Een dilemma: wel of geen WIA?

Beste allen,

Medio juli ben ik 2 jaar ziek. De bedrijfsarts heeft de WIA al ter sprake gebracht. Ik ben er angstig voor.  Ik weet niet waar ik goed aan doe/wat goed voor me is. Mijn ratio overheerst en voel daardoor minder wat ik nodig heb. Wie heeft ervaring met de WIA? Ik ben nog niet aan het reïntegreren en werk normaal gesproken 36 uur. 

Ik ben benieuwd naar jullie reacties. 

❤️

3 reacties

Waarom zou je geen WIA willen aanvragen als je nog niet bent gestart met reïntegreren?

Het is logisch dat je bedrijfsarts dit ter sprake heeft gebracht. Het is een standaard onderdeel van de wet Poortwachter die de eerste twee ziektejaren van kracht is. In de 88e ziekteweek krijg je bericht van het UWV dat je de WIA kunt aanvragen, daar heb je ongeveer 6 weken de tijd voor. 

Op het moment dat je na 2 jaar ziekte (nog) niet kunt werken, krijg je de WIA. Want vanaf dat moment stopt de betalingsplicht van je werkgever. Kun je in de tussentijd toch weer volledig werken, dan kun je de aanvraag weer stop zetten. Ook bij deels kunnen werken kun je nog recht hebben op WIA. 

Ik weet niet wat jou medische situatie op dit moment is en wat de plannen zijn voor je reïntegratie, dus daar kan ik weinig over melden. Heb je al wel een arbeidsonderzoek gehad en is er gesproken over tweede spoor?

Ik ontvang nu ruim een jaar WIA en ben uit dienst bij mijn werkgever. Ik was voor 67% afgekeurd, maar door een nieuwe diagnose en behandeling is dat bijgesteld naar 80-100%. Het haalt de druk van moeten werken weg en geeft ruimte voor herstel. 

WIA zegt niet dat je niet of nooit meer kan werken. Normaal gaat het UWV ervan uit dat je verder herstelt en dan weer arbeidsmogelijkheden krijgt. 

Dus mijn advies is echt om dit wel te gaan doen. Het is even werk en gedoe, maar het gaat om jouw financiële toekomst. 

Groeten Saskia 

Laatst bewerkt: 06/02/2024 - 12:25

Beste Judosas,

Dank voor jouw reactie. 
Ik heb nog geen arbeidskundig onderzoek gehad. De bedrijfsarts denkt dat het doel is terugkeer in eigen werk. Ik geef ook aan dat ik dat wil. De vraag is of ik dat ik. Het glas is wat dat betreft voor mij altijd halfvol. En daarmee wellicht een overschatting van mezelf. 
Ik lees dat je in eerste instantie voor 67% was afgekeurd en uit dienst was bij jouw werkgever (omdat je na ruim 2 jaar niet kon reïntegreren?). Je had toen wel sollicitatieplicht?

Wat naar dat er opnieuw kanker is geconstateerd. 

Laatst bewerkt: 06/02/2024 - 14:38

In de WIA is het geen sollicitatieplicht maar een reïntegratieplicht. Bij de keuring behoort duidelijk te worden wat je restverdiencapaciteit is. Het is de bedoeling dat je dat zelf weer gaat verdienen op een door hen vastgestelde termijn (gerelateerd aan je WW recht). Moeilijk om zo allemaal uit te leggen. 

Bij het reïntegreren krijg je hulp van of het UWV of je oude werkgever als die eigen risicodrager is. Ik heb bijvoorbeeld een derde spoor traject gevolgd bij StapNu, een reïntegratie bureau gespecialiseerd in kanker. 

Maar als ik het zo lees, slaat je bedrijfsarts wat verplichte stappen over. Dat kan hoor, mits goed gemotiveerd. Vraag een gesprek bij ze aan waarin ze je uitleggen hoe alles zit en waar je rekening mee moet houden. 

Want een volledige terugkeer naar 36 uur in een paar maanden tijd na zo lang in het ziekteproces klinkt niet heel realistisch in mijn ogen. Was het in elk geval voor mij niet. Ik blijf steken op 6 uur in de week... 

Ik denk dat met goede voorlichting jij voor nu al heel erg geholpen bent. 

Laatst bewerkt: 06/02/2024 - 16:37