Wiebelhoofd

Laat ik maar meteen beginnen met de laatste uitslagen: er is 1 klier bij mijn lever iets vergroot. Dat zegt nog niks, omdat die klier door allerlei dingen kan vergroten en mijn leverwaardes zijn prima. De oncoloog verwacht dat die minder worden als die klier slecht nieuws zou zijn. Iets om in de gaten te houden dus, maar voor nu zegt het niks. Veel belangrijker: de CTC's (circulerende tumorcellen) zijn van 100 terug naar 1! En 1 is geen in laboratoriumland. Wat een enorme opluchting, we kunnen weer even verder. Tot 16 februari dan, want dan volgt de mri van mijn hoofd. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar daar heb ik wel vertrouwen in. Ik heb al lange tijd geen pijn meer op de plekken waar de tumoren zitten/zaten. En dan weer verder naar de volgende ct, die elke 3 maanden is. Dat is onze levenscyclus, afgewisseld met elke 4 maanden een mri van mijn hoofd.

Dat betekent overigens niet dat we 3 maanden compleet ontspannen leven. Even is er de euforie, maar vaak beginnen de zorgen al snel weer: ik had eerder een klier die wat groter werd, maar toen nog binnen de normaalmarge, is dat dezelfde klier als nu? Dit soort vragen komt altijd pas op ná dat ik de oncoloog heb gesproken. Gelukkig ben ik elke 3 weken in het ziekenhuis dus er komt wel weer een moment om dat te vragen. Of niet, want wat schieten we op met die informatie? Het is nu geen reden tot paniek, DUS DOE DAT DAN OOK NIET! Geniet nou gewoon van de goede uitslag van die CTC's. En als die weer op 0 (oke 1) staan, dan kan die kanker toch niet naar een klier in mijn lever zijn gewandeld? Maar in en rondom mijn lever kan het zo zijn dat er nog wat kanker is blijven zitten van 4 jaar geleden, dan hoeft dat niet mijn bloed door om weer te gaan groeien. Of zou het naar die klier gewandeld zijn toen die ctc's 100 waren?Nouja, dat is een kleine inkijk in mijn brein en het mentale gevecht dat ik heel regelmatig met mezelf heb. Ik doe mijn best om dingen te 'parkeren', maar dat vind ik soms erg moeilijk.

Zo krijg ik het ook steeds moeilijker met lotgenoten die overlijden. Pas weer eentje, begin 40, kreeg in 2020 te horen dat ze uitzaaiingen had en is nu dus overleden. Ik kreeg in 2019 te horen dat ik uitzaaiingen heb, hoe lang heb ik dan nog? Ik heb toch eens geprobeerd het daarover te hebben met mijn oncoloog, maar dat is kansloos. Terecht natuurlijk, ze weet het ook gewoon niet; mijn type kanker is nog niet zo heel lang bekend. Voorheen was je daarmee snel ten dode opgeschreven, maar nu er heel gerichte therapieën voor gevonden zijn kan het ook jaren goed gaan. De oncoloog probeerde het positieve erin te gooien: er ligt nog veel medicatie op de plank en sinds ik bij haar onder behandeling ben (4 jaar) zijn er weer 2 middelen bijgekomen, waarvan ik er nu 1 gebruik. Dat stelt op zich gerust, maar ik weet ook hoe snel zo'n plank leeg kan raken. Dat het heel vaak gebeurt dat een middel helemaal niet werkt en er snel overgestapt moet worden op een ander middel. Daarbij kan kanker muteren waardoor het opeens een ander type kanker wordt wat andere behandelingen vraagt en/of ongevoeliger is voor behandelingen. Daar moet ik niet over nadenken, want dat is bij mij nog helemaal niet aan de orde en gelukkig heb ik nog steeds een type kanker wat goed vatbaar is voor behandelingen.

Verder is het halen en brengen qua energie. Ik zit weer in een slechte slaapperiode (nu begonnen met allerlei virussen, ik heb dat wel vaker) en dat trek ik heel slecht. Ik probeer mijn plannen al minimaal te houden, maar soms wil ik toch even een bed afhalen ofzo maar zelfs dat lukt dan al niet. Vervolgens verbaas ik mezelf weer omdat het me aan het eind van de dag lukt om een gerecht op tafel te zetten waarvoor ik 5 dingen tegelijk op het fornuis moet hebben. Dit is me niet eerder gelukt na de hersenoperatie. Om de dag erna weer te merken dat alles te veel is. Als ik vervolgens serieus sta te janken om een gekrompen trui weet ik dat de maat vol is: dan maar een vies bed, maar ik moet op de bank. Nu. Dan ben ik wel extra blij met onze nieuwe aanwinst die dan heerlijk bij me komt kroelen: kitten Pip.

Genoeg over mijn angsten en hersenspinsels. Sinds de uitzaaiingen met mijn 2 maanden oude baby op mijn armen had ik 1 heel groot doel: laat me alsjeblieft zelf mijn kind naar de basisschool kunnen brengen. Dat is gelukt! Het is nu nog maar 2 ochtendjes per week wennen tot hij in maart echt 4 is, maar ik breng hem zelf! Elke ouder zal dit moment lastig vinden, maar onze achtergrond geeft wel een extra lading en wat heb ik gehuild bij thuiskomst. Dat dit is gelukt. Na afgelopen jaar ook nog. En ik voel me vrij goed naar omstandigheden dus ik denk dat ik hem nog wel een tijd kan brengen. Daarna viel ik even in een gat, ik had een nieuw doel nodig. De middelbare school voelt veel te ver weg. Natuurlijk komen er kleinere schooldoelen, gaat hij op zwemles, enz. En natuurlijk wil ik dat allemaal heel graag meemaken. Toch voelden die dingen niet meteen als groot nieuw doel. Tot ik het opeens wist; over iets meer dan 3 jaar word ik 40. Die leeftijd moet ik toch halen en ik wil dan een groot feest. Elke mijlpaal wil ik een feest.

Vaak ben ik vrij positief, maar soms dus ook even niet. Dan is alles te veel, overzie ik ook de meest kleine dingen niet en raak ik in paniek omdat mijn hoofd een error geeft. Vervolgens komt de realiteit van mijn diagnose weer binnen en krijgen de angsten even vrij spel. Dat blijf ik lastig vinden, maar dit hoort er helaas ook bij en ik weet dat het weer over gaat en de hoop en het vertrouwen het vroeg of laat weer overnemen. Een paar nachten doorslapen doet wonderen...

23 reacties

Dat is een mooi doel om toe te leven naar je 40e verjaardag. Waarom zou dat niet lukken? Dat je soms ook even niet positief bent is niet meer dan normaal. Ik denk dat er niet 1 palliatieve patiënt alleen maar huppelend door het leven gaat. Maar je schrijft het zelf al: je weet dat dit ook weer over gaat. Geniet maar lekker van het brengen en halen van je zoontje. En alvast in je hoofd fantaseren over hoe je het feest over 3 jaar gaat invullen kan geen kwaad😉.
liefs, Monique 

Laatst bewerkt: 31/01/2023 - 13:29

Het lijkt mij ook heel normaal met deze diagnose, maar soms word ik ook iets te veel om de oren geslagen met 'de ideale, vrolijke, positieve kankerpatiënt'. Die uiteraard niet bestaat, maar wat sommigen wel graag doen geloven of lijken te verwachten. En ik merk dat hoe vaker tegen mij gezegd wordt door mijn omgeving dat ik het zo goed doe, zo positief ben, hoe meer ik me daar naar gedragen. Dan wordt het lastiger om het toe te geven als het niet gaat. Slaat natuurlijk nergens op, want niemand zal dat erg vinden, maar zo werkt het blijkbaar bij mij. Naast moeder is mijn 'baan' nu ook fulltime kankerpatiënt. Alsof ik daar dan nog goed in wil zijn ofzo. Verstandelijk weet ik dat het idioot is, maar toch sluipt het er soms in. 

Liefs Sandra 

 

Laatst bewerkt: 31/01/2023 - 14:42

Lieve Sandra,

Ook ik krijg vaak te horen: wat knap hoe je ermee omgaat, wat ben je sterk, hoe lukt het je zo positief te blijven? enz enz. Ik zeg dan vaak dat ik ook regelmatig angstig ben voor de toekomst, maar dat ik probeer van elke relatief goede dag iets te maken. Ik weet niet wanneer ik te horen krijg dat de tumoren weer groeien. Kan volgende maand zijn of pas over een paar jaar. Als het me lukt om 90% van de tijd positief te blijven dan worden het nog fijne maanden of jaren. Als dat niet zou lukken heb ik nu al geen kwaliteit van leven meer.

Ik denk dat mensen geen vrolijke kankerpatiënt verwachten, maar dat het ze goed uitkomt dat wij er zo mee omgaan. Met een vrolijk iemand is het nu eenmaal prettiger omgaan dan met een bang of verdrietig persoon. Het levert je op dat mensen graag met je om willen blijven gaan.

Laatst bewerkt: 31/01/2023 - 20:59

Ja zo probeer ik er ook mee om te gaan en vaak lukt dat gelukkig ook wel. Maar soms word ik ook overspoeld door emoties. Het zal het slaaptekort zijn icm de hormonen (ik heb geen hormoongevoelige borstkanker en menstrueer nog steeds door de chemo heen). 

Het scheelt wel wie je tegenover je hebt. Als ik heel soms zeg dat het even niet gaat zijn er ook die meteen zeggen: wel positief blijven he! En even later zelf een klaagzang beginnen over iets als werk ofzo. Daar moet ik dan stiekem om lachen. Niemand is alleen maar positief en misschien staan wij kankerpatiënten over het algemeen juist wel positiever in het leven omdat we weten hoe kwetsbaar we zijn en ons minder druk maken om simpele dingen.

Liefs Sandra 

 

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 08:43

Als tegen mij gezegd wordt dat ik positief moet blijven dan kaats ik de bal vaak terug: ik MOET helemaal niets. Zou jij altijd positief kunnen blijven als je weet dat je kanker nooit meer weg zal gaan en altijd kan opvlammen?
Daar schrikken ze dan van en krijg je reacties als: zo bedoel ik het natuurlijk niet. Ik zeg dan meteen: ik weet dat je het goed bedoelt, maar ik wil ook weleens lekker kunnen klagen. Dat lucht op en haalt het positieve weer naar boven.

Alleen lotgenoten begrijpen hoe onnadenkend sommige goedbedoelde opmerkingen kunnen zijn en je als patiënt in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Ik zie het als een soort missie om mensen er op een vriendelijke manier op te wijzen in de hoop dat ze zoiets niet nog een keer zeggen tegen een andere kankerpatient. Misschien ben ik een Don Quichot. Het zij zo, maar voelt voor mij goed 😉

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 12:08

Oh echt! Dat stelt me toch gerust. Ik wil die klier echt heel hard negeren, maar tot nu toe lukt het me slecht. Ik weet dat die klieren ook opzetten door darmproblemen en die heb ik met mijn huidige medicatie behoorlijk. Maar toch zeurt steeds een stemmetje; is het niet diezelfde klier die al eerder aan het groeien was? Zo irritant. Want dan nog kan het zo zijn dat hij nu verder gegroeid is om een andere reden dan kanker. Loslaten is helaas niet m'n sterkste kant...ik oefen erop, maar blijkbaar moet ik lang en veel oefenen. Ik ben nu ook echt oververmoeid, dat helpt niet echt bij het relativeren zeg maar. 

Bedankt voor je reactie Marian!

Liefs Sandra

 

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 10:34

Niet goed voor je gemoedsrust, sorry hiervoor, maar de positieve afloop is te danken aan een operatie in Leuven. Ik heb ruim een jaar tevergeefs in NL lopen 'drammen' dat ik het niet vertrouwde, maar ik moest maar afwachten. In Leuven pakten ze door en bleek dat ik gelijk had. Doe hoe dan ook wat voor jou goed voelt. Liefs Marian

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 13:24

Wat ontzettend fijn Sandra, niet alleen goed nieuws maar vooral de schoolgang. En je nieuwe doel lijkt me heel mooi. Ondertussen ben ik verliefd geworden op Pip. Wat een schattige kitten. 

Dat inkijkje in je gedachten is zo herkenbaar, ik had dat ook altijd na afspraken bij de arts. Eigenlijk zouden we allemaal een dag of 2 na de fysieke afspraak nog een belafspraak moeten hebben van een kwartier ofzo, om opgekomen vragen te beantwoorden. 

Liefs, Mirjam

Laatst bewerkt: 31/01/2023 - 22:56

Nou dat zou inderdaad een goed idee zijn, de raderen gaan altijd draaien achteraf. 

Pip is zo leuk. Wel een draakje ook, stuk pittiger dan onze vorige poes (die moesten we een paar maanden terug helaas in laten slapen op zesjarige leeftijd), maar zo grappig en heerlijk om weer een poes in huis te hebben. 

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 08:47

Ze zijn altijd goed voor een glimlach. De mijne is nu bijna 14 en begint een beetje te sukkelen met zijn gezondheid, dat is een wat meer stressvolle periode. Maar ik zal hem met liefde tot het eind begeleiden. En als ik dan Pip zie, gaat het ook kriebelen... 😘

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 09:20

Ahh ja huisdieren zijn geweldig, maar het is zo rot als ze wat gaan mankeren. Ben ook echt intens verdrietig geweest om onze vorige poes. We kregen haar toen ik aan mijn eerste chemo's zat. Ik lag veel op de bank en zij lag dan altijd op mijn borst en is dat de rest van haar leven blijven doen. Waar ik was, was zij. Toen werd ze ziek en bleek ze helaas dusdanige aangeboren  nierproblemen te hebben dat er niks aan te doen was. 

Volgens mij is het broertje van Pip er nog, een rode 😉. Sterkte met jouw kat.

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 10:38

Ik denk niet dat mijn kat een kitten erbij zou waarderen... ik denk dat ik eerst een grote reis ga maken als Waus er niet meer is. Dan misschien verhuizen. En dan komt er vast wel weer een kat... ik denk uit het asiel. Ik houd van dieren met een vlekje erop, zeg maar. Waus is ook een tweedehandsje. 😆

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 11:40

Beste

Het is een schat van een kitten! Doet wonderen op een slechte dag! Ik heb ook heel lang geworsteld met het niet weten hoe lang. Nu lukt het me toch een 3tal maanden na de scan van me af te zetten, vraag me niet hoe. (Heb een uitgezaaide borstkanker naar rug en long en heb een scan  om de 4 maanden) ik woon en word behandeld in belgië en ik kan altijd telefonisch terecht bij mijn oncologe of op consult bij de huisarts als het me allemaal te veel wordt. Zij nemen me gelukkig au serieux... enkrle maanden voor mijn 2e diagnose nog bij een internist geweest omwille van pijn. Ik moest maar een pilleke nemen. In zijn verslag naar de huisarts stond: vrouw met overgewicht met hypochondrische pijnen... hij zag me binnenkomen en zijn oordeel was al geveld... nu weten we jammer genoeg beter

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 16:54

Beste Mollebolle,

Wat vreselijk dat er zo’n verslag van de internist naar je huisarts is gegaan. Had je niet de neiging om die arts te confronteren met zijn ‘diagnose’? Ik ben zelf obese maar heb dit gelukkig nog niet meegemaakt. Fijn dat je daarna wel serieus genomen bent en goed behandeld wordt.

liefs, Monique 

Laatst bewerkt: 01/02/2023 - 20:55

Wat een ontroerende foto van jou met je zoontje op het schoolplein! Hartelijk gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal!
Ik herinner me nog zo goed hoe ontroerd ik was toen mijn zoon en schoondochter 6 jaar geleden vertelden dat ze zwanger waren. Ik had er niet meer op gerekend dat nog mee te maken, hoopte vurig dat ik mijnkleinkind nog in de armen kon nemen. Afgelopen vrijdag mocht ik hem van school halen en in de klas het driekoningenspel meemaken, zóó leuk!  Voor de hoopgevende verhalen kun je bij mij terecht. Ik doe het al bijna 8 jaar goed op de Letrozol (gemiddeld 2,5 jaar volgens mijn oncoloog).
Maar al dat gepieker is nog steeds heel herkenbaar voor mij. Gelukkig niet meer dagelijks, maar toch. Laatst ontdekte ik een klein rood pukkeltje naast mijn borstbeen, vlak bij de plek van een botmetastase. Dat was alweer voldoende om te denken: het zal toch niet aan het doorgroeien zijn en tot in de huid zitten? In gedachten was ik al met de bestraling bezig en aan het plannen wie mij allemaal heen en weer zou kunnen rijden, als ik dat zelf niet meer kan. Voor één klein pukkeltje! Inmiddels lach ik er maar om, want angst is nu eenmaal irrationeel, dat komt gewoon. Ik probeer het niet te lang vast te houden, maar ook weer te laten gaan en accepteer dat het er nu eenmaal bij hoort. Het feit dat Willem, nu ruim een jaar geleden, plotseling en totaal onverwachts is overleden heeft mij gesterkt in het besef dat het leven nu eenmaal niet te plannen is. Ik voel me nu goed, durf weer plannen te maken voor over een jaar en probeer ondertussen zo goed mogelijk in conditie te blijven. Meer kan ik niet doen. 
En dat feest plannen kan ik je aanraden. Zelf heb ik 4 jaar na mijn diagnose uitbundig gevierd dat ik de 70m jaar had bereikt en ik kijk er nog steeds met plezier op terug!

Heel veel liefs, Margriet 

 

Laatst bewerkt: 02/02/2023 - 10:43

Nee het is inderdaad niet te plannen en meer dan dat kun je niet doen. Maar ja, die angsten herken ik dus ook haha.

Dat is inderdaad al lang op Letrozol! Hopelijk gaat het nog lang goed en kunnen er nog veel feestjes gevierd worden.

Liefs Sandra 

Laatst bewerkt: 08/02/2023 - 16:23