Nadenken

Ik denk, dus ik ben niet. (vrij naar de filosoof Descartes)

Gisteren heb ik inderdaad een stuk moeten lopen in verband met de  stakingen in het streekvervoer. Normaal neem ik de trein. Die reed de hele dag helemaal niet. Dan maar met de bus. Heenweg ging perfect. Op de terugweg stond de bus 1 minuut voor vertrek nog op het vertrekbod. Daarna reed hij op het busstation keihard langs de stopplaats.

Andere bus genomen, waarbij ik moest overstappen. Aansluitingsbus komt niet. 20 minuten wachten op een volgende bus die misschien niet komt. Stuk gelopen naar de thuisrichting (3 haltes verder) Bij halte 4 komt net een bus aanrijden. Yes.

Eenmaal thuis heb ik twee uur over mijzelf moeten nadenken. De rouwtherapeute is van mening dat ik een enorme muur om mij heen heb opgebouwd die in mijn rouwperiode alleen nog maar verstevigd werd. Uiteraard heeft dat volgens haar consequenties: ik ben in mijn verdriet niet benaderbaar en toon het ook niet. Ik toon mijzelf helemaal niet, zoals ik nu ben/voel.

Ook het bloggen legt zij uit als praten over een muur. "Je kunt daar dan wel over jezelf veel kwijt en dat doe je ook wel, maar er staat een veilig beeldscherm tussen jou en de mensen in.

Hier denk ik nu nog steeds over na en heb voor mijzelf visueel gemaakt waar ik mij nu bevind tussen alle lieve mensen om mij heen. Ik heb mezelf ingemetseld in beton. Dit wordt een moeilijke.

11 reacties

Ook het bloggen legt zij uit als praten over een muur. "Je kunt daar dan wel over jezelf veel kwijt en dat doe je ook wel, maar er staat een veilig beeldscherm tussen jou en de mensen in.

Heb het nooit zo bekeken ,maar eigenlijk is dat een waarheid als een koe 
Tenminste toch in de beginperiode.

Maar na een tijd kom je , met een aantal mensen toch , ook in contact buiten de site , en dan wordt dat beeldscherm toch afgebroken .

dus ,als er nog eens een kamanido of ziets is , zeker komen . 

Laatst bewerkt: 21/10/2022 - 10:58

In zekere zin heeft die therapeut wel gelijk. Het voelt veiliger omdat je degene aan de andere kant niet kent. Dus vanuit hun oogpunt snap ik zo'n opmerking. 

Ik heb al 20 jaar lang online vriendschappen. Je leert elkaar kennen met een gemene deler, je komt nader tot elkaar en soms komt het zelfs tot ontmoetingen zoals Willy al aangeeft. Juist doordat je elkaar niet ziet kun je je daardoor opener opstellen. Je bepaalt zelf wat je deelt en wanneer. Je hebt tijd om je reactie goed te verwoorden. Ik heb online vrienden die me beter kennen en steunen dan menig mens in mijn vrienden- en kennissenkring in mijn directe leefomgeving. Dus je kunt er heel veel aan hebben. En therapeuten die daar geen ervaring mee hebben kunnen zich daar weinig bij voorstellen. 

Niemand die je zo begrijpt als een medepatiƫnt of iemand die het van heel dichtbij heeft meegemaakt.

Jij hebt er behoefte aan en baat bij. Ik geloof erin dat het bloggen je helpt  dat muurtje langzaam af te breken. En dat je op de goede weg bent. 

Liefs Saskia ā¤ļø 

 

Laatst bewerkt: 21/10/2022 - 11:35

Lieve hans,

Ik benhet ook met Saskia eens. Dat bloggen helpt weldegelijk. Het van je af schrijven, reacties krijgen van anderen.  Dat is heel erg fijn. De therapeute heeft natuurlijk ook wel een punt maar kan zich er waarschijnlijk ook geen voorstelling van maken. Als je deze ervaring niet meeneemt is er geen vergelijking te maken. En daarbij....het zijn pas 4 maanden....datmag je ook niet vergeten.

Je komt er wel Hans.

Laatst bewerkt: 21/10/2022 - 18:57