zingeving
Wat voor zin heeft het leven ;vroeg iemand zich onlangs af, zomaar terloops in een gesprek. Het delen van kennis was het eerste wat in mij opkwam, door te delen met wat jij weet kun je anderen op weg helpen, geven dus eigenlijk. Ik heb in mijn werk zeker 200 tot 300 mensen op weg geholpen met mijn kennis, als gediplomeerd opleider kreeg ik de opdracht om nieuwe medewerkers zich het pand of de omgeving eigen te maken de valkuilen en gebruiken op iedere werkplek zijn anders, reglementen verschillen per bedrijf en bedrijfstak, en hoewel de meeste mensen blind zijn voor de risico's op hun werkplek mocht ik die opzoeken en uitleggen aan de nieuwe collega. Beveiliger staat niet in hoog aanzien bij het gros van de mensen, een lulletje lampenkatoen die zegt wat wel en niet mag is het grote beeld welk de meeste hebben, maar wij lopen en liepen op bedrijfspanden met een hoog risico op brand algehele veiligheid voor de omgeving en ik de laatste 13 jaar op levende have, cultureel erfgoed en vanwege de vooruitgang ook op bouwterrein. Inbraak gevoelig 1 met vogels in een kooi buiten opgesteld die als koppel makkelijk 30.000€ waard zijn, dieren die je zonder dat ze het willen je volledig de vernieling in helpen. Waar begin je met opleiden en waar eindig je, je bent het enige duizend dingendoekje na 18.00 uur tot 7 uur in de ochtend. Als opleider begin je met kijken wie je voor je hebt, is hij/zij in staat het verschil te zien tussen bedenk een oplossing of alarmeer , weet wanneer je iets kunt doen en wanneer niet, wees moedig wanneer het kan en wijs als het nodig is. Daar zit ik dan en heb de laatste zin omgekeerd wees wijs als het kan is en moedig als het nodig is. Van een enkeling heb ik nog wel eens wat vernomen en waren blij met wat ik ze aangeboden had en met ieder bedankje begreep ik de zingeving.
6 reacties
Mooi. Oprecht mooi.
Het delen van kennis en ervaring als opleider aan zo’n 200/ 300 mensen om risico’s en gevaarlijke situaties te doorzien en daarop adequaat met wijsheid en moed te reageren is van grote betekenis.
Beveiligers staan aan de basis en werken voorwaardenscheppend. We mogen daar bewust bij stil staan.
Nicolaas Beets dichtte in 1861 al:
Wie niet uit alles leren wil, wil in ’t geheel niet leren.
De hogeschool staat nimmer stil waarin wij saâm verkeren.
T’is alles les, wenk, voorbeeld, vraag,
Maar menig leerling valt wat traag.
Gij niet!
Let op! Zie af! Onthoud!
En vorder ten allen tijde!
Zorg dat de leerzucht niet verflauwt,
Schoon de eerzucht schipbreuk lijde
Het is om prijs noch lauwergroen,
Doch om het leren zelf te doen!
Nicolaas Beets wist het al.
Life long learning!
De eerste regel kan toch ook wel?😉
Moedig als het kan. Dus ongewapende inbreker overmeesteren.
Maar wijs wanneer het nodig is. Dus gewapende inbreker, even de politie bellen en ongezien volgen. ;)
Daar zit ik dan en heb de laatste zin omgekeerd wees wijs als het kan is en moedig als het nodig is.
Dat is een prachtige zin. En moedig als het nodig is, dat ben je zeker. En wijs ook wel, trouwens ;-) Pijnlijk evengoed dat werken al lang niet meer kan, dat dat hoofdstuk al lang afgesloten is, dat boek dicht is. Maar als jij nu nog werkte, moest je nog 2 jaar, ook wel een vreemde gedachte, vind je niet?
Vorige maand stopte een voormalig collega van me met werken (hij is ook mijn vriend, maar we wonen ver uit elkaar en zien elkaar niet vaak). Hij gaf een feestje en ik kwam ook. Sprak bijna alle mensen waar ik 30 jaar mee gewerkt heb. En voelde hoe ik daar van weg gedreven ben. Ik ben zo blij dat ik mijn beestjes heb, dierverzorger ben. Zingeving is een groot iets in een mensenleven. Vind ik.
Sterkte, lieve Ron. Volgens mij was jij een hele fijne collega/begeleider/opleider! XXX