Breuk na een darmkankeroperatie

Openbaar gesprek
18 april 2013 om 17.02,
gewijzigd 29 januari 2014 om 14.26
1501 x gelezen
Een breuk na een darmkankeroperatie komt vaak voor. Vooral als er ook een stoma is geplaatst. Maar het komt ook voor bij patiënten die geen stoma hebben gekregen.
In deze discussie kun je alles bespreken wat daarmee te maken heeft. Bijvoorbeeld:
- Kreeg je snel na de operatie een breuk?
- Waaraan merkte je dat er iets mis was?
- Ben je eraan geopereerd, hoe was die operatie?
- Heb je baat bij een breukband?
- Hoeveel last heb je ervan in het dagelijks leven?
- etc.

3 reacties

Ja, ik heb een breuk gehad bij mijn stoma. Vrij snel ontstond een bobbel rond mijn stoma. De verpleegkundige herkende het en benoemde het. Ik heb een tijdje een breukband gehad, dat werkte, maar ik heb er toen voor gekozen om toch de operatie te willen. De rest van mijn leven een breukband zag ik niet zitten. Bij deze operatie, 9  maanden later, zijn er vooral heel veel emoties vrij gekomen die te maken hadden met de kankeroperatie. Dus, emotioneel was het zwaar. Weer in dat ziekenhuis, alsof ik het toen pas echt begreep wat een operatie allemaal meebrengt. Maar verder is alles helemaal goed gegaan en heb ik nooit meer ergens last gehad, 
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Dank je wel Linde voor het delen van je ervaring. Ik kan me goed voorstellen dat je gekozen hebt voor een operatie i.p.v. het constant dragen van een breukband. In de loop van de tijd kan de breuk, doordat de operatiewond na een buikoperatie niet goed geneest, erger worden.
Is er bij jou een 'matje' geplaatst? Bij een 'matje' haalt de chirurg het verlittekende deel van de huid weg. Daarna maakt hij/zij de buikinhoud en de verklevingen los. Vervolgens hecht de chirurg de buikwand opnieuw.

Nog een ingreep na de heftige kankeroperatie is niet zo maar iets, Linde. Ik begrijp dan ook goed dat het emotioneel zwaar is om weer onder het mes te gaan en weer in het ziekenhuis te liggen. Ik herken dat. Ik heb gelukkig geen littekenbreuk gehad maar wel een dikke darmoperatie en enkele maanden later de leveroperatie. 
Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36
Eind 2010 kreeg ik een blijvend stoma na endeldarmkanker.
Mijn breuk ontstond in het voorjaar van 2012. Ondanks het feit dat ik er alert op was dat dit kon gebeuren, overkwam het me toch. Ik heb een band gekregen maar droeg hem in het begin veel te weinig. Toen ik af en toe darmkrampen kreeg ben ik veel preciezer geworden.
Begin 2013 heb ik een operatie overwogen. Ik had toen in een paar weken tijd veel pijnaanvallen veroorzaakt door een stukje weefsel of een darmlis wat klem komt te zitten bij de breuk.
Tegen de tijd dat alle voorbereidende onderzoeken achter de rug waren, had ik veel minder last. Dat, samen met het risico op complicaties, heeft me toen doen besluiten er nog mee te wachten.
Nu moet ik een grote operatie aan het kleine bekken ondergaan + plaatsing van een tweede (urine) stoma. Dat is voor mij een reden om bij mijn volgende bezoek aan de chirurg ook de breuk ter sprake te brengen.

Ik heb nu zoveel baat bij de steunband dat ik me niet meer happy voel als ik 'm niet aanheb.
Wel is het nadeel dat ie zichtbaar is onder bepaalde kleding. Ik heb mijn garderobe dus wat moeten aanpassen. Ik heb 2 soorten, een heel zware stevige voor als ik bv in de tuin werk en ééntje die minder opvallend aanwezig is als ik ergens heen ga.

Laatst bewerkt: 08/04/2017 - 07:36