Het is ook nooit goed

Soms zijn er van die dagen, dan word ik toch zo moe van mezelf. Al weken beginnen de dagen knettervroeg door onze lieftallige peuter die dan ook meteen 'aan' staat op de vroege ochtend. Niks rustig opstarten met een filmpje voor hem en koffie voor mij. Om 7.00 uur zit ik na lang aandringen van de peuter al te knutselen of word ik gesommeerd te 'dansen op Sintejklaas'. Sinterklaasmuziek natuurlijk. En niet een beetje rustig schuifelen ofzo, nee, meteen 'djaaien' (de R is nog een beetje moeilijk), hajdej (harder dus) mamma!

Hoewel die directe actie in de ochtend nooit mijn natuurlijke status zal worden begin ik wel een beetje te wennen aan het vroege tijdstip. Als de peuter eens een zeldzaam keertje afwijkt van dat achterlijk vroege tijdstip lig ik op datzelfde achterlijk vroege tijdstip gewoon te wachten totdat hij dan wel ontwaakt. Dan vind ik mezelf al wel een beetje vermoeiend ja. Gelukkig hoef ik dan maar even te bedenken dat het, als ik dan toch wakker ben, misschien best even heel fijn is om in alle rust op te starten en in stilte mijn koffie te drinken en daarop mijn teen onder het dekbed vandaan te steken en voila: peuter is direct wakker. Wat is dat toch, alsof hij het ruikt.

De peuter is een heerlijk jochie wat inmiddels ook honderduit kletst en bergen energie heeft. Begrijp me niet verkeerd, dat vind ik ook ontzettend gezellig en daar kan ik enorm van genieten. Toch zijn er ook momenten dat ik snak naar even languit op de bank. In m'n eentje. In stilte. Een boek of tijdschrift lezen, Netflix kijken.

Nou komt dat mooi uit, aangezien ik elke 3 weken immuuntherapie heb en dan 1,5 dag in m'n eentje op die bank kan liggen. Het gekke is: in plaats van dan even te 'genieten' van die rust en inderdaad eens een boek te lezen of Netflix aan te zetten springen er juist dan echter continue dingen in mijn hoofd die ik 'wel even kan doen, wel zo makkelijk nu ik even m'n handen vrij heb'. Dat hoofd wil er maar niet aan dat dat dus níet kan. Ik voel me prima, zolang ik zit, hang of lig en dan lijkt mijn hoofd dus gewoon stug vol te houden dat ik heus even iets anders kan doen dan dat en dan doe ik dat vaak 'toch maar even'. Het verschilt een beetje of ik de klap van dat iets doen meteen krijg of een dag erna. Elke keer voel ik me zielig als ik die klap terug krijg. Ik ben sowieso wat labieler na de kuren, maar dan kan ik best even zwelgen in zelfmedelijden: elke keer 2 weken een leuk weekend en dan weer een weekend niks, ik kan zo weinig, pijn, zeer, au, blabla. En dat vind ik krom van mezelf: je weet het van tevoren, doe het niet en pak die rust waar je de hele week al naar snakt. Het lijkt zo simpel zou je zeggen...En ik weet natuurlijk heus wel dat ik ook nog heel veel wél kan en natuurlijk ben ik blij dat die middelen bestaan en het op deze manier goed gaat, maar dat doet er dan op de een of andere manier even niet zoveel toe.

Omdat ik daarin een beetje moe werd van mezelf had ik me nu echt voorgenomen echt helemaal niks te doen op de dag van de kuur en de dag erna. Daar moet ik even bijzeggen dat ik, nu ik geen anti-allergiemedicatie voor de kuren krijg me vaak wel fitter voel op de dag van de kuur en de dag erna (van die anti-allergiemedicatie word je nogal suf), maar dat de klap wat later lijkt te komen: nu ben ik steeds het hele weekend heel moe en kan ik niks hebben. Maar ik was dus ook steeds geneigd om op die eerste dagen wat meer te doen en ik wil nu even kijken of het helpt als ik me weer heel rustig houd. Anders overweeg ik wel die anti-allergiemedicatie weer te gaan nemen: liever 2 heel slechte dagen en dan weer opkrabbelen als man en kind thuis zijn, dan ook het hele weekend amper wat kunnen en niet bepaald het zonnetje in huis zijn. Daarnaast merk ik ook andere bijwerkingen op die zijn verergerd; zo word ik gek van de jeuk.

Maar goed, rust dus. Een boek lezen, wat zowaar lukte. Best trots op mezelf dat ik er nu eindelijk eens naar luisterde. Nouja, ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik deze keer direct de klap terug kreeg: 'even de geleegde container terughalen' (dat is echt maar een kleine handeling en vond ik wel kunnen) zorgde ervoor dat ik bijna aan de beademing moest waardoor het me, nadat het zelfmedelijden weer even oppopte, toch verstandiger leek de rest van de dag toch echt te zitten/hangen/liggen. Na een kwartier met dat boek begint het gedoe echter alweer: alles doet pijn, spierpijn, meteen ergere oedeemklachten in m'n arm door het vasthouden van m'n boek, oedeemkous maar weer om die arm, op links liggen en het boek met rechts vasthouden gaat niet want dat is de geopereerde en bestraalde kant en doet pijn, op rechts liggen gaat niet want dan doet m'n lever pijn. Ja ook dan vind ik mezelf best even zielig. Ik kan Netflix aanzetten, maar daar heb ik alweer helemaal geen zin meer in. Het is niet snel goed...Een bad tegen de spierpijn, weer terug op de bank met paracetamol en elke keer een andere houding lukt het toch dat boek te lezen, hoera.

En dan lig ik daar op die bank. Languit. In m'n eentje. Niet helemaal in stilte wegens verbouwing bij de buren en een kat die ook niet weet wat ze wil, maar oke. Met m'n pijntjes en m'n zelfmedelijden. En dan denk ik: het is wel weer mooi geweest. Ik wil knutselen met m'n jochie, dansen op Sintejklaas en glimlachend (nouja...) verzuchten dat ik even een momentje rust wil. Het is ook nooit goed.

13 reacties

O zo lastig dat onrustige gevoel wat je dan hebt. Je wilt iets doen maar het lukt niet of visa versa. De verhoogde adrenaline, het gevoel altijd maar "aan" te staan, je hoofd maakt overuren als je lijf rustig is. Je weet dat je lijf het signaal geeft dat het rustiger aan moet maar het lukt je niet, ja tuurlijk daar wordt je toch moe van. 

Ook helemaal niet gek hoor dat je ook eens even tijd voor jezelf wil, dat heeft iedere ouder. Maar jij hebt ook nog de kuren die zoveel energie van je eisen. Steeds weer het opkrabbelen  en als je denkt, hehe ik heb het weer gehad dan moet je weer. Ja, tuurlijk ook daar wordt je moe van en de ene keer kan je meer hebben dan de andere keer. Buiten dat heb je ook nog veel te verwerken, ja topsport is het allemaal bij elkaar.  

Ik herken de vermoeidheid tijdens de kuren, die hele 3 wekelijks cycli ook en worstel daar na al die jaren nog steeds mee. Het is steeds weer zoeken naar de balans om die vermoeidheid voor te zijn of in ieder geval te verminderen. Wat ik zelf ook probeer te doen om ook de dagen voor de kuur hier al rekening mee te houden. Voorheen dacht ik altijd juist de dgn voor de kuur nog even toch maar iets te doen in huis, bijv. ff het hele huis stofzuigen en/of dweilen. Je snapt dat dit ook activiteiten zijn waar je van moet herstellen. 

Wat vervelend dat je bijwerkingen ook nog eens wat verergeren, werkt ook niet mee allemaal. die jeuk, daar wordt je ook onrustig van. Ik hoop dat je een manier vind om weer wat tot rust te komen en je weer heerlijk op je bankie mag liggen zonder dat je denkt, ik ga toch maar......

liefs Pisces

 

Laatst bewerkt: 05/11/2021 - 20:08

Gelukkig heb ik dat gevoel niet altijd, maar zeker wel op momenten dat ik verder eigenlijk beter niks kan doen. Dat het topsport is met de behandelingen en alles wat erbij komt kijken vergeet ik wel eens, het blijft maar een 'verrassing' als ik weer eens een terugslag krijg. Jammer om te horen dat jij daar na al die jaren ook nog steeds mee worstelt. 

De dagen ervoor rustig aan doen is wel een goede tip ja, misschien moet ik dat ook eens proberen. Ik heb ook erg de neiging 'alles goed op orde te hebben' voordat ik weer aan de kuren begin. Op zich ook niet overbodig, met huisdieren en een kind...Het is altijd goed te zien als ik m'n kuren heb haha.

Dat ik meer last heb van de bijwerkingen komt volgens mij toch doordat ik die tavegyl vooraf niet krijg nu. De eerste keren vielen me alleen de darmproblemen op, maar die jeuk is toch ook wel fors toegenomen ja. Weer iets om over na te denken...

Bedankt voor je reactie en tips! 

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 06/11/2021 - 16:29

Lieve Sandra,

Ik ken meer mensen die zeggen: "Ik heb zo'n behoefte aan rust", om vervolgens hun hele agenda vol te plannen met afspraken - ook afspraken die niet meteen noodzakelijk zijn. Dingen doen, is een vorm van afleiding die maakt dat je niet met je eigen gedachten hoeft te worden geconfronteerd. 

Ik heb de "mazzel" dat ik alleen woon en alle rust kan nemen die ik nodig heb. Geen peuter die aan me sjort. Hooguit een kat die wil eten. En die het trouwens ook direct door heeft zodra ik mijn teen onder het dekbed vandaan steek.

Ik herken heel erg die drang om dingen te willen doen, steeds. Ik weet waarom ik die afleiding wil. Piekeren is voor mij heel onhandig nu, met zoveel om verdrietig en angstig over te zijn. Dan maar liever in beweging. Maar ja, wanneer dat fysiek niet kan, je lichaam je een halt toe roept, dan is het inderdaad heel lastig. 

Wat zal het rot voor je voelen dat je zo vermoeid kunt raken van het terughalen van de container! Heb jij dan ook dat je denkt: dit ben ik niet? Niet echt? 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 05/11/2021 - 20:26

Haha, ja die katten weten dat ook meteen. Direct dat gejengel om brokjes als je je ogen opent, die van mij moet dan per se brokjes erbij, ook al zit er nog wel in haar bakje...haha.

Dat kan ik heel goed begrijpen, dat je afleiding wil. Het is ook nogal niet wat bij jou. Bij mij gaat het niet eens over piekeren, het is gewoon dat hoofd dat 'nuttig' bezig wil zijn. Terwijl het meest nuttige op dat moment toch gewoon op de bank liggen is.

Ja, op dat moment voel ik me wel even rot ja, na zo'n container. Vooral ook omdat dat bij mij waarschijnlijk nooit op zal houden, die 3 wekelijkse behandelcyclus blijft waarschijnlijk  en dat heeft een enorme impact op mijn leven natuurlijk. Maar aan de andere kant weet ik dat het na een paar dagen weer over is en ik weer veel meer kan en dan kan ook weer blij zijn dat die behandelingen bestaan en ik er nog steeds ben. Emoties zijn uitvergroot: ik kan dan echt bijna manisch blij zijn, maar ik kan met momenten ook echt heel verdrietig en down zijn. Ik denk nog steeds zo vaak: huh, wie ben ik opeens geworden? Ach ja, dat is het proces zullen we maar zeggen.

Ben jij al een klein beetje opgekrabbeld na die laatste chemo?

Liefs Sandra

 

Laatst bewerkt: 06/11/2021 - 17:19

hoe herkenbaar... ik heb dan wel geen peuter om me heen ( al ken ik het gevoel nog van vroeger)  maar wel een man die continue de radio of tv aan wil al is het maar voor op de achtergrond.. om gek van te worden  ( voor mij dan)  en dan "vlucht " ik naar boven naar mijn hobbykamer, heerlijk zonder verdere prikkels en dan na een half uurtje bedenk ik me dat het toch best saai is zo in mijn uppie...  tja...

x tine

Laatst bewerkt: 06/11/2021 - 15:59

Ik ga verschrikkelijk oubollig reageren.

Ik fiets regelmatig naar 'mijn' Dierenopvang om half 9 's morgens - blij, broodtrommel mee, deelnemend aan de maatschappij (waar ook van alles over te bloggen valt, maar dat terzijde). Moeders en vaders tref ik, met zitjes op de fiets of van die hippe bakfietsen-met-koters.

Melancholiek word ik daar van. Waar is de tijd gebleven dat ik met mijn kleine mannen ging fietsen? Eentje voorop, eentje achterop. Heb ik daar wel voldoende van genoten?? Oudste was zo bijdehand, hij kon al praten voordat Jongste geboren werd, toen hij nog geen 2 was. Jongste is autistisch, maar ze zijn beide zo leuk opgedroogd! Dol op elkaar en ik hou eindeloos veel van ze. Morgen is Oudste jarig, 24 jaar oud. Waar blijft de tijd!

Er is geen vergelijk, lieve Sandra, en dat bedoel ik ook niet te doen. Mijn mannen kwamen op bezoek in het ziekenhuis toen ik chemo kreeg en gingen met me saucijzenbroodjes eten in het bezoekersrestaurant. Ze pasten op mijn kat als ik in het ziekenhuis overnachtte. Ze kochten een Boeddha voor me om me geluk te brengen. Maar niets evenaart dat gevoel als je kindjes nog klein zijn. Dierentuinen, knutselen, pakjesavond en de kabouterdans. Het is voorbij voordat je er erg in hebt. Hopelijk komt die rust later wel! Heel veel liefs! XXX

Laatst bewerkt: 07/11/2021 - 18:40

Dankjewel lieve Frie, ik moet er van huilen met een glimlach. Je hebt ook gelijk, hij is maar zo kort klein en wil steeds meer zelluf doen. Ik weet zeker dat ik over een paar jaar jankend terugkijk naar deze tijd, als hij liever op zijn kamer zit en mij helemaal niet meer nodig heeft. 

Ook al is het nu soms zo zwaar, om de balans te vinden tussen lekker moederen en mijn eigen broodnodige rust, of nouja, ik denk niet dat die balans er gaat komen. Het is soms gewoon zwaar om dat kankerlijf gaande te houden met een energieke peuter ernaast. Ik ben er aan de andere kant ook echt van overtuigd dat het juist mijn zoon is waardoor ik zo ver ben gekomen, steeds maar weer opstaan en doorgaan, weer een stapje vooruit. 

Ik ga er nog meer en extra van genieten, van het dansen op sinterklaasmuziek, het knutselen (ook al mag dat van mij ook best in de middag haha), de dierentuinen, poep en plas grappen en alles nog meer.

Gefeliciteerd met je oudste alvast! 

Liefs! 

Laatst bewerkt: 07/11/2021 - 19:53

Lieve Sandra,

Jouw blog is zo fijn om te lezen.
Wat kan jij toch een fijne manier je belevenissen beschrijven. Ze zijn voor velen (ook voor mij) heel herkenbaar en ik het zo voor me, jij met de peuter dansend door de kamer maar ook het ongedurige, zoekende naar waar  jezelf behoefte aan hebt. Soms om gek van te worden maar ondanks dat het soms echt f…ing zwaar is laat je toch altijd een positieve noot horen.

Nog heel veel plezier de komende weken met Sintjeklaas 😊

liefs Carolien 

Laatst bewerkt: 08/11/2021 - 09:57