Ontdekking prostaatkanker

In april 2023 naar de huisarts gegaan voor een verwijzing voor een jaarlijkse "APK" keuring. Zelf had ik geen klachten maar voor de zekerheid wilde en wil ik jaarlijks mijn bloed laten onderzoeken. Na afname bloed diezelfde middag door de huisarts, per bericht, gevraagd of ik een afspraak wilde maken. Bij de huisarts een onderzoekje gehad waarbij er een kleine knobbel werd geconstateerd op de prostaat. Advies om dit verder te laten onderzoeken door een uroloog. Na de verwijzing van de huisarts kreeg ik een telefoontje van het ziekenhuis voor een afspraak in juni... Omdat dit voor mij te lang duurde besloten om op internet te zoeken naar alternatieven waarbij ik uiteindelijk uitkwam bij "Andros kliniek". Met name ervaringen en de goede referenties sprak mij aan. Na mij op 17 april te hebben aangemeld via de website kon ik al op 11 mei terecht.

In één dag werden verschillende onderzoeken gedaan zoals  PSA waarden, kracht van plasstraal, klein intern onderzoek en een echo. De uroloog was daarna gelijk duidelijk en gaf aan dat het er niet goed uitzag en adviseerde  een afspraak te maken voor een MRI.  Deze werd vervolgens ingepland op 8 juni. Op de MRI werd duidelijk dat er inderdaad een tumor zit maar verder er geen uitzaaiingen zijn geconstateerd. Vervolgens op advies van de Uroloog op 26 juni, een vervolgafspraak gemaakt voor een fusiebiopsie met 10 biopten.

In het Andros prostaat kankercentrum maken zij tijdens de biopsie gebruik van de eerder gemaakte MRI-beelden door ‘live-fusie’. Zij prikken daarmee veel gerichter in deze verdachte plekken om weefsel af te nemen (in tegenstelling tot wat ik eerder las bij ziekenhuizen, de traditionele ‘blinde’ biopsie). Ook fijner is dat zij biopteren via de huid en niet via de endeldarm. Een Biopt via de endeldarm, las ik,  vergroot namelijk de kans op vervelende infecties. Dit onderzoek, die in Baarn plaatsvond, is mij achteraf enorm meegevallen. Ook de klachten die na deze biopsen konden onstaan is mij enorm meegevallen en na 5 dagen was ik alweer klachtenvrij. Terugkijkend vond ik de MRI het vervelendst. Het geluid, ratelende herrie, en de tijdsduur was voor mij  wel even doorbijten.

Vervolgens was er na een week een consult bij de uroloog die mijn uitslag van het MRI en de daarna gemaakte biopt besprak. De diagnose was definitief “significant prostaatcarcinoom Pirads 5”  Gleasonscore 3+3 = 6, een lichte vorm van prostaatkanker, maar gezien de ligging van de tumor, tegen de kapselwand van de prostaat, adviseerde de uroloog van Androskliniek mij door te verwijzen naar het AvL in Amsterdam. Binnen 3 tot 4 weken zou dan een afspraak worden ingepland. Op 12-07 kreeg ik al bericht van het AvL voor een afspraak op 18-07 met de uroloog. Dat voelde fijn want vanaf het moment dat je weet dat er ergens kanker zit, wil je zo snel mogelijk worden geholpen. Bij de uroloog werd eerst aangegeven dat het weefsel van de door Andros afgenomen biopt  is opgestuurd voor een second opinion. Door de uroloog werden, met de kennis van toen, de mogelijkheden van een mogelijk behandeling besproken: Operatie en prostaat verwijderen, met alle consequenties van dien, bestraling i.c.m hormonale therapie of niets doen en actief volgen.

Het is verstandig om niet direct een keuze te maken en vooral alle mogelijkheden en complicaties te onderzoeken. Na een week werd ik gebeld of ik al een keus had gemaakt. Voor mij was de keus “actief volgen”. Zo’n 4x per jaar zou er dan bloed worden afgenomen om de PSA waarden te controleren en vervolgens 1x per jaar een MRI om een eventuele groei van de tumor te kunnen monitoren. 

Helaas kreeg ik daarna bericht dat mijn Glaeson score, na het weefselonderzoek, 3+4=7 werd en de tumor geen lichte maar milde agressieve tumor is. Er werd een nieuwe afspraak met mijn uroloog van het AvL ingepland op 18 augustus. Welke behandeling staat je dan te wachten… Onze uroloog legde mijn situatie uit en adviseerde na te denken of ik het “actief volgen” wilde doorzetten maar adviseerde een andere, vrij nieuwe, behandeling. Bestraling door middels van een MR Linac. Een MRI in combinatie van een bestralingsapparaat.

Hij vertelde hierover het volgende: “Bestraling is een behandeling van kanker. De behandeling houdt in dat u bestraald wordt met röntgenstraling. Deze straling maakt de kankercellen stuk, waardoor de kanker niet verder kan groeien. De bestralingsbehandeling noemen we ook wel radiotherapie. 

Een MRI-scanner maakt op een patiëntvriendelijke en niet schadelijke manier beelden van het binnenste van het lichaam. Een MRI-scan wordt gemaakt met een sterke magneet en brengt over het algemeen geen risico’s met zich mee. 

De MR-Linac combineert bestraling en het maken van MRI-beelden in één apparaat. Zo kunnen we tijdens de bestraling heel precies de prostaat en omliggend gezond weefsel zien. Door dit “zien tijdens bestraling” kunnen we met de MR-Linac de prostaat heel gericht behandelen, terwijl het omliggende gezonde weefsel beter gespaard blijft. Door de precisie en hoge dosis per keer zijn vaak minder bestralingen in totaal nodig. Met een uitstekende kans op genezing, vaak minder bijwerkingen en mogelijk minder kans op erectieverlies”

Omdat mijn ligging van de tumor, mijn gezondheid en de Glaeson score niet hoger is dan 7 kon ik in aanmerking komen voor deze behandeling. De MR Linac wordt dan in mijn geval 5x ingezet in een periode van 3 weken. De te verwachten resultaten zijn zeer positief en men verwacht dat ik hierna kankervrij ben. Ook is hierbij geen hormoontherapie meer noodzakelijk. Wel houdt men dan de komende periode, na de bestralingen,  je PSA waarden onder controle. Hier hoefden wij niet lang over na te denken en stemden met deze behandeling in. 

De eerste bestraling is ingepland op 5 oktober waar, vooraf op 22 september, eerst een MRI zal worden gemaakt die als “onderlegger” zal worden gebruikt tijdens de MR Linac bestralingen. 

In mijn volgende blogs zal ik mijn persoonlijke ervaringen van deze behandeling delen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 reacties

Is de hormoontherapie nu ook onderdeel van de behandeling? Of volgt na de bestraling het actief volgen? Ik zou opteren voor dat laatste, want in mijn ogen wordt er te licht over hormoontherapie gedacht. Als slechts een deel van de prostaat wordt bestraald, zou je dus nog zaadlozing kunnen houden, wel zo prettig als man zijnde.

Laatst bewerkt: 15/10/2023 - 11:51

Bij deze behandeling is geen hormoontherapie nodig! Uitsluitend alleen de MR Linac bestralingen. De uroloog gaf aan dat de kankercellen dan volledig zijn vernietigd en men vrijwel 100% garantie geeft dat de prostaatkanker ook niet meer terugkomt. Actief volgen is dan ook niet meer aan de orde. Wel houdt men de PSA waarde onder controle. 

Laatst bewerkt: 15/10/2023 - 12:11

Beste, indrukwekkend verhaal met een goeie afloop, heel fijn. Ikzelf heb net te horen gekregen PI-RADS-4 Gleason 6(3+3). Advies actief volgen. Wat ik mij nu afvraag is dit waren, qua Gleason, ook uw waarden en toch bleek later dat het 4+3 was, weet u ook hoe dit heeft kunnen gebeuren? Ik hoop dat u dit wil en kan vertellen. Het maakt mij nl. op dit moment best onzeker😢 met gemeende groet, Hans

Laatst bewerkt: 20/06/2024 - 22:41