Test met tbc-vaccin (BCG) tegen coronavirus
Ik zag net onderstaande tekst op de NOS site (16 april).
Ik hoop op 2 dingen:
Natuurlijk als eerste dat het werkt tegen het coronavirus én
dat (nationale) regeringen en pharmaceutische bedrijven dit product , BCG, op grotere schaal gaan produceren. Nu is er al regelmatig een wereldwijd tekort aan BCG (spoelingen bij blaaskanker). Spoelingen werden uitgesteld en hoeveelheden zijn verminderd tot eenderde van de normale hoeveelheden. Als het werkt tegen corona zal er dus veel meer geproduceerd moeten worden om opnieuw tekorten te voorkomen.
en bezorgde groet,
Kemay
NOS 16 april 2020:
Universitaire ziekenhuizen zoeken ouderen voor test met tbc-vaccin
Radboudumc en UMC Utrecht starten vandaag een onderzoek naar de invloed van tuberculose-vaccin BCG op het coronavirus onder ouderen. Een groep van 1600 60-plussers kan zich opgeven voor deelname.
Uit eerder onderzoek bleek dat dit tuberculose-vaccin het immuunsysteem een oppepper geeft die leidt tot meer bescherming tegen griep. Maar het is niet bekend of dat ook voor andere infecties, zoals corona, geldt.
Bij dit onderzoek krijgt de helft van de deelnemers het tuberculose-vaccin en de andere helft een placebo. Het onderzoek moet uitwijzen of er een verschil te zien is in het aantal besmettingen en of het de ernst van de symptomen vermindert bij ouderen met covid-19. Resultaten worden op zijn vroegst over een half jaar verwacht.
In maart begonnen de academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht met een soortgelijk onderzoek onder 1500 ziekenhuismedewerkers. Daar zijn nog geen resultaten van bekend. Omdat ouderen meer risico lopen om aan het coronavirus te overlijden, wilden de onderzoeker deze groep ook testen.
Wie zich wil opgeven kan dit doen via bcgouderen.aig@radboudumc.nl voor de regio Nijmegen. Mensen die in de buurt van Utrecht wonen kunnen mailen naar CoronaBCG60@umcutrecht.nl.
12 reacties
Natuurlijk deel ik die hoop met jou, maar we mogen er niets van verwachten.
Er wordt al eendrachtiger dan ooit samengewerkt om een oplossing te vinden. Momenteel wordt op zestig locaties over de hele wereld verspreid onderzoek naar een vaccin gedaan en resultaten worden gedeeld.
BCG is oorspronkelijk niet bedoeld als middel tegen COVID-19, dus kan het resultaat tegenvallen. Ook is er nu al een tekort aan BCG, worden behandelingen om die reden al uitgesteld. Dus zou de productie hoe dan ook verhoogd moeten worden om de patiënten, die het voor de eigenlijk beoogde behandeling nodig hebben, die behandeling ook te kunnen geven. Of het in dat opzicht dan handig is en zin heef, om een toch al schaars geneesmiddel voor een nieuw, mogelijk zelfs niet nuttig, doel in te zetten, is een lastig vraagstuk...
Als dat zo eenvoudig te regelen was, zou dit al jaren geleden gelukt zijn.
Structurele (langdurige) problemen zijn helaas niet snel op te lossen, vooral als de (inmiddels zwaar verouderde) productieplaatsen gesloten worden uit angst voor gevolgen als er iets mis gaat. Maar er is ook geen inzicht in wie waar op aarde nog genoeg behandelingen kan leveren en waar de tekorten het hoogst zijn, bijvoorbeeld. Er wordt zelfs beweerd dat die tekorten bewust zijn ontstaan om de prijs van het middel zo hoog mogelijk te kunnen maken, al weet ik niet zeker wat daarvan waar is. Mensen zijn soms rare wezens...
We zijn enkele maanden verder...
De onderzoeken naar de invloed van BCG ter bescherming tegen infecties van het coroanavirus zijn weer gestart.
Kemay
Ik heb blaaskanker, en ben nu bezig met blaasspoelingen in mijn blaas wordt een kleine hoeveelheid verzwakte bcg gebracht, dit moet maximaal 2 uur blijven zitten.
Zou deze spoelingen ook tegen corona kunnen werken?
Daar zou ik persoonlijk niet van uitgaan. Ten eerste is men nog aan het testen en ten tweede gaat dat via een injectie en niet met een plaatselijke spoeling in je blaas.
Gewoon even voorzichtig zijn en goed voor jezelf zorgen.
Kemay
Het had zo mooi kunnen zijn, dat je door die spoeling enigzins beschermd zou worden.
En ja ik ben en blijf voorzichtig, ik zoek het niet op maar ik ga ook niet uit de weg, kan ook niet als zorgmens.
Vorige week alweer mijn 10 spoeling gehad met een maand vertraging ivm dat er geen BCG voorradig was. Nu krijg ik ook maar een derde flesje. De vorige spoelingen hebben goed zijn werk gedaan. Dat waren wel volle flesjes. Zijn er mensen die al meerdere keren een flesje hebben moeten delen met drie mensen? Graag zie ik uw ervaringen. Groetjes Piet.
Zijn er mensen die al meerdere keren een flesje hebben moeten delen met drie mensen?
Grappig, zo letterlijk had ik het nog niet gezien/beseft. Maar ik word al een tijd (meer dan een jaar) gespoeld met een derde van de normale hoeveelheid vanwege tekorten BCG. Het zou het zelfde effect hebben als een normale dosis. Iets waar ik nog niet helemaal van overtuigd ben. Maar door jullie zin: Zijn er mensen die al meerdere keren een flesje hebben moeten delen met drie mensen? heb ik er ineens vrede mee. Beter iets dan niets en dat geldt dan meteen voor 3 man!
Ik was in dit rare coronajaar ook al blij dat spoelingen en onderzoeken doorgingen, ik hoop dat dat voor meerdere mensen zo was.
Ik wens iedereen een gezonde tijd!
Kemay
Beste Piet,
Ik had steeds geluk gehad en t/m spoeling 15 steeds een volledige dosis BCG gekregen welke tot nu toe goed zijn werk hebben gedaan. In december 2020 heb ik in verband met tekort aan BCG helaas 3 x een verdunde spoeling gekregen (nog maar 1/3 BCG) en maak mij toch zorgen. Ik heb die zorgen ook uitgesproken naar de arts. Omdat ik een hooggradige tumor had is de kans op een recidief al groot. Ik kreeg als respons dat het helaas niet anders kan, aangezien er tekort aan BCG is. 'Gelukkig' krijg je om de 3 maanden een cystoscopie, dus mocht er onverhoopt weer verkeerde cellen gaan groeien, dan kan dit snel worden geconstateerd. Daarnaast mag ik indien ik klachten krijg, vragen om een extra scopie tussendoor. Ik heb het wat dat betreft getroffen met de arts die mij behandelt.
Nu lees ik vandaag echter dat er onder ruim 6000 mensen van 60 jaar en ouder onderzoek is gedaan naar de werkzaamheid van BCG tegen Covid-19, uitgevoerd in ruim 20 ziekenhuizen, waarbij de proefpersonen werden gevaccineerd met BCG. Helaas is gebleken uit het onderzoek dat de BCG kwetsbare ouderen geen bescherming biedt tegen Covid-19. Daarnaast lopen er in Nederland meerdere onderzoeken naar het effect van BCG op Covid-19, maar dan bij andere onderzoeksgroepen. Normaliter zou ik wel positief hebben gereageerd dat alle opties worden bekeken in de strijd tegen Covid-19, maar nu denk ik: er was al zo weinig BCG vaccin en straks is het helemaal op. Voor de soort blaaskanker die ik heb is een BCG-spoeling helaas de enige behandelmethode. Ik kan alleen maar hopen dat omdat er nog onderzoek wordt gedaan met BCG bij andere onderzoeksgroepen, er mogelijk misschien wel meerdere farmaceuten het BCG-vaccin gaan produceren om tekorten tegen te gaan. Ik ga er maar het beste van hopen!
Marja (52 jaar)
Doses delen komt regelmatig voor. De productie van BCG’s is flink aangetast, omdat diverse landen hun kerncentrales sluiten of gesloten hebben. Bijvoorbeeld in Petten wordt nu niet geproduceerd, omdat de kerncentrale daar niet (meer) veilig genoeg geacht wordt te zijn. Of de productiestop daar permanent is, weet ik even niet zeker.
De filosofie achter het delen van een dosis is dat ‘iets krijgen’ beter is dan ‘niets krijgen’. Dit gebeurt eigenlijk alleen bij patiënten, waarvan men inschat, dat het kan. Anderen krijgen zoveel mogelijk wel een volledige dosis.
Ik was bij informatie over de productie van BCG het woord kerncentrales nog niet eerder tegen gekomen. Kan je dat toelichten?
Ik lees over fabrieken (b.v. in deze regel uit 2017: "In de herfst van 2011 werd de fabriek in Toronto getroffen door een overstroming".) en bacteriekweek (uit hetzelfde artikel: "En het uitbreiden van de productiefaciliteiten is ook geen sinecure. Het gaat immers om bacteriekweek".), maar kerncentrales?
Kemay
Hele artikel uit 2017:
https://www.oncologie.nu/nieuws/er-dreigt-opnieuw-een-tekort-aan-bcg/