HR hult zich in stilzwijgen
Augustus 2023
We zijn inmiddels een maand verder en mijn advocaat heeft geen enkele reactie op zijn mail ontvangen. Waarom verbaasd mij dit niet? Vandaag stuurt hij een rappelbericht naar de betreffende HR Adviseur en ik ontvang een kopie.
Ik log in op mijn werk e-mail en zie dat deze dame afwezig is tot en met 20 augustus. Nou dat wordt krap. In principe word ik per 14 september ontslagen. Voor die tijd moet de vaststellingsovereenkomst nog gemaakt en ondertekent worden en dan moet eind september de afrekening volgen. Ik voorspel dat dit niet gaat lukken omdat de gegevens rond 10 september al doorgestuurd moeten worden naar het salarisbureau. Ik geef de advocaat voor de zekerheid het mail adres van haar vervanger door.
September 2023
En dan is het alweer 7 september. Ik heb nog steeds niets gehoord. Ik ga er maar van uit dat dit geen pesterij is hoewel ze het niet leuk gevonden zullen hebben dat ik het niet eens was met de door HR gestelde beweringen. Hierdoor ben ik vast onder aan het prioriteitenlijstje beland. Dan ontvang ik een email van mijn advocaat. Hij heeft weer een herinnering naar de HR adviseur gestuurd. Wonder boven wonder krijgt hij antwoord. Het ontslag op 14 september gaat niet lukken. Het streven is nu een uit dienst datum van 1 oktober waarbij tot die datum het dienstverband slapend zal zijn. Hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd lijkt het erop dat de transitievergoeding nu wel over het volledige dienstverband zal worden berekend. Dit betekent dat HR terugkomt op wat ze eerder beweerden en mij en de advocaat toch gelijk geeft. Laten we het maar op onkunde houden in plaats van op beleid.
Een beetje speuren op internet leert mij dat er werkgevers bestaan die het zogenaamde piep systeem hanteren. Wie niet vraagt krijgt niets. Lees hier over de verjaringstermijn van de transitie vergoeding
Ik ben zo blij dat ik het volledig uit handen heb gegeven. Het is een hele geruststelling dat ik de discussie met HR niet zelf hoef te voeren wat zeker tot veel stress en meer vertraging had geleid. We zien de VSO (Vaststelling Overeenkomst) met belangstelling tegemoet.
Oktober 2023
Op 3 oktober stuurt mijn advocaat weer een mail naar de HR adviseur en vraagt wat de stand van zaken is. Het ontslag per 1 oktober is tenslotte niet gelukt.
En ja hoor, na 14 dagen ontvangt hij eindelijk de lang verwachte VSO (vaststellingsovereenkomst). Mijn werkgever geeft mij alsnog gelijk en kent twee transitievergoedingen toe, namelijk:
-de transitievergoeding voor een dienstverband van 16 uur per week dat aanving op 1 februari 1993 en eindigde op 1 september 2016 en
-de transitievergoeding voor het resterende dienstverband van 18 uur per week, dat eveneens aanving op 1 februari 1993 en eindigde 11 september 2023.
Op een aantal foutjes na lijkt (juridisch en salaris technisch) de VSO aardig te kloppen. De berekeningen zijn gebaseerd op het salaris van de ingangsdatum van de vervroegde WIA (2021) in plaats van het salaris van 11 september 2023, namelijk het einde van de wachttijd van 2 jaar ziekte. Er is inmiddels wel een cao salarisverhoging geweest terwijl bij de berekeningen een lager salaris gehanteerd wordt. Dit scheelt toch een behoorlijk bedrag. Foutje zeker!
Ook snap ik nu waarom ze in eerste instantie alleen de transitievergoeding over het dienstverband van 18 uur per week wilde betalen. De andere berekening gaat namelijk via de kantonrechtersformule waardoor deze behoorlijk hoger is dan de berekeningen die tegenwoordig toegepast worden. Niet mijn probleem, dacht ik zo.
Mijn advocaat stuurt op 20 oktober weer een email naar HR met de vraag of ze de berekening over het onjuiste salaris en de juridische opmerkingen in de VSO wil aanpassen.
Omdat er op 1 november nog geen aangepaste VSO is ontvangen klimt mijn advocaat maar weer in de pen. Dan komt er een reactie. Tenzij ik het eerder gedane aanbod zal accepteren en ondertekenen kan er eind november een afrekening volgen. Zo niet dan zal het wat langer duren. Mijn advocaat reageert per omgaande dat hij niet akkoord gaat en hij adviseert HR om een advocaat of andere arbeidsrechtelijke deskundige te raadplegen voor de juiste afhandeling. Afwachten maar weer.
Dan komt er ineens toch een reactie en een nieuwe VSO. Deze lijkt goed te zijn maar dit kunnen we niet controleren omdat de berekening er niet bij zit. Mijn advocaat heeft engelen geduld en heeft deze opgevraagd en alsnog ontvangen. Alles klopt nu en ik ga op zijn advies over tot ondertekening van de VSO.