Kan ik mijn arts financieel aansprakelijk stellen?

Openbaar gesprek
22 juni 2013 om 18.55,
gewijzigd 3 januari 2015 om 09.52
2157 x gelezen
In Juli vorig jaar ondekte ik een bult op mijn rug. De arts oordeelde dat het om een lipoom ging, maar omdat het op een ongelukkige plek zat heb ik het toch laten verwijderen. April dit jaar verscheen op diezelfde plek weer een bult. Omdat de dokter mij had verzekerd dat het niet terug zou komen was ik ervan overtuigd dat het kwaardardig moest zijn en vroeg de dokter om het te laten onderzoeken. Hij wist mij nogmaals ervan te overtuigen dat het slechts om een lipoom ging en dat er niets aan de hand was. De wond wilde niet genezen en begon op te zwellen met een hoop vocht en bloed. De arts dacht dat het om een hematoom ging.

Ik vertrouwde het niet en ging bij een ander arts voor een 2nd opinion. Die vertrouwde het ook niet en stuurde mij door naar het ziekenhuis. Na een MRI en CAT scan, en bioptie bleek het om een zeer kwaardardige vorm van kanker te gaan. Ik word nu bestraald en moet over 2 maanden geopereerd worden.

Dit alles heeft financiële consequenties en ik vroeg mij af in hoeverre ik mijn arts daar voor aansprakelijk kan stellen.

4 reacties

goedeavond

je kan een arts altijd aansprakelijk stellen en een klacht in dienen bij de tucht commisie  of het je financiel iets zou opleveren betwijfel ik want dat gebeurt bijna niet in nederland
voor huisartsen kan je daarover   bij je verzekering informatie  krijgen waar en hoe je een klacht moet indienen
betreft het een specialist in het ziekenhuis die hebben altijd in het ziekenhuis een klachten functionaris  die je wegwijs kan maken  en die kan kijken of ze in het ziekenhuis iets er mee kunnen doen
je moet natuurlijk wel bewijzen hebben anders wordt het  jou wordt tegen die van de arts

brigitte
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Ik kan geen antwoord geven op je vraag, maar wil er wel op wijzen dat áls het kan, het niet hoeft.

Ik heb er recentelijk voor gekozen om niet naar de rechter te stappen, terwijl ik juridisch waarschijnlijk in mijn recht stond. Dit betrof een conflict dat niets te maken heeft met mijn ziekte. Ik heb ervoor gekozen om mijn energie te steken in mijn gezondheid. Dat betekent niet dat kankerpatiënten alles maar moeten slikken. Maar denk wel goed om jezelf. Misschien is het mogelijk om te wachten tot na de behandelingen of kan iemand anders het juridische gedeelte voor je uitzoeken.

Veel succes!
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Meer informatie over het indienen van een klacht over zorg kun je vinden op
http://www.kiesbeter.nl/zorg-en-kwaliteit/informatie-klachten

Je zou ook contact per telefoon of mail kunnen zoeken met de afdeling Informatie en Klachtopvang van een van de Zorgbelangorganisaties. De regionale adressen en tel. nrs. staan op
http://www.zorgbelang-nederland.nl/index.php?p=117
en het online klachtenformulier is te vinden via
http://www.zorgbelang-nederland.nl/index.php?p=244

Het is echter aan te raden om eerst zelf te proberen een oplossing te vinden, bijvoorbeeld door een gesprek met degene over wie je ontevreden bent of diens leidinggevende.

Ik wens je voor de komende tijd in ieder geval heel veel sterkte bij het ondergaan van je behandelingen.
En je bent hier natuurlijk van harte welkom voor lotgenotencontact en het delen van ervaringen en tips met elkaar.

-Otto-

Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36