Mijn bloedjes
Als iemand me vraagt wat m’n grootste wens is voor de tijd die mij nog rest, zeg ik altijd dat ik mijn kinderen zelfstandig en zelfredzaam wil zien. Elke keer wanneer het in het inloophuis, tijdens de gesprekken met andere kankerlijders, gaat over kracht of moed, zeg ik dat ik het mee wil maken dat mijn kinderen zich kunnen redden. Dat is het belangrijkste voor mij, dat houdt mij altijd op de been, dat zorgt er voor dat ik nooit lang in een dip schiet en dat zorgt ook voor slapeloze nachten en onrust: de zorg om mijn zonen.
Ze zijn 21 en 19 jaar oud, mijn zonen. Jongste is autistisch en na bijna drie jaar modderen op regulier onderwijs, is hij er klaar mee. Hij heeft zijn hele leven doorgebracht op een medisch kinderdagverblijf en vervolgens op Speciaal Onderwijs en daar een VMBO-diploma gehaald. Toen bleef er regulier MBO over, maar Passend Onderwijs is duidelijk nog niet klaar om hem bij te staan.
Hij stopt er mee. Ik vind het goed, ik begrijp het, hij heeft in de afgelopen jaren geen enkele succes-ervaring gehad, mijn hart bloedt voor hem en ik verwijt mezelf dat ik het niet eerder zag.
Van kleins af aan heb ik aangevoeld hoe hij in elkaar zit, picto’s getekend voor hem, al lang voordat we gezinsbegeleiding kregen. En Oudste werd zijn coach, sprak zijn taal, had alle begrip waar het hem aan ontbrak.
Maar hier hebben we hem met z’n allen flink overschat. Toch nog, na al die jaren ervaring. Het is geen schande dat hij het regulier onderwijs niet trekt, hij heeft dat nooit voldoende geleerd. Andere talenten, andere behoeften, ik zal doen wat ik kan om hem ergens te krijgen waar hij een vak kan leren op zijn eigen tempo, waar hij gewaardeerd kan worden om wie hij is, waar hij zich prettig en veilig voelt. Hij heeft geen enorme ambities, hij wil gewoon een leuk bestaan.
Nu woon ik 100 kilometer verderop, bij mijn lief, en Jongste komt om de week, Oudste af en toe. Ik heb mezelf verweten dat ik ben gaan samenwonen, maar met levensbedreigende kanker in mijn eentje op de bank zitten maakte me zo verdrietig.
Oudste raakte intussen zijn baan kwijt, eentje die hij nodig heeft om zijn studie af te kunnen maken. Tot de Kerst heeft hij nog om iets anders te vinden, anders moet hij van school. Hij woont in mijn voormalig huisje, Jongste gaat de weekenden daar ook naar toe. “Ik denk dat het wel goed komt, mam” zei hij. Er kwam altijd wel iets op zijn pad, hij rekent er op dat dat weer zo zal zijn. Solliciteert zich suf en geniet verder van het leven. Jong zijn ze, mijn zonen, jong en onbekommerd.
En ik ben zo bezorgd. Ik word ’s nachts wakker en voel: er is iets mis. Voorheen was dat het feit dat ik kanker heb en niet meer beter word. Maar de laatste tijd gaat het alleen maar over mijn zonen- ik heb geen rust, ik kan niet ontspannen, die situatie is, in tegenstelling tot de kanker, niet stabiel. Maar bij daglicht verandert dat gelukkig toch. De wereld vergaat niet door het ontbreken van werk of opleiding. We verzinnen er wel iets op, dat hebben we altijd gedaan. Ik ben vastbesloten het uit te zingen tot ik gerust ben op hun toekomst, dat zal toch niet te veel gevraagd zijn. Kanker is op de achtergrond als ik nadenk over hun toekomst.
Mijn bloedjes van kinderen, ik zou sterven voor ze. Maar pas als het verantwoord is.
13 reacties
Wat een mooi en ontroerend blog heb je geschreven en wat herken ik je gevoel hierin. Ik hoop dat onze wens uit mag komen. Dikke pakkerd, Jolanda.
Prachtig en zo begrijpelijk. Het feit dat mijn zoon zelf redzaam is een van de weinige punten die me rust geven.Een beetje. xx
Mooi geschreven Frie! Onze grootste zorg de kinderen. Mijn eerste gedachte geef me nog 2 jaar dan is ze 18. Maar ik wil veel meer, dat willen we allemaal en ik hoop dat we het allemaal krijgen! Dikke kus
Ja, dat willen we allemaal! Vannacht dacht ik aan iedereen hier met (een) jonger kind(eren). Ik heb de mijne wel mogen zien opgroeien tot bomen van jongvolwassen kerels. En mijn ma zegt altijd, wat Alice ook zegt: je blijft je altijd zorgen maken om je kinderen, hoe oud ze ook zijn...
Ja dat is waar, maar als je er nog bent kun je ze helpen of steunen. Ik heb ook een dochter van 22 en een zoon van 20 en de jongste is 16. Ze hebben geen contact met hun vader, alleen mijn zoon af en toe. Nu heb ik maar contact gezocht met hem, heb er eigenlijk al spijt van want hij is niet veranderd, hij heeft ze alledrie op hun ziel getrapt. De jongste zegt voor mij hoef je het niet te doen ik ga nooit bij hem wonen, ik wil hem nooit meer zien. Gelukkig heb ik een zus waar ze terecht kunnen. Ik ga zeker een keer met hem praten, maar nu nog even niet, ik moet eerst wat sterker in mijn schoenen staan. Maar het is wel een van mijn grote zorgen als ik er niet meer ben, ik gun hen zo een vader die er altijd voor ze zal zijn!
Lieve Frie,
Snap je wel. Maar ook als ze het huis al jaren uit zijn. Mijn oudste wordt 3 dec 31 de jongste 21 dec 29 blijft dat gevoel er. Misschien wat minder maar toch. Daar ben je ouder voor.
Zorgen om hen die achter blijven🤔 Toch denk ik dat het wel goed komt. Denk jij ook niet?
Liefs Alice❤
Ik denk meestal dat het wel goed komt, alleen 's nachts slaan mijn gedachten op hol tijdens het wakker liggen. Als ze allebei weer bezig zijn met werk en/of opleiding zakt m'n onrust hopelijk iets af..
Het lijkt me echt doodeng en vreselijk onzeker. Je bent dapper voor hen!
Lieve Frie. Wat heb je, je gevoelens goed beschreven. Hoop zo met je mee dat je nog veel reservetijd met acceptabele kwaliteit van leven mag hebben. 🍀🍀🍀😘 Warme groet Dasje.
Wat een lieve blog. Ik hoop met je mee dat het goed gaat komen met ze en dat jij daar gewoon bij bent, zoals het hoort te zijn.
Hoi Frie, ik kan me voorstellen, dat je er 's nachts wakker van ligt. In de nacht, als het stil en donker is, dan komen de zorgen naar boven. Dan word je niet afgeleid door de dagelijkse gang van zaken. Het wegdrukken van de zorgen is niet mogelijk. Het is wel heel fijn dat je niet alleen bent. Hopelijk kan je 's avonds wat ontspannen, en in bed bijvoorbeeld je ademhaling gaan tellen (gedachten laten komen en gaan), zodat je makkelijker aan je slaap kan toegeven. X Nik
Je kinderen loslaten is een natuurlijk proces bij mannen, bij vrouwen schijnbaar gecompliceerder, mijn zoon 31 bijna is al 10 jaar niet meer in huis. Maar als hij een avondje bij ons is geweest vindt mijn vrouw het nog steeds moeilijk komt hij wel veilig thuis en zo. Het komt goed met ze, ik beloof het, ik geloof het en ik vertrouw er op. Wij zijn ook iemands kinderen geweest en zie hier het is goed, nou ja
Sterkte
Lieve Frie
Het gaat altijd net zo goed met een moeder als het met haar kinderen gaat ,en wakker liggen van de zorgen om ze hoort erbij
dikke knuff en volgens mijn persoontje zijn ze zo blij dat juist jij hun moeder bent