Openbaar gesprek
15 oktober 2014 om 18.30,
gewijzigd 1 november 2014 om 19.49
1019 x gelezen
Ik lees net dat er problemen zijn met de BCG Spoeling, de apotheken zijn door hun vooraad heen en de nieuwe levering laat nog eventjes op zich wachten. 
http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23200822/__Onvoldoende_spoelmiddelen…

18 reacties

Vanaf volgende week is het (de Merck variant) weer beschikbaar via de ziekenhuisapotheken (info van Blaaskankercentrum via de EUR-apotheek).
Gelukkig komt het bij BCG niet op een week, maar wel vreemd dat de levering van zo'n belangrijk geneesmiddel zo kwetsbaar is. #zounietmoetenmogen 
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
16 oktober 2014 om 13.54
Gisteren werd mijn afspraak voor vandaag door urologie afgebeld. Voor mijn de eerste van de derde serie.
Ik begreep dat de BCG in heel Europa niet meer te krijgen is. Vraag me af hoe de productie is georganiseerd en gecentraliseerd?
En ze wisten nog niet hoe lang het gaat duren voordat het weer beschikbaar is. Tussen de regels door kreeg ik de indruk een week of drie.

     
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Er zijn maar twee producenten die het wereldwijd maken. Merck en Sanofi Pasteur. De laatst geproduceerde batch is afgekeurd door het RIVM (geen idee waarom). Bij Merck staat er een volgende batch klaar om geleverd te worden en naar verwachting wordt er vanaf volgende week weer aan de ziekenhuisapotheken geleverd. Bij Sanofi Pasteur zijn de problemen groter en zij verwachten pas vanaf tweede kwartaal 2015 weer te kunnen gaan leveren.

Bij mij gaat het om de vierde serie die nu zou moeten beginnen, dus ik denk dat je kunt zeggen dat wij mazzel hebben. Die spoelingen komen niet op een paar weken. Het is vervelender voor de mensen die nu zouden moeten starten met de eerste serie van zes, of halverwege die serie zijn. 
Het feit dat je al met de tweede serie van drie gaat beginnen betekent neem ik aan dat de BCG ook bij jou prima zijn werk doet?

groet,
Herman
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Mijn huisarts zou morgen de uroloog opbellen voor een afspraak, waarop ik normaal een eerste behandeling plus controle zou moeten ondergaan na wegname van een poliep. Ik zal laten weten of het in mijn geval kan doorgaan of niet.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
17 oktober 2014 om 06.37
Een controle  is natuurlijk altijd al spannend. Doet mij een beetje aan examenspanning denken. Ik verwacht dat je toch wel snel met de spoelingen kunt starten. Zeker als je de reactie van Herman leest.
Ik wens je goede controle en behandeling.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
17 oktober 2014 om 06.31
Voor zover ik het kan beoordelen () doen ze hun werk. Bij de laatste scopie zag ik een keurig gladde binnenkant. So far so good.

Het lijkt me inderdaad logisch dat het niet op een paar weken aankomt. Ben benieuwd of specialisten en onderzoekers  over enkele jaren statistisch iets kunnen zeggen over de effecten van de vertraging. 
Groet, GV

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Ik heb nierkanker met uitzaaiingen in longen, 3 maanden geleden was er nog niets te zien aan mijn longen, nu wel, je hebt al meer gereageerd op mensen met nierkanker, kun je me vertellen, of ze eerst mijn nier eruithalen of gaan ze eerst behandelen  met bestralingen , lijkt me moeilijker omdat je dan vermoeidheid krijgt dan is je conditie weg, wil je a.u.b. Reageren?
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Dag Kitty,    UIT DE VOLKSKRANT

Tekort aan medicijn blaaskanker

Wereldwijd kampen ziekenhuizen met grote tekorten aan het BCG-vaccin, dat wordt gebruikt voor de behandeling van blaaskanker. De tekorten zijn veroorzaakt door problemen in een fabriek in Canada. Daardoor krijgen ook honderden Nederlandse blaaskankerpatiënten geen of lagere doses BCG-vaccin.

Door: Sander Heijne 18 oktober 2014, 02:00

Dit bevestigt hoogleraar urologie en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Urologen (NVU) Ruud Bosch. De NVU heeft vrijdag in een email aan alle Nederlandse urologen een handreiking gestuurd over hoe om te gaan met de tekorten. 'Patiënten hoeven zich geen zorgen te maken', benadrukt de hoogleraar. 'Er zijn bijvoorbeeld nieuwe chemotherapeutica voorhanden waarvan we uit onderzoeken weten dat ze evengoed werken als BCG. Urologen moeten per patiënt bepalen welke alternatieve behandeling het meest geschikt is.'

Anticiperend op tekorten poogden Noord-Amerikaanse ziekenhuizen hun voorraden op peil te houden door Europese BCG-voorraden op te kopen

Bacillus Calmette-Guérin (BCG) is oorspronkelijk ontwikkeld als vaccin tegen tuberculose en wordt gemaakt van kunstmatig verzwakte tbc-bacteriën uit runderen. Min of meer per toeval ontdekten artsen later dat het middel ook effectief is tegen sommige vormen van kanker. BCG 'leert' het immuunsysteem van het lichaam kwaadaardige cellen te bestrijden. Het vaccin wordt vooral ingezet voor de nabehandeling van patiënten met bepaalde vormen van agressieve blaaskanker. Door de blaas gedurende langere periode met tussenpozen te spoelen met BCG wordt de kans op terugkeer van de ziekte verkleind.

De mondiale tekorten zijn terug te voeren op productiefouten van een fabriek van farmaceut Sanofi in Toronto. Door een storing zag het bedrijf zich genoodzaakt de fabriek tijdelijk te sluiten, de productie in Canada is nog altijd niet hervat. Aanvankelijk zou de Amerikaanse firma Merck - eigenaar van het deels in Nederland gevestigde MSD - de productie opvoeren om de tekorten op te vangen.

De productie van extra vaccin is tijdrovend en complex. Aanvankelijk mislukte de poging van Merck de productie te verhogen waardoor ook de Amerikaanse firma de productie tijdelijk volledig moest staken. Anticiperend op tekorten poogden Noord-Amerikaanse ziekenhuizen hun voorraden op peil te houden door Europese BCG-voorraden op te kopen. De Europese producenten kunnen de extra vraag niet aan waardoor hier nu ook tekorten ontstaan.

Merck heeft de productie inmiddels weer opgestart en verwacht tegen het einde van het jaar twee keer zoveel BCG te kunnen leveren als voorheen. Ook de kleine Nederlandse producent van BCG, Bilthoven Biologicals, investeert aan een extra productielijn.

Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Deze info komt van merck zelf en die zeggen tot en met het einde van het jaar niet of uitsluitend in zeer beperkte mate bij spoedgevallen (lees een tbc-uitbraak) te kunnen leveren:http://www.farmanco.knmp.nl/tekortgeneesmiddelen/maligniteiten/141015_O…

Er zijn verder onderzoeken geweest waarbij gekeken is naar de werking van de combinatie van chemotherapie en BCG. Daaruit bleek dat dat geen gelukkige combi is en dat daar waar patiënten bij uitsluitend BCG een goede respons hebben, Dit 20% lager lag bij patiënten die eerst chemotherapie hadden gekregen. Dus zo geruststellend vind ik die woorden niet.

Mijn urologe adviseert in ieder geval af te wachten tot BCG weer leverbaar is.
Laatst bewerkt: 29/06/2017 - 19:51
Hallo Henckus, Er is hoop, ik heb maandag de Duitse frabrikant en of leverancier MEDAC gebeld en die vertelden mij dat ze week 4 weer gaan leveren. Ikzelf wacht ook op een vervolg, heb 2 van de 6 spoelingen gehad. 3 en 4 overgeslagen.
Laatst bewerkt: 22/01/2020 - 15:56
Ik ben benieuwd. Telefonisch werd me gezegd (afgelopen dinsdag stond gepland voor mijn 2de serie) 2 tot 3 weken wachten, schriftelijk 4 weken maar waarschijnlijk langer. Op de site van Farmanco (lijst van te korten aan medicijnen in Nederland) hebben ze het over week 5 van 2020. Laten we hopen dat er dan ook voor alle wachtenden genoeg is.Sterkte!
Laatst bewerkt: 29/01/2020 - 16:51