Gewonnen!
Vandaag was ik weer in het ziekenhuis voor mijn kuren immuuntherapie. Ik heb geen idee de hoeveelste keer dit is. In tegenstelling tot drie jaar geleden hou ik dat nu niet bij. Toen kon ik aftellen en wist ik precies hoeveel ik er al achter de rug had en hoeveel ik er nog moest. Nu er geen einddatum bij is maakt het me niet zoveel uit hoeveel ik er precies gehad heb. Misschien wil ik het ook liever niet weten; hoe meer ik er gehad heb hoe groter de kans wordt dat de kanker een andere weg verzint om toch weer te gaan groeien. Dat gaat bij mij natuurlijk nooit gebeuren en als ík niet weet hoeveel kuren ik al gehad heb weet die kanker dat ook niet. En ja, ik weet zelf ook wel dat daar totaal geen logica in zit en dat het zo niet werkt, maar ik hou daar toch gewoon lekker aan vast.
De oncologische dagbehandeling is een van de weinige plekken waar ik veel medepatiënten zie. Of waar ik in deze periode überhaupt mensen zie. Soms vind ik het best even leuk om een praatje te maken, als er iemand naast me zit die een beetje gezellig is. En soms tref je dan zo'n leuk mens naast je dat er heel wat afgelachen wordt tussen de infuuskasten. Maar ja, net als in het gewone leven vind ik ook hier niet iedereen even gezellig. Ja sorry, ik ben gewoon niet bijzonder sociaal aangelegd en kan niet gewoon met iedereen een praatje houden. Dat zou je misschien niet denken, gezien het werk wat ik deed, maar in het werk is dat toch anders.
Maar goed, andere mensen dus. Ik verbaas me over wel meer dingen die gezegd worden, maar het meest verbaas ik me toch wel over het wedstrijdgedrag. Elke keer hoor ik wel iets in die richting. Meestal begint het met een opmerking over hoe zwaar het is, gevolgd door de vraag hoeveel de ander er nog moet. Meestal moet de vragensteller er meer en/of heeft de allerzwaarste chemokuren gehad die er bestaan. Dat gaat dan altijd op een bepaalde toon. Als het woord aan mij gericht is hangt het een beetje van mijn bui af hoe ik daarop reageer. Soms glimlach ik vriendelijk en laat het verder lekker gaan. Soms ga ik erin mee en beaam dat dat zeker veel is en ik gelukkig andere kuren heb. En soms denk ik (en dat ligt natuurlijk ook een beetje aan de verdere houding van die ander): ik zal je krijgen. Dan zeg ik dat ik er hopelijk nog heel veel mag krijgen omdat dat betekent dat ik dan nog niet dood ben. Misschien onaardig van me, maar de 'strijd' houdt dan over het algemeen direct op.
Mensen zullen het niet bewust doen, maar ik begrijp die wedstrijd nooit zo goed. Kanker is echt voor niemand leuk en iedereen die het krijgt worstelt ermee. Zonder uitzaaiingen zullen de meesten altijd bang blijven dat die alsnog gaan komen. Met uitzaaiingen heb je weer andere zorgen. Elke behandeling heeft impact en ja, de ene behandeling is zeker veel heftiger dan de andere. Natuurlijk kun je dat gewoon uitwisselen en kan dat juist fijn zijn, maar het is toch vaak de toon waarop die bij mij in m'n irritatie gaat zitten.
Tegelijkertijd besef ik me dat ik misschien wel erg makkelijk praten heb: als 34-jarige jonge moeder met uitgezaaide kanker scoor ik vrij hoog. Zodra ik dat vertel valt men meestal stil. Medelijden wordt geuit en ik krijg bemoedigende woorden, bewondering voor hoe ik erin sta en ermee omga. En dan kan ik het toch niet ontkennen: ja, dat is fijn om te horen. Hoera, de wedstrijd gewonnen.
12 reacties
Heel merkwaardig, Sandra, dat wedstrijdgedrag! En dat je dat zo vaak tegenkomt. Ik heb het eerlijk gezegd nog nooit meegemaakt, en gelukkig zien we het hier op de site ook niet. In mijn lotgenoten-appgroepje hebben wij de uitdrukking 'geen weegschaal'. Dit betekent dat ieders problemen even belangrijk zijn en even veel aandacht behoeven. We zeggen dit tegen elkaar, omdat wij juist altijd de neiging heben dat het bij de ánder erger is, en ons gaan verontschuldigen dat we 'zeuren'.
Maar het omgekeerde maak jij dus mee.
Ik bewonder wel weer jouw wrange en dit keer zelfs tamelijk cynische humor. Dat jij wel 'erg makkelijk praten hebt', en 'vrij hoog scoort'. En hoera, wedstrijd gewonnen. Terwijl je deze nou juist zo ontzettend graag dik zou verliezen.
Ik hoop dat jij die andere wedstrijd gaat winnen, om nog maar even in die metafoor te blijven. Dat jij de artsen versteld gaat doen staan, en alle statistieken dik gaat verslaan.
Mijn neef zegt bij allerlei situaties "het is geen wedstrijd". Dat is misschien wel een aardige om eens in het hoenderhok te gooien als het weer gebeurt.
Sterkte weer,
Hanneke
Hier kom ik het inderdaad ook niet tegen! Ieders problemen zijn inderdaad even belangrijk. Je weet ook nooit wat iemands achtergrond is; wat bij de één een klein probleem is kan bij de ander juist een grote zijn. Al ben ik daar ook geen heilige in, ik vind soms dingen ook gezeur, ik kan het ook niet helpen 🙈. Maar dat is dan vooral bij mensen die in mijn ogen erg weinig te klagen hebben.
Dat wedstrijdgedoe intrigeert me wel, ik vroeg me af wat daar de reden van kan zijn. En toen ik dat zo overdacht bedacht ik me dat ik het toch ergens ook fijn vind als ik complimenten krijg voor hoe ik ermee omga, misschien dat dat hetzelfde idee wel is? Maar inderdaad, ik zou hem maar wat graag verliezen en ik had veel liever ergens anders complimenten over gekregen. Ik heb het ook wel eens benoemd ja, dat het geen wedstrijd is. Hielp ook heel goed om het gesprek te stoppen haha.
Liefs, Sandra
Tenenkrommend Sandra maar je komt wedstrijden ook tegen in het dagelijks leven tegen ala XYZ had ook (darm)kanker en leeft nog steeds ... maw als je diezelfde termijn niet gaat halen, ligt het toch echt aan jou, of zo voel ik dat op dat moment.
En ha, mysterie van de weegschaal nu ook ontrafeld :). Het mag nooit een wedstrijd worden, en iedereen mag zich voelen en uiten zoals-ie wil, en de rest mag daar van vinden wat-ie wil en op reageren of juist niet, maar het blijft een feit dat de een er beter voor staat dan de ander (met alle onzekerheid die bij beide komt kijken).
Ik ben tegen wedstrijden, tegen weegschalen, ik ben voor spontane blogs.
Sterkte & fijn weekend, xx Joke
Ohja, die is ook herkenbaar, al denk ik wel dat die voornamelijk bedoeld is om je een hart onder de riem te steken. Maar ja, al die goedbedoelde opmerkingen kunnen soms ook echt verkeerd overkomen. Om nog maar te zwijgen over alle vormen waarin kanker en strijd samen worden genoemd.
Inderdaad, het blijft een feit dat de een er beter voor staat dan de ander. En van mij mag ook echt alles besproken worden, het is toch vooral vaak de toon die de muziek weer maakt...(zit wel lekker in m'n spreekwoorden vandaag 😅).
Fijn weekend ook!
Ik herken zoveel van wat je schrijft, over de wedstrijd maar bijvoorbeeld ook over de sociale contacten privé of op het werk en kromme redeneringen, dat het bijna griezelig is. Verder ben ik ook tegen wedstrijden en weegschalen. Veel liefs XXX
Fijn om te horen, die herkenning! Liefs Sandra
Lieve Sandra. Bij het lezen van jouw blog komen allerlei gevoelens en ervaringen naar boven. Maar ik heb in dat soort situaties vooral geleerd: LAAT HET LOS wat je toch niet veranderen kunt. Dikke knuffel van mij 🌺🌺🌺
Dat is precies mijn grote oefenpunt, zelfs m'n man gaf me vorige week zwijgend een blaadje van de f*ck it scheurkalender waarop zoiets stond 🙈😂. Je hebt helemaal gelijk en wordt aan gewerkt dus!
Liefs Sandra
Hi Sandra,
Je hebt de twijfelachtige eer om een hele rare wedstrijd te winnen. Ik hoop echt dat jij het medische wonder, de uitzondering op de regel, bent. Zelf heb ik het nog niet echt meegemaakt dat mensen elkaar de lief proberen af te steken, als het gaat om de hoeveelheid en/of heftigheid van de kuren. Wel denk ik dat veel kankerpatiënten zich stoerder en sterker voordoen dan ze zijn. Persoonlijk vind ik het ook fijner om een positieve blog te schrijven dan een negatieve, terwijl ik absoluut vind dat dat laatste mag en ik het zelf op zijn tijd ook doe. Misschien dat de competitief ingestelde lotgenoten zich beter voelen, als ze voor hun gevoel één oog koning zijn in het land der blinden?
Groetjes van Jessica 😘
Lieve Jessica,
Dat hoop ik van jou en van iedereen hier ook! De andere kant maak ik inderdaad ook vaak mee: het stoerder en sterker voor doen. Ook ik heb daar wel eens de neiging toe. En als ik me goed voel 'vergeet' ik voor het gemak soms ook gewoon de andere kant. Maar ik probeer ook wel een goede weergave te geven van de wisselingen in hoe het gaat. Niet alleen voor de mensen hier, maar voornamelijk ook voor mijn naasten die mijn blogs ook lezen. En ook wel voor mezelf, het van me afschrijven en hier de herkenning vinden kan enorm helpen.
Maar inderdaad, het waarom van dat competetieve vind ik wel interessant. Dat zal de ggz-hulpverlener nog in mij zijn 😅.
Wanneer krijg jij de uitslag?
Liefs Sandra
Dank je wel, je bent een schat! Inderdaad willen we “ de andere kant” soms even vergeten, “gewone mensen” zonder gebreken en ziekte zijn. Toch goed dat we ook over de moeilijke kant schrijven, want anders bevestigen we de mythe van de (vrijwel) altijd positieve kankerpatiënt, die vaak hoog gehouden wordt in boeken en de media. Als anderen zich gaan vergelijken met de Bibian Mentls van deze wereld, vinden ze zichzelf zwak. En dat is niet reëel. De herkenning dat anderen het op zijn tijd ook moeilijk hebben is belangrijk. Ik krijg maandag de uitslag, maar kijk vrijdag mijn dossier al in.
Liefs, Jessica
Nou inderdaad, dat altijd maar positief zijn...wie dat bedacht heeft? Dat was ik al niet voor de kankerdiagnose en met de heftigheid van de diagnose op m'n schouders al helemaal niet. De dalen zijn heftiger, evenals de pieken gelukkig. Dat dan weer wel 😅. Ik kan me ook niet voorstellen dat er mensen zijn die echt altijd positief en blij zijn en ik vind het ook fijn om op zijn tijd die herkenning in de moeilijke kanten bij anderen te lezen. Dus lekker blijven delen ja!
Spannend weekje nog voor jou...ik ga duimen.
Liefs Sandra