behandeling endeldarmkanker

Openbaar gesprek
20 augustus 2017 om 21.12,
gewijzigd 30 augustus 2017 om 17.40
394 x gelezen

Bij mijn 87 jarige moeder is een grote tumor in de endeldarm gevonden. Ze heeft geen uitzaaiingen wel opgezette lymfklieren. Ze heeft geen pijnklachten alleen veel bloedverlies. Na allerlei onderzoeken is gebleken dat zij de operatie niet aankan in verband met haar slechte longen. Nu is het plan alleen een paar bestralingen en misschien een stoma en dan zal de huisarts het overnemen. Mer andere woorden ze is dan al uitbehandeld en het ziekenhuis kan of wil niks meer voor haar doen. Nu is mijn vraag aan jullie of dit raar is of niet. Ik krijg het idee dat vanwege haar leeftijd geen optimaal behandelplan wordt ingezet. Ik neem aan dat er toch nog wel mogelijkheden zijn om haar te behandelen. Graag jullie advies of mening hierover.




3 reacties

Ik ben geen arts, maar uit eigen ervaring weet ik, dat voor een operatie met narcose je longen goed moeten zijn. Als de anesthesist vindt, dat dat niet het geval als, zal men niet gaan opereren. Misschien is dat ook het geval bij je moeder? Voor artsen is het altijd een lastige afweging of ze een ingrijpende operatie moeten uitvoeren of niet. Zo'n operatie kan uiteindelijk schadelijker zijn dan de endeldarmkanker zelf. Misschien wil men de tumor klein maken door bestraling, zodat je moeder er minder last van heeft?
Laatst bewerkt: 30/08/2017 - 17:40
Klopt inderdaad dat dat de reden was om niet te opereren. Inmiddels is er toch besloten een operatie te doen voor het plaatsen van een stoma omdat er niets doen ook geen optie was. Als zij deze operatie met veel risico goed zou doorstaan wordt er toch overwogen na bestraling de tumor te verwijderen. De operatie is inmiddels geweest en zij heeft die zeer goed doorstaan ze hoefde niet eens naar de intensive care. Nu krijgt ze binnenkort de bestraling en dan afwachten.
Laatst bewerkt: 30/08/2017 - 08:51