"Hee KANKER-juf... "
Update 04 december 2023
"Hee, KANKER-juf..."
Toen ik dit keihard riep in de klas tegen de juf van groep 7, werd het muisstil... Sommige kinderen sloegen hun hand voor hun mond of krompen in elkaar, de juf kreeg een rood hoofd en zei dat ze hier heel erg van schrok😳. Die kwam binnen. Bij iedereen!
Meteen heb ik mijn excuses aangeboden aan de juf en aan de klas. Natuurlijk meende ik dit niet, want schelden is niet oké en schelden met kanker zéker niet!
Ik zei dit tijdens een gastles over kanker en schelden met kanker in groep 7 van een basisschool. Ik gaf deze les vrijdag samen met m'n collega van Carma (Centrum voor leven met en na kanker).
Zoals ik al schreef, kwam mijn scheldwoord met kanker naar de juf bij iedereen echt binnen en dat was ook precies de bedoeling. Op de vraag of het klopt dat schelden geen zeer doet, gingen dan ook alle vingers de lucht in. Ze hadden net gevoeld dat het wel degelijk pijn doet. Bij de één in z'n/haar buik, bij de ander in z'n/haar hoofd, hart of keel...😢
Heel eerlijk, ik zou er niet aan moeten denken om juf te zijn, maar deze gastlessen vind ik echt geweldig!😃
Wij vertellen interactief ons eigen verhaal, de kinderen luisteren, durven te vragen, te vertellen en stellen zich open en kwetsbaar op. Zo mooi😍
Aan het einde van de drie kwartier vragen we aan hen wat ze hebben geleerd en als je dan te horen krijgt:
"Dat je het woord kanker gewoon mag zeggen, alleen dat je er niet mee mag schelden,xwant daar kun je andere mensen veel pijn en verdriet mee doen" of "Ik ben blij dat ik nu weet dat kanker niet besmettelijk is" of er komt een leerling na de les naar m'n collega toe en zegt "Wat vond ik dit een fijne les, dank u wel"
Dan besef ik steeds weer hoe mooi deze gastlessen zijn voor de kinderen en daar doe ik het voor!💕
Ik krijg ook echt wel de vraag of kinderen van de basisschool niet te jong zijn om met dit zware onderwerp geconfronteerd te worden. Ik snap de vraag en tegelijkertijd kan ik jullie vertellen dat, als wij aan de kinderen vragen:
"Wie kent er mensen met kanker?" Dan gaan zeker 90 tot 100% van de vingers meteen omhoog. Opa's, oma's, ouders, tantes, ooms, buren, juffen, klasgenootjes, etc.
Dus... deze kinderen worden er al mee geconfronteerd, alleen wij maken het bespreekbaar op hun niveau en ik hoop ook hiermee bij te dragen om het taboe mbt praten over kanker te doorbreken.
Liefs Esther💕
PS. Met mij gaat het naar omstandigheden oké. Begin november, zoals zovelen, een griepje met koorts te pakken gekregen. M'n conditie en m'n energie zijn daardoor wel naar beneden gekelderd😇, dus langzaam weer opbouwen. Ik luister naar mn lichaam, houd m'n agenda vrij leeg, geniet van de dingen die ik wel doe en dan is het prima te doen🙃.
En wat betreft de foto die bij dit stukje staat... Ik weet het... het is niet mn meest charmante foto, maar ja... dit ben ik dus ook🤣🤣🤣
10 reacties
Lieve Esther,
Wauw, wat ontzettend goed dat deze lessen gegeven worden . Beterschap met herstellen van de griep en wat de foto betreft: helemaal top.
Liefs, Monique
Dank je wel Monique!💕
Geweldig. Ik sta zelf voor de klas. Kinderen kunnen dit heel goed handeren. Ga zo door.
Dank je wel voor je reaktie Kato2021. Altijd fijn om dit van een proffessional te lezen💕
Hoi Esther,
Wat een geweldig initiatief, onze zoon heeft ooit in een collegezaal zijn verhaal gedaan voor zijn medestudenten, dit in de periode dat ik mijn behandelingen kreeg, hij vertelde waarom hij soms er niet helemaal bij was of geagiteerd kon zijn. Maar ook dat opmerkingen over kanker en het gebruiken als scheldwoord hem erg raakte. Dit maakte zoveel los en precies wat jij zegt, mensen durven er dan opeens meer over te praten en dan blijkt al snel hoeveel jonge mensen met kanker geconfronteerd worden of iemand in hun eigen omgeving kanker heeft.
Daarbij zijn kinderen ook nieuwsgierig en leergierig en willen ook dit soort onderwerpen bespreken. Wij volwassen denken vaak dat dit niet kan, kinderen geven dit echt zelf aan wat wel en niet kan.
Maar prachtig initiatief, en met de foto is niks mis 💕
Liefs, Patries
Dank je wel voor je reaktie Patries en wat mooi dat je zoon dit in de collegezaal heeft gedaan. Stoer en kwetsbaar tegelijk. En mee eens dat juist dat voor heel mooie gesprekken leidt.
Liefs Esther💕
Ik heb een dochtertje van 9 jaar die in groep 6 zit. Ik schrik serieus van hoe vaak de woord 'kanker' als scheldwoord gebruikt wordt daar. Er is al eens over kanker gesproken en ook daar vertelden de kinderen dat ze iemand met kanker kennen of kenden. En toch nog gaat het door, dat scheldwoord. Heftig....
Goed dat je dus gastlessen geeft en blijf dat vooral ook dus doen. Als je er een paar meer kan helpen die dat niet meer gebruiken is dat super. Maar helaas zijn er altijd van die figuren die het blijven doen....
Ik noem mezelf weleens een lekkere kankerwijf, maar het ligt aan hoe je het zegt. Je kan hem als 'een grap' gebruiken maar ook echt als een scheldwoord.
Ik vind het gewoon heel triest dat mensen die gebruiken. Er zijn toch genoeg andere scheldwoorden, ipv deze...
Lieve fhmm1978,
Dank je wel voor je reaktie. Je hebt helemaal gelijk. Er wordt veel te veel gescholden met kanker en tegelijkertijd kunnen we anderen (helaas) niet veranderen. We kunnen alleen onszelf veranderen. Ik hoop door deze lessen te geven, dat kinderen bewust worden van wat zij eigenlijk zeggen en dat schelden wel degelijk pijn doet...
We leren kinderen ook andere woorden te bedenken. Waarom is 'kanker' een fijn woord om mee te schelden? Het klinkt goed door de twee harde letters 'k' die in het woord zitten. De kinderen kunnen echt heel veel andere woorden bedenken met twee K's.
En nu hopen dat ze die ook gaan gebruiken😊.
Liefs Esther💕
Mooi en nuttig verhaal. Het is wat het is en doen wat kan.
Thanx Eriko💕.