Conclusie CT-scan: progressie. Conclusie PET-scan: waarschijnlijk restafwijkingen.
Lieve mensen,
Wij hebben een vraag.
Bij mijn vrouw ( 51 jaar) is vorig jaar augustus darmkanker met levermetastasen vastgesteld. Met spoed is toen een dubbelloops colostoma aangelegd omdat de darmtumor de darm afsloot.
Meegedaan aan CAIRO V studie: FOLFOX met Panitumumab. Goede response, alleen helaas levermetastasen niet resectabel. Na 8 kuren stoppen i.v.m. toxiciteit.
Onderhoud Xeloda, later over op Teysuno i.v.m. toxiciteit Xeloda ( hand/voet syndroom).
Gestopt met Teysuno i.v.m. progressie levermetastasen op CT-scan. Op advies van oncoloog doorverwezen voor Radioembolisatie van lever.
Voor de radioembolisatie is een PET-scan gemaakt. De uitslag van de PET-scan was voor ons een feest: “FDG-PET/CT alle veronderstelde hepatogene ( uit de lever) metastasen zijn FDG-negatief. Waarschijnlijk allemaal restafwijkingen” en “Voorstel van mij aan besproken ( resectie primaire tumor” ( 2 citaten uit behandelverslag ).
Radioembolisatie gaat dus niet door omdat er volgens de nucleair radioloog waarschijnlijk alleen restafwijkingen zijn.
We hebben s’avonds een groot feest gegeven voor al onze lieve familie en vrienden!
Daarna afspraak met chirurg om de operatie te bespreken om de darmtumor te verwijderen. Dit was verbijsterend voor ons. Het kwam er op neer dat hij niet begreep dat iemand met zo’n levensverwachting nog zo’n grote operatie wil. De toekomst die heel even weer in beeld was werd keihard de bodem ingeslagen.
Het komt er dus op neer dat de oncologen vasthouden aan progressie levermetastasen en willen starten met tweedelijns chemotherapie ( irinotecan ). Oncologen vertellen dat levermetastasen soms niet zichtbaar zijn op PET-scan. ( De darmtumor was wel duidelijk te zien op de PET-scan! )
Heeft iemand dit meegemaakt of van iemand anders gehoord?
En is het echt waar dat CT-scan en PET-scan een verschillend beeld kunnen geven?
Groetjes Bessel
7 reacties
CT en PET zijn sterk verschillende technieken en hebben elk hun sterke punten en beperkingen. Het verschilt ook waar je in het lichaam op zoek bent naar kanker, welke techniek het beste is. Zelfs het soort kanker dat je zoekt kan weer uitmaken. PET's zijn bijvoorbeeld soms beter dan CT's in het opsporen van besmette lymfklieren. CT's zijn dan weer goed voor de lever, maar het aparte is dat soms een doodgewone echo (gewoon gemaakt op je buik) weer beter is dan een CT om tumoren op te sporen die heel diep in de lever verstopt liggen. Dus alles heeft zijn voor en nadelen. Geen enkele techniek is 100% perfect want je hebt (helaas) altijd te maken met zowel vals negatieve (de scan ziet geen kanker maar het zit er wel) en vals positieven (de scan denkt kanker te zien, maar het blijkt iets anders te zijn bij b.v. een operatie).
Een CT is eigenlijk niets anders dan een opgevoerde Röntgen foto. Alleen kan deze meer zien omdat er gebruikt wordt van een hogere dosis straling dan bij een "gewone" Rontgen foto. Een PET maakt gebruikt van het feit dat de meeste kankercellen meer suiker (glucose) gebruiken dan gezonde cellen, ze zijn gulziger. Je krijgt dan wat suiker ingespoten dat licht radioactief gemaakt is, de plekken waar de meeste radioactiviteit zich ophoopt, zijn meestal kankercellen.
In enkele gevallen waarbij het b.v. cruciaal is om te weten hoe een tumor precies gepositioneerd is wordt er gebruikt wordt van een machine die gelijktijdig een PET als CT scan kan maken. Deze combi geeft natuurlijk het beste inzicht, maar is erg duur.
Beste VIncent,
Bedankt voor je reactie. Inmiddels is het duidelijk dat er progressie is van de levermetastasen in aantal en grootte en mijn vrouw is gestart met de tweedelijns chemotherapie ( irinotecan ).
Beste Nemy,
Bedankt voor je tip van GIOCA. We hadden al een verwijsbrief van de huisarts geregeld. Maar inmiddels weten we zeker dat de metastasen in de lever zijn toegenomen qua grootte en aantal en is mijn vrouw gestart met de tweedelijns chemo ( ( irinotecan ). )
Beste Remy,
We zijn wel overgestapt naar Erasmus MC in Rotterdam en zijn heel tevreden over de artsen, verpleegkundigen die ons behandelen.
Heel veel succes trouwens met de behandeling!