Vlekjes in de blaas

Openbaar gesprek
31 juli 2018 om 14.00,
gewijzigd 31 juli 2018 om 14.00
4371 x gelezen
Ik heb net een cystoscopie gehad en ben erg geschrokken. Ik had veel bruine vlekjes in mijn blaas. Meer dan tien. De uroloog heeft ze allemaal aangestipt. Moet over drie maand terugkomen. Wie heeft dat ook eens gehad en wat betekent dat? Ik hoef geen chemospoelingen.

1 reactie

Mijn antwoord gaat de vraag niet beantwoorden. Maar uiteindelijk kom je wel aan de gewenste informatie. Doktoren zijn ook maar mensen. Misschien vreemd om dat zo te zeggen, maar ik zal het uitlegten.

Laat ik bij het begin beginnen. Komt een vrouw bij de dokter, en die hoort iets van bruine vlekken. Ze worden aangewezen. De dokter is heel secuur. Maar de vrouw is van de kaart door het nieuws en slaat helemaal dicht. Ze is niet in staat om te bevatten wat er gezegd wordt. Na het geprek gaat ze naar huis, maar is alweer de helft vergeten van wat haar verteld is. Klinkt dat bekend? Dat dichtslaan is volkomen begrijpelijk. De wereld staat even stil. Je lichaam heeft je iets geflikt, waar je niet op berekend was. Dat begijpt iedereen hier. Het gebeurde ons ook.

Helaas moet ik het nu even over mezelf hebben. Dat duurt niet lang.

Mij gebeurde het bij mijn nierkanker. Ik ben als een gek op Internet informatie gaan zoeken. Maar ik werd er niet geruster van. Er kwamen meer vragen bij. Toen sprak ik mijn behandelend arts. Die liet ook mij foto’s zien. Mijn hele nier zat vol. Die deed niets meer, zou eruit moeten. Dat kon niet, ik was fysiek niet gezond genoeg. Toen zei de dokter iets, wat ik me tot dan toe niet gerealiseerd had: ‘Ik ben hier om u te helpen, maar u moet daar zelf wel aan meewerken. Als u vragen heeft, stel ze dan. Daar ben ik voor.’

Ik vroeg hem waar ik naar keek. Ik zei erbij dat ik niet medisch onderlegd was, en vroeg of hij het simpel kon uitleggen. Hij legde me uit dat die grote zwarte vlek met dat dunne randje eromheen mijn nier was, volledig gevuld met een gezwel. Hij nam rustig de tijd voor me.

Dat zal jouw dokter ook met jou doen, normaliter. Dus vraag hem/haar wat die bruine vlekjes zijn. Ook belangrijk: Geef niet op. Het is geen dagelijkse kost voor je, dus maakt het stellen van vragen je juist slimmer. Schaam je nergens voor, er bestaan geen domme vragen. Wel domme antwoorden. Maar die ga je niet krijgen. Wat wel kan gebeuren is dat je de uitleg niet begijpt. Durf net zolang door te vragen tot je het alleen nog masr over het weer kunt hebben. Neem een kladblok mee en maak notities, of neem het gesprek op (wel van tevoren toestemming vragen). Dam kun je thuis rustig nalezen of horen wat er gezegd is.

Waarom beantwoord ik jouw vraag niet?

Omdat voor ieder individu het ziektebeeld anders is. Wat er gebeurt verschilt per persoon. Alleen de behandelend arts kent de voorgeschiedenis, weet wat onderzocht is, en heeft kennis en informatie, die hier ontbreekt. Anderen kunnen best ook bruine vlekken in hun blaas hebgen gehad, of nog hebben, maar alleen de behandelend arts kan met zekerheid de vraag beantwoorden. Daarom willen doktoren graag hun patiënten zien, voordat ze wat beweren. Hier is dat niet anders. Het is geen onwil, maar voordat hier iets compleet fouts geschreven wordt, leg ik liever uit, dat ook wij mensen zijn, die niet alles weten.

Laatst bewerkt: 05/10/2018 - 10:48