Mijmeringen
Mijn kind (2,5 jaar) zit momenteel in de verlatingsangstfase. Althans, ik hoop van harte dat het een fase is. Voor niet één ouder makkelijk denk ik, maar helaas snijdt het bij mij echt door mijn ziel.
Ik probeer het te relativeren en er al helemaal niet naar te handelen, maar man wat kost dat soms enorm veel wilskracht. Zodra ik ergens opsta vraagt hij met een ongerust piepstemmetje: 'mama nee eg?' (Mama niet weg?). Als ik op het toilet zit (dat kan dan soms wel weer alleen, hoera!) wordt ook elke twee tellen gecheckt of ik daar nog wel zit. Maar als ik dan toch echt even weg moet is het drama. Ik weet dat dat binnen een paar minuten over is als ik echt uit het zicht ben. Sta ik daar net buiten de poort mijn eerder ingehouden tranen te janken terwijl hij natuurlijk al lang en breed met zijn 'tjactors' aan het spelen is. Ik kan er niks aan doen dat er toch steeds meteen in me opkomt: wat als het toch een keer weer misgaat en ik er niet meer ben? Dat verdrietige koppie, met zijn grote blauwe ogen. Ik zou hem zo graag willen beloven dat ik er altijd zal zijn. Natuurlijk zeg ik wel iets in die trant, hij hoeft nog lang niet alles te weten. Maar ik benadruk toch maar voor de zekerheid altijd: ook als mama er niet is, ben ik altijd in je hart.
Na de eerste paniek en tranengolf stop ik alles weer gauw weg: dit is een heel normale peuterfase, hij heeft helemaal niet door dat ik officieel ongeneeslijk ziek ben. En ook als ik er niet meer ben, wordt hij liefdevol en goed opgevangen. Die wetenschap geeft rust, ook al breekt mijn hart in duizend stukjes bij die gedachte. Ik word gewoon 84 en mijn gewiebel komt gewoon door die klotescan die over twee weken weer op de planning staat. Door die lymfeklier die de afgelopen twee keer gegroeid was wisselen vertrouwen en angst zich nog meer af dan anders in de weken voor zo'n scan en ben ik wiebeliger in mijn emoties.
Ik heb er vertrouwen in omdat ik me, zeker gezien mijn situatie, uitzonderlijk goed voel. Ik val nog zelden heel vroeg in slaap. Wat me af en toe een schuine, hoopvolle blik oplevert als ik op de bank toch lekker onderuit ga liggen: hoewel mijn man het zeker ook veel gezelliger vindt zo zou ik van hem zo af en toe nog best even vroeg in slaap mogen vallen zodat ik me niet bemoei met de televisie haha. Het hardlopen gaat momenteel heel goed. Zelfs nadat we zaterdag eindelijk een feestje konden geven in ons nieuwe huis waarbij we ook het leven gevierd hebben en ik veel te veel wijn en veel te weinig slaap heb gekregen liep ik dinsdag alweer 7,5 kilometer. Eerder moest ik na zo'n zeldzaam feestje een paar weken bijkomen, dat beperkte zich nu tot slechts twee dagen. En 7,5 kilometer hardlopen jongens, met m'n uitgezaaide kanker! Wie had dat twee jaar geleden gedacht? Dagelijks krijg ik herinneringen op mijn telefoon van de cloud waar mijn foto's staan opgeslagen. Herinneringen van diezelfde dag maar dan één tot enkele jaren geleden. Twee jaar geleden zat ik in Italië met mijn nog enorme vochtbuik. Toen alweer zo'n stuk beter dan de maanden daarvoor, maar door die fotoherinneringen word ik weer teruggeworpen naar de pijn van dat vocht wat tegen mijn organen drukte, het ongemak, het gewaggel over de camping en het compleet buiten adem zijn als ik het miniheuveltje op was gelopen.
Die energie geeft me vertrouwen en hoop. Extra hoop heb ik ook door het verhaal van Dasje: zij heeft ook her2neu-kanker en valt onder de oligo-uitzaaiingen (beperkte uitzaaiingen op afstand). Ze heeft nu zo lang geen ziekte-activiteit dat de artsen er toch vanuit gaan dat ze is genezen en ze is nu gestopt met de immuuntherapie. Zij heeft gesprekken gehad met meerdere oncologen, haar bevindingen zijn uitgebreid terug te lezen in haar blogs. Voor mezelf heb ik daaruit en uit de verdere contacten met haar gehaald:
A: dat men bij oligo-uitzaaiingen wel voor genezing kan gaan.
B. Als er gestopt wordt met immuuntherapie bij her2neu-kanker bij uitgebreide (dus geen oligo) uitzaaiingen nadat er al langere tijd geen ziekte-activiteit is komt het bij 1/3 van de vrouwen terug (bij 2/3 dus niet!), bij de helft van die 1/3 groep vrouwen wordt de ziekte weer rustig als de immuuntherapie weer gestart wordt, bij de andere helft dus helaas niet. Bij de rest van de vrouwen blijft het dus weg.
C. Dat her2neu-kankers nadat het 'weg' is geweest binnen 2-3 jaar weer actief worden. Als dat niet gebeurt mag men er vanuit gaan dat het niet meer terugkomt. Dit in tegenstelling tot sommige andere kankers, die ook na 10+ jaren nog terug kunnen komen.
Nu is die kanker bij mij natuurlijk al een keer terug gekomen (eerste keer kanker had ik 'alleen' veel lymfeklieruitzaaiingen, bij terugkomst uitgebreide leveruitzaaiingen) dus wat dat betreft weet ik niet tot waar ik me precies kan verhouden. Ik val zeker niet onder de oligo-uitzaaiingen helaas, mijn oncoloog heeft me eerder al heel duidelijk gemaakt dat de uitzaaiingen daarvoor bij mij veel te uitgebreid waren.
Ik struikel over het feit dat mijn oncoloog keer op keer heeft herhaald dat 'uitgezaaide kanker altijd terugkomt, eenmaal in je bloed is er nooit genezing mogelijk. Op een gegeven moment werkt de immuuntherapie niet meer en breekt die kanker er doorheen'. Daar zal vast een medische uitleg voor zijn, want ze weet ook gewoon heel goed wat oligo-uitzaaiingen inhouden. Destijds kwam dat niet in me op, maar nu speelt die vraag wel door mijn hoofd: ook bij oligo-uitzaaiingen heeft die kanker zich al verspreid, hoe verklaar je dan in die context dat die vaak wel genezen kunnen worden?
Ik heb er veel over nagedacht de afgelopen tijd, maar heb besloten het voorlopig niet aan te kaarten. Die groep vrouwen met uitgezaaide her2neu-kankers is klein, die 'groep' waar ik het bij punt B over had stelt in medische termen erg weinig voor, dat gaat over tientallen. Men weet gewoon nog niet veel en ik ben ook nog elke keer een bijzonder geval gebleken. Onder welke groep ik val of ga vallen is niet te zeggen. Toch vind ik dit verhaal een enorme houvast: het kan wél. Ik acht de kans groot dat mijn oncoloog weer gaat hameren op de ernst van mijn situatie en daar heb ik simpelweg geen zin in. Dat gaat mij niet helpen. Ik weet die ernst en ik weet dondersgoed dat de kans dat ik hieraan doodga groot is. Ik weet dat haar opmerkingen onbewust door mijn hoofd zullen blijven spoken en ik wil het risico niet nemen dat het negatieve zijn. Het verhaal van Dasje geeft me hoop en daar hou ik me lekker aan vast. Voor mij heeft het totaal geen zin om te focussen op dat die kanker weer terugkomt: ik heb inmiddels wel geleerd dat dat de klap van zo'n bericht echt niet minder maakt omdat je 'je er toch al op had voorbereid'. Natuurlijk kan ik het niet helemaal wegstoppen en hangt die diagnose altijd boven mijn hoofd, maar het maakt mijn leven voor mij een stuk lichter en fijner als ik bedenk dat ik nog wél heel veel jaren heb. Bij slecht nieuws is het vroeg genoeg dat bij te stellen.
Daarbij is Dasje niet de enige die hoop geeft. Door haar zit ik inmiddels in een appgroep met een aantal vrouwen dat ook her2neu-kanker heeft en waarbij het bij een aantal ook al jarenlang goed gaat en ook hier op kanker.nl heb ik inmiddels meer van die verhalen gehoord. Het aankaarten bij de oncoloog zou voor mij op dit moment vooral gaan om te horen dat genezing wél mogelijk is, om mijn hoop te versterken. Ik weet heus dat je qua kanker echt nooit garanties krijgt en het altijd spannend zal blijven. Maar vanuit de medische wereld horen dat het wél mogelijk kan zijn dat het níet terugkomt zou voor mij mentaal een flink verschil maken ipv dat zeurende stemmetje wat soms roept: 'het komt terug'. Het gaat mij nu dus niet zozeer om het wel of niet stoppen met de immuuntherapie ooit. Natuurlijk zou dat geweldig zijn, maar ook de kans dat het wél altijd wegblijft, daar heb ik ook echt levenslange immuuntherapie voor over. 'Het komt sowieso terug' klinkt voor mij echt anders dan 'het kan ook een chronische ziekte worden waarbij je helaas levenslang behandeling nodig hebt maar daar zou je oud mee kunnen worden'. Wat dat betreft verandert er dan verder niet zoveel, alleen wordt dat zwaard van Damocles dan wel meer gewoon een botermesje.
Eerst deze scan afwachten en dan hopelijk hoopvol naar de volgende. Die zal in december/januari zijn. Als die ook goed is ben ik twee jaar schoon. Mijn idee is nu om het aan te kaarten als ik de drie jaar termijn heb mogen halen. Maar goed, dat kan bij mij ook altijd weer wijzigen als de gesprekken met de oncoloog zo lopen. Eerst maar eens heel hard duimen voor een goede uitslag 20 september...En in de tussentijd gewoon een beetje terugkijken op een fijn feestje.
15 reacties
Ten eerste: petje af voor de 7,5 kilometer, ik doe het je niet na. Super.
De redenen waarom je meer hoop zou kunnen hebben dan het reguliere medische circuit jou voorhoudt, klinken mij plausibel in de oren. En je hebt helemaal gelijk: je leeft lichter als je positief bent.
Alleen: is het echt zo dat de klap niet harder aankomt, wanneer je rekening houdt met slecht nieuws? Dat is namelijk nu precies waarmee ik bezig ben. Ik kan wel hopen dat ik bij de 20% hoor die na de chemokuren volledig is genezen van de stadium 3c eierstokkanker, maar ik denk dat als ik dat echt zelf geloof, de klap heel hard zal zijn. Toen ik namelijk mijn operatie kreeg, heb ik echt geloofd dat het materiaal dat ze uit me hadden gehaald, goedaardig was. Ik was er heilig van overtuigd. De klap toen het kwaadaardig bleek te zijn, was echt immens.
Natuurlijk maakt het een enorm verschil of het terugkomt! Mooi beschreven, het verschil tussen het zwaard van Damocles en een botermesje.
Op naar de twee jaar! Liefs, Mirjam
Hoi Mirjam,
Er zit, voor mij in elk geval, een wezenlijk verschil tussen de eerste keer horen dat je kanker hebt terwijl je daar niet vanuit ging en alle andere uitslagen daarna. Die eerste keer verandert alles. Daarna houd je altijd ergens rekening met een slechte uitslag. Ik zeg dat ik me niet wil focussen op zo'n slechte uitslag die een keer kan komen. Dat betekent niet dat het niet in mijn achterhoofd zit en sommige keuzes of hoe ik in het leven sta beïnvloedt. Het betekent wél dat ik weiger om er al te lang bij stil te staan en het altijd alles te laten bepalen. Het betekent ook dat ik licht zie in die hoop ipv alleen de donkere dood als toekomst dichtbij.
Dus ja, ik denk zeker dat ik 84 kan worden, al weet ik ook dondersgoed dat er een kans is dat dat niet zo is. De onbevangenheid van voor de diagnose is met die diagnose voor altijd verdwenen. Maar ik denk inderdaad niet meer dat de klap minder hard is als ik me er me m'n verdere leven op voorbereid, hard is ie toch wel. Denk ik, weet ik natuurlijk pas op m'n 84 😅.
Liefs Sandra
Laten we dit dan over zo'n 50 jaar nog eens bespreken in Huize Avondrood. Oké? 😄
Hoi Sandra, heel herkenbaar dat gedram in NL 'dat het so wie so terugkomt'. Ik weet nog als de dag van gisteren dat mijn oncoloog verbaasd vroeg of ik me daar niet bij neer kon leggen. Nee, natuurlijk niet!
De prof in België had een mooie verklaring die de spijker precies op zijn kop slaat. In Nederland is het glas altijd halfleeg zei hij en in België is het halfvol, we gaan kijken hoe we u kunnen helpen. Misschien een rare vraag, maar kan die lymfeklier er niet uitgehaald worden?
Heel veel sterkte in deze wiebelige weken van de scan en het wachten op de uitslag. Ik ga heel hard voor je duimen zodat jij over een paar maanden ook die mijlpaal van 2 jaar aantikt en dan gaan we allebei op naar de 3 jaar! Liefs Marian
Verbaasd ook nog. Ongelofelijk toch, soms hebben ze iets te veel kanker gezien naar mijn idee.
We hebben het er niet over gehad nog, omdat die lymfeklier niet oplicht maar alleen 2 keer was gegroeid was het nog geen reden tot zorg, maar wel iets om in de gaten te houden. Ik hoop maar dat het gewoon toevallig 2 keer een virusje was, wat ook goed kan, en hij nu weer geslonken is.
Lijkt me een goed plan, op naar de 3 jaar!
Liefs Sandra
Hallo Sandra. Wat fijn dat jij door mijn verhaal zoveel hoop en vertrouwen voor de toekomst hebt gekregen. Je hebt het goed beschreven wat de beide oncologen uit verschillende ziekenhuizen mij verteld hebben. Nog 2 controle momenten voor jou. En dan ben je al weer 2 jaar na diagnose. Hoop zo dat je ook nu weer gunstige uitslagen gaat krijgen. 🙏🕯️🙏 Als de lymfeklier toch weer gaat oplichten, zouden ze die dan misschien weg kunnen halen om te onderzoeken waarom die lymfeklier steeds oplicht?
Wat een knap ventje heb jij. 😍 Wat een mooie foto's. Fantastisch dat het zo goed gaat met jou. Dat gaat gewoon zo blijven 🤞🤞💪💪lieve groet Dasje 🌺🌺🌺
Nou, die lymfeklier licht nog niet eens op hoor, het viel alleen op dat hij 2 keer achter elkaar was gegroeid. Dat kan door van alles zijn, was nog geen reden tot zorg, maar wel iets om in de gaten te houden. Dus ik zeg mezelf de hele tijd wel dat het inderdaad van alles kan zijn en hij nu vast weer gekrompen is, maar het maakt me toch ongeruster dan bij de vorige scans.
Dankjewel!
Ik duim voor je Sandra!!
Dankjewel!
Lieve Sandra,
Ach, jouw kleine mannetje, hartverscheurend wat je over hem schrijft.
Maar gelukkig is de rest van jouw blog hoopvol. Het lijkt me verreweg de beste strategie die je nu aanhoudt, zeker als dat ervoor zorgt dat jij je lichter en minder bezorgd voelt. Inderdaad, als het toch ooit misgaat, is het vroeg genoeg om je daar druk over te maken.
Heel fijn dat je je nu zo goed voelt!
Ik hoop uit de grond van mijn hart met iedereen mee op een positieve uitslag!
Liefs, Hanneke
Lieve Hanneke,
Ja, maar niet te veel over nadenken ook. Maar ja, soms grijpt het me bij de keel.
Dankjewel!
Liefs Sandra
dag Sandra,
Mijn hart breekt ook als je over je kind verteld, ik voel oprecht met je mee.
Kanker hebben is een zware opgave en zal je altijd met je meedragen en het zal je vormen. Goed dat je hoopvol naar de toekomst kijkt daar heb je ook alle reden voor toch want je voelt je ook nog heel goed. Superknap dat je nu alweer 7,5 km loopt, dat getuigt van je doorzettingsvermogen en je veerkracht.
Ik hoor ook steeds vaker om mij heen, en lees dat idd hier ook, dat je kanker lang kunt overleven. De immunotherapie heeft hier een belangrijk aandeel in, steeds langere ziektevrije overleving ook met her2 neu. Dat was voor de herceptin echt een ander verhaal. Toen ik uitgezaaide kanker kreeg( her2) , 9 jaar geleden, wilde ik ook alleen maar verhalen horen van mensen waarbij het goed ging en was er ook van overtuigd, net als jij, dat ik gewoon oud ging worden. Dat de kanker er bij sommigen wel doorheen breekt zal te maken hebben dat elke patient uniek is, behandelingen op “maat” zijn in ontwikkeling heb ik wel eens gehoord. De oncoloog heeft tegen mij ook al vanaf het begin gezegd dat de ziekte er ooit doorheen gaat breken. Het goede nieuws is dat er in de 9 jaar dat ik kanker heb er meerdere andere medicijnen zijn en er nog op de plank liggen, daar houden we ons dan aan vast. Toch zal de trastuzumab, zei de oncoloog, een onderdeel blijven van de behandeling omdat ie echt heel goed is, ook in combinatie therapie. Mijn advies van de arts was, ondanks dat de ziekte al jaren in remissie is, om toch door te gaan. Ik vind dat ook helemaal prima want ben vastbesloten om ook mét behandeling oud te worden. Ik hoop van harte dat bij jou, net als bij Dasje, de inzichten veranderen. Maar voor nu spannend om op de uitslag te wachten, ik duim in ieder geval voor je op een positieve uitkomst. Sterkte komende weken.
Pisces
Hou Pisces,
Wat fijn, nog zo'n verhaal. De vraag is nu inderdaad wanneer je er vanuit mag gaan dat de ziekte weg is, aangezien er dus ook oncologen zijn die aangeven dat met de inzichten van nu dit na 2-3 jaar is. Maar wanneer geldt dat? Bij alle vormen van uitzaaien? En wat als het al weg is geweest en weer terug gekomen? Begint het tellen dan opnieuw of wordt het dan wel levenslang? Nouja, vooralsnog gewoon lekker doorgaan ja. Maar ik zou het toch inderdaad heel fijn vinden als ik zou horen dat genezing heel misschien toch nog een optie is.
Dankjewel!
Liefs Sandra
Hoi Sandra,
Dank je wel voor het delen van je verhaal en hoe je in het leven staat. Dat geeft mij moed en inspiratie. Top! Ik duim voor je.
hartelijke groet,
Anke
Dankjewel!