Waarom is de eerste CT-scan bepalend voor de operatie ipv. de laatste?

Openbaar gesprek
13 maart 2016 om 22.09,
gewijzigd 17 juli 2016 om 18.49
435 x gelezen
Diagnose november 2015: Spierinvasieve blaaskanker graad 3 door de blaaswand heen, tumor 5x7 cm. (eerste ct-scan) zonder uitzaaiingen. Op de scan na een kleine twee maanden was de tumor bijna niet meer te vinden (aldus de enthousiaste oncoloog), zo klein was ie geworden. Nu ben ik met de vierde en laatste chemokuur bezig. De uroloog wil de blaas en prostaat geheel verwijderen met een open operatie. Hierbij gaan ze uit van de situatie tijdens de eerste scan en wordt geen rekening gehouden met de tussentijdse verbetering.
Vanaf de diagnose volg ik met toestemming van de oncoloog een dieet, neem artemisinin en sterke cannabisolie met hoge concentratie CBD en THC. Als gevolg van deze alternatieve behandelingen is het mijns inziens mogelijk dat de tumor geheel verdwijnt.
Zijn er ziekenhuizen in Nederland die wel rekening willen houden met een verbetering van de situatie waarbij opties als blaasbesparende operatie of misschien zelfs monitoring gedurende langere tijd om te zien of de tumor geheel verdwenen is bespreekbaar is?

2 reacties

Beste Wiro,

Uw vraag is zeer relevant en invoelbaar. Waarom een heel orgaan verwijderen als de tumor niet meer te vinden is? Het moeilijke bij urotheelcelcarcinoom (blaaskanker) is, dat het "gedrag" van de kanker niet goed te voorspellen is. We weten bijvoorbeeld dat de respons op chemotherapie heel wisselend is. En ALS er dan GEEN tumor meer gevonden wordt na de chemo...is het veilig om de blaas te laten zitten?
Mijn advies is om je te laten voorlichten in een centrum waar medisch onderzoek plaats vindt naar dit soort vragen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.stichtingduos.nl
Veel wijsheid en sterkte gewenst met het vervolg.
Hartelijke groet
M.Schotman
uroloog
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Mijn ziekenhuis heeft na 2 operaties me doorverwezen naar het AvL. Zij konden alleen blaasverwijdering doen. Bij AvL uiteindelijk chemo radiatie gehad. Daarbij zijn lymfeklieren uit bekken verwijderd (en dat was maar goed ook in mijn geval....). Chemo en bestraling. Ben nu 2,5 jaar uitbehandeld. behalve soms vermoeidheid verder alles in orde en blijf nog 7,5 jaar onder controle staan.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14