets daaraan doet. Maar wanneer heb je nu in de gaten dat er iets mis is? Bij sommigen als het nog operabel is, relatief in het begin. Die hebben de meeste kans om die 15 jaar op te rekken.

De prostaatkanker ontwikkelt zich. Leeft eerst alleen op veel testosteron, ontwikkelt naar een variant die op minder kan, vindt suikers ook lekker, eiwitten ook en ontwikkelt zich tot een alleseter. Ook zonder dat er behandelingen worden gegeven.

Dat vertaalt zich naar de lijn die ik hiervoor beschreef. Op het moment dat de lijn nog vlak is, reageert de kanker prima op het minderen van de meststof testosteron. En als de lijn zich een beetje van de vlakke lijn opheft, dan heeft een tweedelijns hormoontherapie (helemaal geen meststof meer) ook effect. Daarna komen we in de fase dat suikers fijn zijn, daarna ook eiwitten en de lijn wordt steeds steiler. Suiker en eiwit kan ook in een andere volgorde zijn, maar dit voor het plaatje.

Nu, op het moment van diagnose weten we niet exact op welk moment we in die lijn van 15 jaar instappen. Stap je ergens op het einde van de lijn in, dan heb je langer in onwetendheid geleefd. Ook wel een fijne gedachte. Keerzijde is dat hormoonkuren dan niet veel meer doen, immers, de kanker lust nu alles. Op dat moment lijken alleen nog chemo's effectief. 

Wat is nou mijn punt? Zoals de trouwe volgers weten, ben ik gestopt met de hormoontherapieën. De eerstelijns was de oncoloog mee akkoord vanwege mijn speciale "zijn', de tweedelijns, daar had hij moeite mee, dat vond hij niet te adviseren. Maar ik heb toch doorgezet onder het mom van baat het niet, schaadt het wel. Want laten we wel wezen, die hormoonkuren hebben wel degelijk grote nadelen en geven aanzienlijke beperkingen in kwaliteit van leven.

Mijn kanker heeft geen testosteron meer nodig, iets anders vindt hij ook lekker en is in zo'n ruime hoeveelheid aanwezig, dat hij niet eens meer taalt naar testosteron. En dat geldt ook voor anderen in dezelfde positie. Maar hen wordt de eerstelijns hormoonkuur levenslang gegeven onder het mom van alle beetjes helpen. En ik denk dat dat niet waar is.

Als ik naar het onkruid in mijn grasveldje kijk, goed bemest en bewaterd, ook nu, dan heeft dat een bepaalde groeisnelheid. Minder water en mest doet de groei minderen (eerstelijns en tweedelijns hormoonkuur), maar meer water en mest, daar gaat het onkruid niet nog harder van groeien. 

En zo is het in mijn optiek ook met prostaatkanker als die geen testosteron meer nodig heeft. De cel heeft een vaststaande deling cyclus, waarbij overbemesting (testosteron bovenop suikers en eiwitten) geen toegevoegde waarde heeft. En ontzegging daarvan dus ook niet.

Nu zijn er selectieve bestrijdingsmiddelen om specifiek bepaalde onkruiden om zeep te helpen en dat werkt soms wel (chemokuren), maar op den duur zijn er toch onkruiden die zich nergens van aantrekken. En dan helpt alleen nog Roundup

 

18 reacties

Volgens mijn persoonlijk oordeel heb je gelijk . Waarom hormoontherapie , met al zijn nevenwerkingen , levenslang blijven geven , als je kanker d'r niet meer op reageert ?

Alleen denkt het grootste deel van de medische wereld er anders over . Maar een echte reden wordt er niet voor gegeven . Prof Bangma heeft ooit eens gezegd dat kankercellen voortdurend muteren , dus een cel die ongevoelig is voor testosteron , zou in een volgende mutatie wél gevoelig kunnen zijn , dus ja .....

Nu , op dit ogenblik is de tweedelijns hormoontherapie bij mij nog best werkzaam , en is een en ander nog niet aan de orde.
Maar zodra die uitgewerkt is ga ik wel eens diep nadenken over het al dan niet voortzetten .
Als je testosteron terug stijgt én gelijktijdig je PSA , kan je altijd opnieuw starten . Intermitterende hormoontherapie heet dat dan .
Is alleen lastig als je op dat ogenblik aan met een andere behandeling bezig bent . Komt die stijging dan door je testosteron , of omdat de nieuwe behandeling uitgewerkt is ? 
Dus eigenlijk hoop ik maar dat die abiraterone nog een tijd zijn werk blijft doen , en dan zien we wel.

En je weet maar nooit , dat grote wondermiddel dat ze nog moeten ontwikkelen .....
 

Laatst bewerkt: 24/06/2023 - 17:42

Dat is juist het hele punt. Men weet het niet en gaat voor de meest veilige optie. Verbazend bij voortzetting van de eerstelijns is dat ze de tweedelijns dan niet voortzetten. Uit kostenoverwegingen waarschijnlijk. Wat is de waarschijnlijkheid dat het iets doet en tegen welke kostprijs. Waar dan de lichamelijke ongemakken niet in geldwaarde wordt uitgedrukt.

Ik ben in dit geval een bofkont met mijn lage testosteron, waarbij ik wel de kanttekening plaats, als mijn testosteron normaal was geweest, had ik dan eerder klachten gehad en was ik dan beter geholpen? Nu is de ontwikkeling langzamer geweest, maar heeft zich wel verder ontwikkeld.

En ook in dit geval is dat niet zeker. En dat geldt voor elk geval, zodra ze het weten wat het beste is voor die persoon, legt hij het loodje. Kunnen ze opnieuw beginnen 😂

Laatst bewerkt: 24/06/2023 - 17:53

Lieve zweef wat een prachtig informatief blog is dit ,al lezende voelde ik dat ik leerstof kreeg mijn dank daarvoor ,je hebt overduidelijk kennis van zaken helder en duidelijk omschreven ,sterkte voor woensdag en ik duim ✌️

Liefs hes 🤗🤗

Laatst bewerkt: 24/06/2023 - 19:46

Beste Zweef, je bent goed bezig met je openhartige blogs te willen delen en hopelijk dat anderen er wat mee kunnen doen. Vandaar dat ik ook mijn blogs schrijf, wij zitten in hetzelfde onvoorspelbare schuitje. Het is soms een rollercoaster waar je niet vrijwillig instapt maar wel de 2e keer een keuze hebt om het nogmaals te herbeleven of die rollercoaster links te willen laten liggen!

Zo sta ik er ook in, dat het leven geen garanties biedt. Onverwachte dingen gebeuren gewoon. Je kunt ook stikken in een visgraat of aangereden worden.

Jouw keuzes daar moet jij mee leven, de gevolgen draagt een ander niet. Kies wat bij jou past (goed voelt) en gebruik je gezonde verstand.

Wens je nog vele mooie dagen/weken/maanden/jaren, beseffen dat: 

IEDERE DAG IS EEN KADOOTJE

Veel liefs, Gina

Laatst bewerkt: 25/06/2023 - 11:18

Uit jij blog lees ik dat je inzicht en mogelijk ook vat probeert te krijgen over het verloop van je prostaatkanker proces en behandeling.

Je probeert het begrijpelijk te maken voor ons.
 


Zelf denk ik dat er zeer veel factoren en variabelen een rol spelen bij het ontwikkelen van deze kanker. Een eenduidige verklaring is er niet.
Een en een is niet twee in deze complexe medische problematiek.

 

Laatst bewerkt: 25/06/2023 - 13:23

Oh zeker spelen er meer factoren. Een van die factoren is de mate van agressiviteit van de kanker. Er zijn meerdere soorten heb ik begrepen, maar de agressiviteit wordt niet gemeten met de Gleasonscore. Dat is een ander meetpunt. Vaak wordt gedacht dat een hogere score een meer agressieve variant is. Maar het duidt alleen maar op wat de kans op uitzaaiingen is. Als ze nou bij mij biopten zouden nemen, zou ik een score hebben van 0. Dat ding is gefrituurd, hartstikke dood.

Ook de variant waarin de kankercel muteert is van belang voor de behandeling, maar helaas kunnen ze dat nog niet zien. Ik weet ook niet of bij een mutatie alle kankercellen in een zelfde soort muteren (praten ze met elkaar?), of dat er cellen zijn die niet muteren. Ik doe wat mij verstandig lijkt, mijn lage testosteron is hierbij een voordeel.

Laatst bewerkt: 25/06/2023 - 21:08

Als patient heb je een zelfbeschikkingsrecht.

De enzalutamide werkt sterk op welbevinden. Bij mijn partner heeft het kortdurend gewerkt.

Hij heeft twee maanden hersteltijd gehad voordat hij met zijn eerste chemokuur begon. Die tijd heeft hij nodig gehad.

Ik begrijp dat je gestopt bent. Je wil kracht en energie terug. Kwaliteit van leven samen met mevrouw Zweef.

Laatst bewerkt: 26/06/2023 - 06:52

Er is nog zoveel wat ze nu nog  niet weten over kanker gelukkig weten ze wel steeds meer. De ontwikkeling gaat voor sommige soorten kanker sneller dan voor anderen. Er zullen wel meerdere factoren meespelen in het wel of niet krijgen en of je kan genezen.  Jij bent in ieder geval uniek en bij deze beslissing voel jij je beter, kwaliteit van leven is ook heel belangrijk.

Laatst bewerkt: 25/06/2023 - 17:06

Maar dat is vooral omdat jij van Enza heel veel bijwerkingen had , vooral vermoeidheid . 

Wat ik momenteel ondervind is gewoon een geleidelijke achteruitgang van mijn fysische conditie . Te snel om mij gelukkig te voelen , maar ( nog) niet erg genoeg om met hormoontherapie te stoppen . 
Dus ik kijk gewoon nog even de kat uit de boom .
Woensdag de scan , en wanneer heb je de uitslag ?

Laatst bewerkt: 25/06/2023 - 22:47

Bedankt voor je mooie verslag beste Zweef ,  ik heb het met interesse gelezen.  Kwaliteit van leven dat is bij mij ook zo'n heet hangijzer.  Tot nu toe heb ik door mijn hormoon behandeling bij borstkanker weinig op mijn kwaliteit van leven hoeven in te leveren maar ik ben ook pas een paar maandjes bezig.  En hoe het over een jaartje zal uitzien is ook een beetje koffiedik kijken.  Ik heb wel voor mijzelf besloten dat wanneer ik te veel "last" krijg ik met de hormoonbehandeling zal stoppen. Er is immers maar eentje die dat beslist  en dat ben ik he.

Groet Sjozef

Laatst bewerkt: 26/06/2023 - 10:49