Kookworkshop
Afgelopen week werd onze kleinzoon 2 jaar en vierden we de housewarming van onze oudste dochter en haar gezin (foto).
Vandaag weer de eerste dag van de stopweek. Ik begon goed met een Kookworkshop voor mensen met smaakverandering door kanker behandelingen. Het Toon Hermans huis (inloophuis) in Ede, ziekenhuis de Gelderse Vallei en de faculteit gezonde voeding van de Wageningen Universiteit hebben dit gezamenlijk georganiseerd. Vanuit de Toon tuin, de moestuin van het Toon Hermans huis was het idee ontstaan. Ik was daar zelf nauw bij betrokken vanwege mijn interesse en omdat ik veel bezig ben met gezonde voeding en het tuinieren en koken met verse (biologische) groenten. Door een contact wat iemand uit de werkgroep had met Eric-Jan de Smaakman hebben we een vliegende start kunnen maken. Hij heeft de Kookworkshop al eerder gegeven voor het inloophuis/ziekenhuis in Tiel en heeft veel kennis en ervaring, dus waarom het wiel opnieuw uitvinden.
Er waren deelnemers, die nu chemokuren hebben met hun partners. Zij hebben te maken met smaakveranderingen/- verlies en bijvoorbeeld irritaties in de mond (zoals ik). Het werd georganiseerd in een school in Ede met een praktijklokaal met aanrechtblokken met kookplaten en werkruimte. We gingen na enige uitleg van Eric Jan, over o.a. de vijf basissmaken en de ‘GPS smaaknavigator’ (geur, prikkelingen, smaak), in tweetallen aan de slag met originele recepten.
Ik maakte met iemand samen een pasta salade met fijngesneden groenten. Ik ben niet zo van de pastasalades, maar deze was goed, met weinig pasta en veel fijngesneden groenten zoals venkel, erwtjes, mais, appel, ui etc., heel lekker fris. De anderen waren ook allemaal lekker bezig met o.a. een preisoep, een stamppotje, een salade en een toetje van hangop. Tussendoor hadden de leerlingen van de school, die ons hielpen met het vinden van bepaalde dingen als messen, vergiet e.d. en opruimwerk, twee smoothies gemaakt. Deze smaakten heerlijk en waren een gezond tussendoortje, letterlijk arbeidsvitamine.
Tussendoor was er ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, het zogenaamde lotgenoten contact, wat dan ook wat makkelijker is als je wat aan het doen bent samen. Na een uurtje waren we klaar en konden we aan de gezellig gedekte tafel gaan, waar de gerechtjes werden geserveerd door de leerlingen. Het was allemaal heerlijk smakelijk en met een andere twist dan wat je zelf gewend bent. De evaluatie was unaniem positief en we gingen allemaal voldaan de deur uit met ook nog een leuke goody bag met o.a. een kookboek van Eric-Jan. Nieuwe inspiratie voor nog meer lekkere en gezonde recepten.