Bloed bij de ontlasting: heb ik darmkanker?
Elke dag krijgen wij, Suzanne, Annemieke en Josje vragen over kanker via de telefoon, de mail en via de chat. In dit blog delen we regelmatig een vraag of een thema met jullie.
De maand maart staat in het teken van darmkanker. Een soort kanker die veel voorkomt in Nederland en waar sinds 2014 een bevolkingsonderzoek voor is ingesteld.
Darmkanker komt vooral voor bij mensen boven de 55 jaar. Darmkanker begint meestal als poliep. Een poliep is een bultje in de wand van de dikke darm. De meeste poliepen zijn goedaardig maar kunnen kwaadaardig worden. Darmkanker wordt in de medisch wereld colorectale tumoren genoemd. Dat is een verzamelnaam voor dikke darm (colon) en endeldarm (rectum).
Wij krijgen regelmatig vragen over het bevolkingsonderzoek darmkanker. Vragen zoals 'ik heb nog geen oproep gehad' of 'er zit bloed in mijn ontlasting en ik ben bang dat ik darmkanker heb'. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mensen tussen de 55 tot en met 75 jaar. Eens in de 2 jaar krijg je van de overheid een uitnodiging om mee te doen. Je ontvangt een ontlastingstest met een brief waarin uitgelegd wordt hoe de test werkt. De ontlasting wordt onderzocht op de aanwezigheid van bloed.
Zit er bloed bij de ontlasting, dan krijg je een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Zo’n uitslag kan enorm veel spanning geven. Vaak gaan mensen van het ergste uit. Bloed bij de ontlasting wil echter niet zeggen dat er sprake is van darmkanker. Bloed bij de ontlasting kan ook komen door bijvoorbeeld zweertjes in de darm of een aambei. Maar een vervolgonderzoek is dan wel belangrijk. Het vervolgonderzoek bestaat uit een kijkonderzoek (coloscopie). Met een kijkonderzoek kan de binnenkant van de darm worden bekeken en kunnen poliepen of stukjes weefsel uit de wand van de darm worden weggenomen. Dit weefsel wordt onderzocht in een laboratorium. Het wachten op de uitslag hiervan kan weer spanning geven.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Het kan geen darmkanker voorkomen, maar zegt alleen iets over of er bloed in de ontlasting zit op het moment van de test.
Als je symptomen hebt die kunnen wijzen op darmkanker, blijf er dan niet mee rondlopen maar ga naar je huisarts.
Informatie over darmkanker vind je in onze Bibliotheek: https://www.kanker.nl/bibliotheek/darmkanker/wat-is/5641-darmkanker
Heb je vragen over kanker of wil je praten over je twijfels of zorgen, dan kun je bellen met de Kanker.nl Infolijn 0800 - 0226622 (gratis) ma-vrij, van 12.00 - 17.00 uur. Je kunt ons ook mailen via infolijn@kanker.nl of met ons chatten.
Vriendelijke groet,
Suzanne, Annemieke en Josje
Kanker Informatie Specialisten kanker.nl.